Hazar Gölü Nerede Ve Nasıl Gidilir? Hangi Şehirde? Hazar Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu Ve Özellikleri
Türkiye’nin en önemli göllerinin başında gelen Hazar Gölü, Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yer almaktadır. Eşsiz güzelliği ve doğası ile büyüleyen Hazar Gölü, günümüzde pek çok farklı etkinlik ve buluşmalara ev sahipliği yapması ile ünlenmiştir. Hazar Gölü’nü ziyaret etmek ve oradaki atmosferi yakından görmek için tercih edebilecek olduğunuz 3 farklı seçenek bulunuyor.
Hazar Gölü Nerede ve Nasıl Gidilir?
Demir yolu, kara yolu ve hava yolu üzerinden Hazar Gölü’ne erişim mümkündür. Ancak göle ulaşmak için en uygun tercih kendi aracınız iledir. Kendi özel aracınız ile Hazar Gölü’ne gitmek için Elâzığ şehir merkezi üzerinden Diyarbakır yönüne doğru devam edin. Bu istikamet üzerinden yaklaşık 110 km sonra Hazar Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Hazar Gölü’ne havayolu ile gelmek için Elâzığ şehir merkezine yaklaşık 12 km mesafede olan Elâzığ Havalimanını kullanabilirsiniz.
Hazar Gölü Hangi Şehirde?
Hazar Gölü, Türkiye’nin Elâzığ şehrindeki Sivrice ilçe yakınlarında yer almaktadır. Elâzığ merkeze yaklaşık 20 km mesafede bulunan Hazar Gölü, Diyarbakır’a ise yaklaşık 115 km mesafede yer almaktadır.
Hazar Gölünün Büyüklüğü, Oluşumu ve Özellikleri
Dünyanın en önemli nehirlerinden birisi olarak adlandırılan Dicle Nehri’ne akan Hazar Gölü’nün büyüklüğü 81 km2 olarak geçmektedir. Uzunluğu ise 22 kilometredir. Hazar Gölü’nün oluşumu rift ve kırık sistemleri adı verilen sistemler sonrasında oluşmuştur. Hazar Gölü, dünyanın en uzun kırık hattı yani rift sistemi üzerinde yer almaktadır. Rift sistemi de Afrika’nın doğusunda bulunan çeşitli göllere verilen isimdir.
Başta Akabe Körfezi, Kızıldeniz, Lüt Gölü ve Şeria Oluğu olmak üzere farklı göllerden Amik Ovası’na kırık sistemi ulaşmaktadır. Bu kırık sistemi Doğu Anadolu’daki fay hattına ulaşmakta ve bu fay hattı da yer kabuğunun hareket etmesine sebep olmaktadır. Bu hareketlenmeler sonrasında meydana gelen çökmeler ile birlikte Hazar Gölü oluşmuştur.
Hazar Gölü’nün özelliklerinin başında kışın aralık ayında su seviyesinin azalması ve yazın haziran ayında ise en yüksek seviyede olmasıdır. Bunun dışında Türkiye’nin en derin göllerinden birisi olan Hazar Gölünün en derin kısmı kuzeydoğusudur. Çeşitli akarsu ve göllerden gelen suların büyük bir bölümü buraya akmakta ve gölün derinliği yaklaşık 213 metre olarak bilinmektedir. Ancak bu derinlik farklı kaynaklar tarafından çeşitli yükseklikler ile açıklanmıştır.
DSİ yani Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmalar sonucunda gölün derinliğinin 152 metre olduğu açıklanmıştır. Diğer bir araştırmada ise gölün en derin kısmının 80 metre yüksekliğinde olduğu tespit edilmiştir.
Hazar Gölü Giriş Ücreti
Hazar Gölü’ne giriş için ödenmesi gereken tutar 10 TL olarak geçmektedir. Ödeyecek olduğunuz 10 TL tutar kişi başı değil, araç başı olarak geçiyor.
Hazar Gölü Efsanesi Var mı?
Ülkemizde yer alan pek çok farklı göller için kulaktan kulağa duyulan efsaneler, Hazar Gölü içinde söylenmektedir. Çeşitli efsanelerin yer aldığı Hazar Gölü için bilinen ve en fazla dile getirilen efsanelerden birisi çok eski yıllarda gölün yakınındaki bir şehirde var olan kadınla ilgilidir. Eskiden gölün yanındaki evlerin kapısını çalan dilenci bir kadın varmış. Bu kadın evdekilerden Allah tarafından gönderildiğini öne sürmüş ve bazı evlerden tuz istemiş.
İstedikleri evlerden sadece birisi kadına tuz vermiş. Tuz vermeyen ev sahiplerine beddua eden dilenci kadın, inşallah gece evlerinizi su keser diye beddualar etmiş. Bu olaydan sonra sabah saatlerinde gerçekten beddua ettikleri evleri su kesmiş ve yalnızca bir ev sağlam kalabilmiş. O sağlam kalan ev ise o dilenci kadına tuz veren kişinin eviymiş.