Gökçeada Nerede, Nasıl Gidilir? Gökçeada Gezilecek Yerler Nelerdir?
Gökçeada’nın en önemli özelliği Türkiye içerisinde en büyük ada olma niteliğini taşımasıdır. Gökçeada’nın coğrafik yapısı oldukça engebelidir. Bu ada volkanik kütlelerden meydana gelmiş bir adadır.
Gökçeada’da yer alan Doruk Tepesi ise 673 metre yüksekliği ile birlikte bu adanın en yüksek mevkiini oluşturmaktadır. Ayrıca tatlı su kaynakları açısından bir hayli zengin bir oluşuma sahip olan Gökçeada’nın içerisinde dört adet gölet ve bir tane de baraj gölü bulunmaktadır. Gökçeada’nın gereksinim duyduğu su ihtiyacı ise Zeytinliköy Barajı adı verilen barajdan karşılanmaktadır.
Gökçeada Nerede Bulunmaktadır?
Gökçeada, Ege Denizi’nin kuzey kısmında yer alan ve Saros Körfezi’nin giriş yerinde olan bununla birlikte Çanakkale iline bağlı olan bir ilçedir. Gökçeada’nın kuzey kısmında Semadirek Adası yer alır.
Güney kısmında ise Bozcada mevcuttur. Güneybatısı içerisinde Limni Adası ve doğu bölümünde de Gelibolu Yarımadası ile komşu olan bir özelliğe sahiptir. Gökçeada’nın Çanakkale’ye olan uzaklığı kırk beş kilometredir. İstanbul’ olan mesafesi ise üç yüz otuz kilometre olmaktadır. Bu adanın Ankara iline olan mesafesine bakıldığında yedi yüz yirmi kilometre olduğu görülmektedir.
Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?
Gökçeada'ya ulaşım konusu oldukça önemli bir konudur. Gökçeada'ya yalnızca deniz yoluyla ulaşım imkanı bulunmaktadır. Gestaş vasıtası ile ulaşım temin edilmektedir. Eskiye göre oldukça hızlı bir ulaşımın sağlanmış olduğu Gökçeada'ya, deniz otobüsü ve arabalı vapur ile ulaşım olanağı mümkündür. Yaklaşık olarak bir buçuk saatte adaya ulaşılmaktadır. Yaya olarak Gökçeada'ya gelmeyi düşünen kişiler için, Çanakkale'den binilmekte olan deniz otobüsü ile birlikte yaklaşık 50 dakika içerisinde varış sağlanmaktadır.
Araba aracılığı ile gelmeyi düşünen kişiler için Tekirdağ ile başlayarak Gelibolu, Eceabat rotasının takip edilmesi ile Kabatepe limanından feribot vasıtası ile geçiş sağlanmaktadır. İzmir açısından bakılacak olursa, Çanakkale Boğazı'nın olduğu alandan geçmek gerekmektedir.
Çanakkale Boğazı'nı bulunduğu taraftan geçebilmek için, Gelibolu, Eceabat ve Kilitbahir feribotları arasından bir tanesi tercih edilmektedir. Bununla beraber alınacak olan feribot bileti ile aynı gün içinde olmak koşulu ile ücretsiz bir biçimde Gökçeada'ya geçiş yapılmaktadır.
Gökçeada’nın Özellikleri Nelerdir?
Gökçeada’nın bitki örtüsüne bakıldığında, bu adanın bitki örtüsü; iklim yapısına ve yer şekillerine göre değişiklik göstermektedir. Adanın verili yapıdaki topraklara ve zengin su kaynaklarına sahip olması sebebi ile bitki örtüsünün oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğu görülmektedir.
Gökçeada'nın coğrafyasına genel itibari ile bakıldığında ise orman, zeytinlik alanlar ve makilik dikkat çekmektedir. Adadaki 30 000 dönüm olan tarım arazisinin 7150 dönümü kadarı zeytinlikten meydana gelmektedir. Zeytin ağaçlarının Gökçeada’nın hemen hemen her alanında yetişmiş olduğu görülmektedir. Aralarında 300 ya da 400 yaşında asırlık olan ağaçlara da rastlamak mümkündür. Güney kıyıları içerisinde rüzgara açık bölümlerinin, geven adı verilen dikenli çalılar ile kaplı olduğu görülmektedir. Gevenler ise Gökçeada’nın erozyon dengesinin oluşmasını sağlayan önemli bitkileri kapsamaktadır.
Gökçeada İçerisinde Gezilecek Olan Yerler Neresidir?
Gökçeada'da gezilmesi ve görülmesi gereken birbirinden farklı özelliklere sahip olan çok sayıda alan bulunmaktadır. Bu alanların her biri etkileyici niteliklere sahiptir. Ziyaret için en ideal zamana bakıldığında Gökçeada, iklim itibari ile her dönem ziyarete ideal olsa da adanın en popüler ve en canlı dönemi özellikle Haziran ile Eylül arasını kapsamakta olan yaz sezonudur. Bu dönemler içerisinde Gökçeada’da deniz, güneş ve kum ile birlikte dinlendirici bir tatil deneyimi yaşamak mümkündür. Gökçeada içerisinde gezilmesi gereken yerleri şu şekilde sıralamak mümkünüdür:
Gökçeada Kaya Mezarı
Dereköy Tarihi Rum Çamaşırhanesi
Gökçeada Kent Müzesi
Yeni Bademli Höyük
Laz Koyu
Gizli Liman
Kefaloz Plajı
Yıldız Koyu
Kuzu Limanı
Marmaros Koyu
Gökçeada Kaya Mezarı Nasıl Bir Yerdir?
Gökçeada’nın güney bölgesinde yer alan kaya mezarları, çok enteresan bir yapıya sahiptir. Kaya mezarları ile alakalı herhangi bir kitabe bulunmamaktadır. Bu sebeple kalıntıların hangi dönemden kalmış olduğu veya kim tarafından yaptırıldığı hususunda net bir bilgi bulunmamaktadır.
Gökçeada’daki en enteresan yapılardan bir tanesi olan kaya mezarının, formu ve yapısı itibari ile uzman kişiler tarafından Roma Dönemi içerisinde yapılmış olabileceği düşünülmektedir. Gökçeada merkezine ise on sekiz kilometre uzaklıkta olan Uğurlu-Aydıncık yolunun takip edilmesi ile kaya mezarına ulaşmak mümkündür. Yolun sağ tarafında yaklaşık olarak 100 metre uzaklıkta mevcut olan mezarların yanına araç ile gidilemeyeceğinden dolayı kısa bir zaman yürümek gerekmektedir.