Halfeti Nerede? Halfeti'ye Nasıl Gidilir? Halfeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Şanlıurfa şehrinin simgesi haline gelen Halfeti, turizm dünyasının tercih ettiği doğal güzelliklerden biridir. Şehre 112 kilometre kadar uzaklıkta olan turistik belde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. İlçenin kuzeyinde Adıyaman ve Besni, batısında Gaziantep iline bağlı Nizip, Araban ve Yavuzeli ilçeleri, güneyinde Birecik ve doğusunda Bozova bulunmaktadır.
Halfeti Nerede?
Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan Şanlıurfa’da özel araçlarla ulaşım çok daha kolaydır. Kiralık araç, özel araç ve transfer araç seçenekleriyle bölgeye kolaylıkla ulaşılabilir. Türkiye’nin batı bölgesinden gelen turistler uzun süren bir yolculuk sonucunda bölgeye ulaşmaktadır.
Halfeti'ye Nasıl Gidilir?
Şanlıurfa-Halfeti arası 2 saatlik bir mesafeye sahiptir. Gaziantep’ten gelenler 1 saat 30 dakika gibi bir süre yolculuk yapmaktadır. Halfeti ve Gaziantep arası 102 km’dir. Şanlıurfa-Halfeti arası ise 121 km kadardır. Diyarbakır’dan 3 sa/30dk, Adana’dan gelenler 3 sa/30 dk yolculuk yapmaktadır. Adıyaman istikametinden gelenler 2 saatlik bir yolculuk sonunda Halfet’e ulaşmaktadır.
Otobüs ile yolculuk yapmak isteyenler Şanlıurfa terminalinin alt katındaki Halfeti otobüslerine binebilir. 72 numaralı Halfeti otobüsüne ve Yaylak/Halfeti minibüslerine binebilir. Terminal-Halfeti arası 2.5 saattir. Halfe’te otobüs veya minibüsle gelenler şoförün telefonunu almaktadır. Akşam 6’dan sonra otobüs veya minibüs bulmak oldukça zordur. Halfeti’ye ulaşım Şanlıurfa ili üzerinden yapılabilmektedir. İlçeye Ankara, İzmir, İstanbul, Kayseri ve Lefkoşa’dan gelenler uçak yolculuğunu tercih etmektedir. Şanlıurfa GAP Havaalanı bölgenin sayılı havalimanlarından biridir. Havalimanında Havaş otobüsleri ulaşım için tercih edilen seçeneklerden biridir.
Halfeti Tarihi
Halfeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yunanlılar zamanında Urima, Osmanlı’nın fethettiği yıllarda Urumgala olarak anılan Halfeti’nin geçmişi M.Ö 500’lü yıllara dayanmaktadır. Bu dönemde burada Asur medeniyeti hakimdi. 1954 yılına kadar buranın ismi Rumkala idi. Halfeti bu tarihte Gaziantep’e bağlıydı ve 1954 itibariyle Şanlıurfa’ya bağlandı. Gaziantep ile bütünlük gösteren ilçe idari bakımdan Şanlıurfa’ya bağlıdır.
Birecik Barajı’nın yapılmasının ardından eski Halfeti bölgesi sular altında kaldı. Halk bu günkü yeni Halfeti bölgesine tahliye edilmiştir. Bu nedenle bölge Yeni ve Eski Halfeti olarak ikiye ayrılmıştır.
Halfeti Gezilecek Yerler
Bölge’nin en köklü ilçelerinden biri olan Halfeti, birçok tarihi ve coğrafi güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Sular altındaki Eski Halfeti, Rum Kale, Savaşan Köyü, Asma Köprü, Halfeti Ulu Cami, Aziz Nerses Kilisesi, Kız Mağrası, Soğmatar Antik Kilise, Siyah Gül Bahçeleri, Şabut Balığı ve özel Tekne Turları Halfeti İlçesinin güzellikleri arasında yer almaktadır.
Halfeti mutfağı da oldukça meşhurdur. Bu mutfağın en meşhur yemekleri;
1- Erik Tavası,
2- Dolma Eziği,
3- Peynir Helvası,
4- Dövmeli Kelle,
5- Şabut Balığı en meşhur yemeklerdir. Halfeti'nin simgesel yemeği ağırlığı 15 kiloyu bulan Şabut Balığı yemeğidir. Halfeti'nin kıyılarında bulunan restoranlarda ve Fırat nehri kıyısında yer alan restoranlarda bu balığı bulmak mümkündür Balığın buğulaması oldukça lezzetli özelliklere sahiptir.