Hatay Gezilecek Yerler Nelerdir? Hatay'da Neler Yapılabilir?
Turizm sektörü son yıllarda hızlı bir ivme kazanmıştır. Türkiye, en fazla turist çeken ülkeler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Ülkemizin doğal ve tarihi güzelliklerinin bunda elbette büyük payı vardır. Türkiye'de de insanlar tatillerini geçirmek üzere seyahate çıkmaktadırlar. En çok ziyaretçi çeken illerin başında Hatay gelmektedir.
Hatay Nerededir?
Hatay, güneyde yer alan bir ilimizdir. Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay ili, Türkiye'nin de en kalabalık 13. şehridir. Hatay ilinin güneyinde ve doğusunda sınır komşumuz olan Suriye yer almaktadır. Kuzeybatısında Adana, kuzeyinde Osmaniye ve kuzeybatısında da Gaziantep ili bulunmaktadır.
Hatay'a Nasıl Gidilir?
Hatay'a farklı ulaşım yollarını kullanarak gitmek olanaklıdır. Havayolu, karayolu, denizyolunun yanı sıra demiryolu da şehre ulaşımda bir başka seçenektir:
Hatay ilinde 2007 yılında açılan Hatay Havalimanı kente kısa sürede ulaşımı sağlamaktadır. İstanbul, Ankara ve İzmir kentlerinden karşılıklı olarak ve direkt uçak seferleri mevcuttur. Ortalama 1 saat, 1saat 35 dakikada havayolu ile şehre varmak mümkündür. Yurtdışından gelen ziyaretçiler bu 3 ilden aktarmalı olarak Hatay'a kolaylıkla gidebilmektedirler. Karayolu ile Hatay'a gitmek isteyenler çok sayıdaki şehirden karşılıklı olarak düzenlenen otobüs seferlerinden yararlanabilirler.
Özel araç ile İstanbul'dan Hatay'a yaklaşık 11 saatte ulaşmak mümkündür. İstanbul ile Hatay arası 1130 km mesafededir. Özel araçla Ankara ile Hatay arası 7 saattir, mesafe ise 680 km'dir. Özel araçla, 186 km olan Adana - Hatay arası 1,5-2 saatte kat edilebilir. Mersin ile Hatay arasındaki mesafe ise 265 km'dir.
Hatay'a denizyolu ile de gidilebilir. Hatay'ın ilçesi olan İskenderun Limanı'ndan demiryolu ile de Adana ve Mersin'e kadar yolculuk yapmak mümkündür.
Hatay'da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Antakya, ülkemizin en eski yerleşim yerlerinden olup onlarca medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hatay tarihi özelliği kadar doğal güzellikleri ile öne çıkan bir şehirdir. Türkiye'ye 1939 yılında katılmış olan Hatay ilimiz sayılı turistik kentlerden birisidir. Hatay mutfağı da çok ünlüdür.
Hatay kenti doğal ve tarihi güzellikleri ile muhteşem bir yerdir. Hatay sıcak bir iklime sahiptir. Yılın her mevsimi gezilebilen bu kenti yine de ilkbahar ve sonbahar aylarında gezmek daha rahat olabilecektir. Mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken yerlerin bazılarını şöyle sıralamak gerekir:
Antakya Mozaik Müzesi: Mitolojik izlerini hala taşıyan eserler, görkemli dönemlerinden günümüze kadar gelerek eşsiz simgeler şu anda Antakya Müzesinde sergilenmektedir.
Vespasıanus ve Titus Tüneli: Muhteşem ve ender bir tarihi eser olan bu tünel M.Ö. 300 yıllarında yapılmıştır. Hatay'ın Samandağ ilçesinde ve yaklaşık ilçeye 5 km uzaklıkta bulunmaktadır.
St. Simon Manastırı: Bu manastır Antakya-Samandağ yolu ile Asi Nehri arasında bir dağ üzerinde bulunmaktadır. Hatay'ın Aknehir beldesinde ve 479 metre yükseklikte bir tepeye yapılmış olan bu manastır M.S.VI. Yüzyılda inşa edilmiştir. Burası Antakyalı St. Simon'un bir sütun üzerinde kırk yıl yaşadığı yer olarak da ünlenmiştir.
Koz Kalesi: Hatay'da mutlaka gezilmesi gereken bir başka tarihi yer ise Koz Kalesi'dir. Koz Kalesi Altınözü ilçesinde bulunmaktadır.
Beşikli Mağara: Hatay'da gezilecek sayısız tarihi yerlerden bir diğeri de Beşikli Mağara'dır.
Payas Kalesi: Hatay'ın aynı adı taşıyan ilçesi olan Payas'ın tarihi çok eskilere dayanmaktadır. İnsanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülen Payas ilçesi sınırları içerisinde bu tarihi kale yani Payas Kalesi bulunmaktadır.
St. Pierre Kilisesi: Antakya'da Asi Nehri'nin batısında yer alan St. Pierre Kilise'nin tam olarak hangi tarihte yapıldığı bilinmemektedir. Bu muhteşem tarihi yerin de mutlaka gezilmesi gerekmektedir.
Hatay'da Neler Yapılabilir?
Hatay'da mutlaka yapılması gereken şeylerin başında gelen bazı etkinlikleri şu şekilde saymak mümkündür:
Batıayaz Yaylası: Hatay'ın doğal su kaynakları ile meşhur Batıayaz Yaylası'na mutlaka gidilmeli ve burada bir kahvaltı ya da piknik yapılırken buz gibi suyun ve serin havanın keyfi çıkarılmalıdır.
Hatay Uzun Çarşı: Hatay mutfağı sayılı mutfaklar arasında yer almaktadır. Tarihi Uzun çarşıda yöreye özgü, başta baharat ve nar ekşisi olmak üzere çeşit çeşit ürünleri görmek ve satın almak mümkündür.
Erzin Başlamış Kaplıcaları: Erzin ilçesinin Başlamış köyündeki kaplıca ve içmeler yaz aylarında kentin turizmine büyük katkı sağlamaktadır. Gezi programına dahil edilmesi önerilir.
Tarihi Eski Antakya Evleri: Bu eski binaların gezilmesi şarttır.
Hatay Mutfağı Yemekleri Denemek: Hatay mutfağı çok zengin bir mutfaktır. Felah köftesi, oruk, biberli ekmek, kabak tatlısı, belen tava ve çok daha fazlasını mutlaka tatmak gerekir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi