Holi Festivali'nden renkli görüntüler
Baharın gelişine hepimiz seviniriz ama birileri var ki, bu çoşkuyu en çok onlar yaşıyor, baharı festivalle karşılıyor. Holi Fest’te katılımcılar tepeden tırnağa rengarenk toz boyalara bürünüyor, dans ederek bahara ‘hoş geldin’ diyor. Tüm bunlar Hindu kültürünün etkisi altındaki ülkelerde yaşanıyor. Gezgin Muhabirella Elif Özgen Nepal’deki Holi Fest’e katıldı, rengarenk boyalar içindeki festival deneyimini yazdı.
Haberin Devamı
/

Bugüne kadar haber merkezinde yaptığım pek çok festival haberinde ‘en renkli görüntüler’ diye yazmıştım ama bu ifadeyi en çok Holi Fest’in hak ettiğini Patika Travel ile gittiğim Nepal gezisinde anladım.
/

Bu festivalin katılımcıları marketlerden toz boyalar alıp, bu boyaları yolda karşılaştıkları insanlara sürüyor ve ‘Happy Holi’ diyerek baharın gelişini kutluyor.
Haberin Devamı
/

Burada kural karşınızdaki size boya sürerken kaçmamak, çünkü bu ‘sana güvendiğim için senden kaçmıyorum’ demek oluyor. Festivale katılmak istemeyen ve üzerinde hiç boya olmayanlara kimse dokunmuyor, istemeyene boya sürülmüyor.
/

Tabii ben Pokhara’ya kadar gitmişken bu festivale katılmak istedim, iyi ki öyle yapmışım. Rehberimiz Sinan Can Erdal açık renkli tişört giymemiz konusunda bizi uyarmıştı. Boyalar en çok açık renkte belli oluyor. Ancak bu, tek kullanımlık bir tişört olmalı, festival sonunda boyaların tamamen çıkması mümkün olmayabilir. Kendi kıyafetini feda etmek istemeyen marketlerden Holi Fest tişörtü satın alabiliyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Öğle saatlerinde kent merkezinde konser başlıyor. Ağzı, yüzü, eli, saçı, rengarenk boyalarla kaplı yüzlerce insan hep beraber dans edip eğleniyor.
/

Festivale kardeşini kötü Tanrılardan korumaya çalışırken yanarak ölen Tanrı Holika’nın isminden yola çıkılarak Holi adı verilmiş. Bu festivalle birlikte iyinin kötüye karşı zaferi de kutlanmış oluyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Festivalin başlamasından önce katılımcılar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlıyor. Bir kukla büyük ateşte yakılıyor ve böylece Holika’nın kül haline geldiği sahne canlandırılmış oluyor. Holi’nin son gününde insanlar yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürüyor, böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanıyorlar.
/

Festivalde kullanılan boyalar baharın canlılığını temsil ediyor. Kırmızı masumiyeti, yeşil canlılık ve enerjiyi, mavi sakinlik ve ağırbaşlılığı, sarı dindarlığı temsil ediyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Holi’deki boyalardan sokaklarda gezen köpekler de nasibini alıyor.
/

Peki bu boyalar saçtan ve ciltten tamamen çıkıyor mu? Benim de gitmeden önce en çok sorduğum soru bu olmuştu. Saçtan çıkması çok kolay, cilt için de her zamankinden biraz daha sıcak suda yıkanmanız yeterli. Bu bilgiler ezbere değil, tecrübeyle sabit. Benim boyalarım 10 dakikada çıkmıştı.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Bir soru daha: Bu boyalar sağlığa zararlı değil mi? Hayır değil, çünkü bunların hepsi toprak boya, yani bitkisel.
/

Holi Festival her yılın Mart ayının ilk dolunayında kutlanıyor. Bu sene 12 Mart’a denk gelmişti ama dolunay tarihleri değiştiği için tam gününü mutlaka kontrol etmek gerekiyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Holi Fest’in doğduğu Asya ülkeleri Türkiye’ye millerce mesafede olsa da festival pek çok kişiye tanıdık. Son zamanlarda Türkiye’de Boya Festivali adıyla düzenlenen kutlamalar Holi Fest’ten esinlenilerek yapılıyor.
/

Türkler’in Holi Fest’e olan ilgisi de bu nedenle son yıllarda giderek artıyor, bu festivale gidebilmek için Türkiye’den Nepal’e turlar düzenleniyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Elif Özgen'in seyahat güncesini takip etmek için: Instagram: @elifozgen / www.gezginmuhabirella.com
/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

/

Haberin Devamı
Haberin Devamı