Ilıca Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir? Ilıca Şelalesi'nin Oluşumu Ve Özellikleri...
Şelaleler, akarsuların dik bir şekilde düştükleri yerlerde meydana gelen oluşumlara verilen isimdir. Türkiye'de de pek çok şelale bulunmaktadır. Ilıca Şelalesi de bunlardan bir tanesidir. Ilıca Şelalesi de akarsuların aniden düştükleri bölgede doğal bir şekilde meydana gelmiştir. Şelalenin çevresi de muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir.
Ilıca Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?
Ilıca Şelalesi Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde bulunmaktadır. Bu şelale aynı ismi taşıyan köy içerisindedir. Ilıca köyünde bulunan şelale Pınarbaşı ilçesine ise yaklaşık olarak 11 km uzaklıkta yer almaktadır.
Ilıca şelalesinin Kastamonu'ya uzaklığı ise yaklaşık olarak 107 km civarındadır. Şelale Zonguldak'a yaklaşık 174 km, Ankara'ya ise yaklaşık 305 km uzaklıkta bulunur.
Kastamonu'dan, Pınarbaşı ilçesine giden yol tabelaları takip edilerek şelaleye kolay bir şekilde gitmek mümkündür. Yolları bozuk olması sebebi ile özellikle virajlarda oldukça dikkatli olmak gerekmektedir.
Ilıca Şelalesi Horma Koyu içerisinde bulunmaktadır. Horma Kanyonundan 4 km uzunluğa sahip ahşap yol üzerinden şelaleye yürüyerek gitmek mümkündür. Ilıca Şelalesine Pınarbaşı ilçesinden gitmek isteyenlerin karayolunu kullanması gerekmektedir. Bu bölgede kamp ve konaklama imkanları da yer almaktadır. Ilıca Şelalesi Küre Dağı Milli Parkında yer almaktadır. Şelaleye yakın toplamda 14 tane Bungalov ev vardır. Bunun yanında çadır kurulabilen alanda kamp yapmaya gelen pek çok insan da konaklamaktadır.
Ilıca Şelalesine gitmek için Kastamonu'dan Pınarbaşı istikametine doğru ilerlemek gerekir. Yol boyunca şelaleye yönlendiren tabelalar ile karşılaşırsınız. Yol yaklaşık 11 km sürmektedir. Ancak çok fazla viraj olduğu için dikkatli olmak gerekmektedir.
Ilıca Şelalesinin Oluşumu ve Özellikleri
Stresli ve yorucu şehir yaşamından bir nebze olsun kurtulmak ve kendinizi dinlemek için Ilıca Şelalesi mükemmel bir yerdir. Kastamonu'ya gelen herkesin mutlaka bu doğal güzelliği görmesi gerekmektedir. Şelale 14metre yükseklikten dökülmektedir. Döküldüğü yerde ise bir göl oluşturmaktadır. Dileyenler bu gölde yüzebilmektedir.
Özellikle yaz aylarında doğanın canlanması ile birlikte bu muhteşem yeri ziyarete gelebilirsiniz. Üstelik yazın bunaltıcı sıcağında suyun döküldüğü yerdeki gölde serinlemeniz de mümkündür. Şehir yaşamının stresinden bir nebze olsun uzaklaşmak ve doğa ile iç içe olmak için Ilıca Şelalesi muhteşem bir yerdir.
Bölgede doğa yürüyüşleri yapabilir ve zengin bitki örtüsünün tadını çıkarabilirsiniz. Bunun yanında fotoğrafçılık ile uğraşanlar için de bölgede muhteşem doğa fotoğrafları çekmek mümkündür. Ilıca şelalesine yakın 14 tane ahşap ev vardır. Buraya gelmeden önce rezervasyon yaptırarak bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Doğa ile iç içe olmak isteyenler ise çadır bölgesine çadır kurarak kamp yapabilirler. Bölge kamp yapmak için oldukça elverişlidir.
Ilıca Şelalesi Kastamonu iline bağlı olan doğal güzelliklerden bir tanesidir. Bu şelale Küre Dağları Milli Parkı içerisinde bulunmaktadır. Bunun yanında milli park içerisinde Valla Kanyonu, Horma Kanyonu ile Ilgarini Mağarası da yer almaktadır. Jeolojik oluşumları ve doğal güzellikleri ile bölge görülmeye değerdir.
Ilıca Şelalesi, Pınarbaşı ilçesine 11 km mesafede yer almaktadır. Horma Kanyonu içinde akan Zara Çayı zaman içerisinde Ilıca şelalesinin meydana gelmesine sebep olmuştur. Ilıca Şelalesine gidebilmek için aracınızı otopark bölümüne park edip bir miktar yürümeniz gerekmektedir. Bu yürüyüş ahşap bir yoldan ve doğal güzellikler içerisinden sağlanmaktadır. Bu nedenle Ilıca Şelalesine varana kadar yapacağınız doğa yürüyüşü oldukça zevkli olacaktır.
Şelaleye yaklaştığınız zaman suyun akan güzel sesini duymaya başlarsınız. Yemyeşil bitkilerin ve ağaçların arasından akan Ilıca şelalesi insanı büyüleyecek güzelliktedir. Burada şelaleyi her alandan izleyebileceğiniz bölgeler de bulunmaktadır.
Eğer Ilıca Şelalesi ziyaretinizi yaz aylarında yapacaksanız şelalenin döküldüğü yerdeki gölde yüzme şansınız da var.
Ilıca Şelalesi Konaklama Alanları
Ilıca Şelalesine gelmişken yakınlarında bulunan doğal güzelliklerini görmek için bölgede kamp yapma şansınız da vardır. Şelaleye yakın bungalov evlerde kalabileceğiniz gibi kamp alanına çadır kurma seçeneğiniz de bulunmaktadır. Bunun yanında kahvaltı ve akşam yemeklerini temin edebileceğiniz bir de tesis bulunmaktadır.
Horma Kanyonu içerisinden Ilıca Şelalesine ulaşım için yapılan ahşap yolun yapımı 2016 yılında başlamıştır. Yaklaşık 4 km bu ahşap yoldan yürüyerek şelaleye ulaşabilirsiniz. Şelaleye Pınarbaşı ilçesinden gelecekseniz karayolunu kullanmanız gerekmektedir. Ancak önce Horma Kanyonuna gelip buradan doğa yürüyüşü ile de kanyona ulaşmanız mümkündür.
Ilıca Şelalesine giriş oldukça uygun fiyatlıdır. Kişi başı 5 TL gibi bir ücret ödeyerek şelaleyi gezmek mümkündür.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi