Gelibolu Nerede, Nasıl Gidilir? Gelibolu Gezilecek Yerler Nelerdir?
Hem eski hem de modern tarihle dolu, ünlü Çanakkale Boğazı'nın çevresi yüzyıllardır işgalci orduların geçiş noktası olmuştur. Truva savaşlarının efsanevi hikayesi burada geçmiş; Osmanlı padişahları, bugün hala kıyıya hakim olan savunma kaleleri inşa etmişlerdir. Müttefik kuvvetler ile Osmanlı ordusu arasındaki en ünlü savaş olan I. Dünya Savaşı'nın Gelibolu Seferi'nin kasvetli bölgesidir. Buram buran tarih kokan Gelibolu Yarımadası, her daim yerel ve yabancı turistlerin odak noktası olmuştur.
Gelibolu Nerede?
Gelibolu yarımadası, batıda Ege Denizi ve doğuda Çanakkale Boğazı ile Türkiye'nin Avrupa yakasında Trakya'da yer almaktadır. Yarımada, Hellespont ile Saros Körfezi arasında, güneybatı yönünde Ege Denizi'ne doğru yaklaşık 60 km uzanır. Yaklaşık 45 km uzunluğunda ve 1-2 km genişliğinde olan Çanakkale Boğazı, Zeus'un efsanevi oğlunun adı olan boğazın Asya kıyısındaki antik kent Dardanus'tan türetilmiştir.
Gelibolu'ya Nasıl Gidilir?
Eceabat ve Gelibolu yarımadası İstanbul'a sadece beş saatlik sürüş mesafesindedir. Eceabat, Gaba Tepede dahil olmak üzere Gelibolu çevresindeki köylere hizmet veren otobüslere sahiptir. Bu otobüslerden birine binip yarımadayı yürüyerek gezmek mümkündür. Hava yolu tercih edenler için uçuşların çoğu İstanbul üzerinden yapılıyor. Çanakkale'nin küçük bir havalimanı da vardır. Uçaktan indikten sonra Eceabat araçlarına binerek Gelibolu Yarımadasına ulaşım sağlayabilirsiniz.
Gelibolu Gezilecek Yerler Nelerdir?
ANZAK Koyu
Anzak Koyu, Gelibolu Yarımadası'nın belki de en ünlü noktasıdır. Bu küçük koy 600 metre uzunluğundadır ve 25 Nisan 1915'te buraya ilk ayak bastıklarında ANZAK kolordularının iniş yeri olmasıyla ünlüdür. ANZAK Koyu, yarımadanın dağlık batı yakasındaki savaşın cephe hattından sadece bir kilometre uzaktaydı. Büyük zayiat veren Türk topçusunun kolay menzili içindeydi.
Yalnız Çam Mezarlığı
Yalnız Çam, Gelibolu seferinin en ünlü savaşlarından birinin yeriydi. 6-9 Ağustos 1915 tarihleri arasında Yalnız Çam'daki kütük kaplı siperlerden oluşan labirent, Avustralyalıların Türk hattını kontrol altına almaya ve Türklerin dikkatini Kunuk Bayırı'ndan başka bir yere çevirmeye çalışmasıyla kanlı, göğüs göğse çarpışmalara sahne oldu.
Conk Bayırı
Conk Bayırı, Sarı Bayır sıradağlarının ikinci en yüksek zirvesidir ve bu zirvenin ele geçirilmesi, Müttefik Ağustos taarruzunun ana hedeflerinden biriydi. Yeni Zelandalılar 8 Ağustos 1915'te Conk Bayırı'nın kontrolünü başarıyla ele geçirmeyi başardılar, ancak takviye beklerken mevziyi koruyamadılar ve 10'unda Mustafa Kemal’in stratejisi ile Türkler kontrolü tekrar ele geçirdi.
Şarapnel Vadisi
Monash Vadisi'ne giden Shrapnel Valley (diğer adıyla Shrapnel Gully), Anzaklar için önem taşıyordu. Her zaman ağır Türk ateşi altında olmasına rağmen Şarapnel Vadisi, Müttefik birliklerinin temel malzemelerle İkinci Sırt boyunca cephe hattına ulaşması için ana yoldu. 19 Mayıs 1915'te vurulan Er John Simpson Kirkpatrick de dahil olmak üzere birçok asker hayatını kaybetti.
Kuzey Plajı
Kuzey Sahili, Arıburnu'nun burnunun ötesinde, Anzak koyunun yakınlarında yer almaktadır. "Sfenks" olarak adlandırılan belirgin bir kayalık çıkıntı, artık her yıl Anzak Günü Anma Törenine ev sahipliği yapmaktadır.
Çanakkale 57. Alay
Türk 57. Alay, bir Anadolu piyadesi ve 1915'teki Gelibolu Savaşı sırasında ana savaş gücüydü. Bunlara Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve saygın komutan olan Mustafa Kemal Atatürk önderlik ediyordu. 25 Nisan 1915'te gemileri Anzak Koyu'na inince, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu'na karşı taarruza Atatürk önderlik etti. Körfezin yakınında hala bir Anzak savaş gemisi yatmaktadır ve harabeler tekneyle gezilebilir.
1992 yılında inşa edilen 57. Alay Anıtı, çatışmanın yaşandığı Bebek 700 tepesinin alt yamaçlarında yer alıyor. Site, 20. yüzyıl tarihindeki dokunaklı anı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Türklerin katılımını anan sembolik bir mezarlığa ev sahipliği yapıyor. Bir dizi plaket, savaşta hayatını kaybeden askerlerin isimlerini taşıyor. Anıt bahçesinin altında ismi açıklanmayan Türk askeri ile 108 yaşına kadar yaşayan ve 1994 yılında vefat eden Türkiye'nin en yaşlı Gelibolu gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın bir heykeli bulunuyor.
Ayrıca;
Avustralya, İngiliz, Yeni Zelanda ve burada gömülü olan diğer milletler arasında, birçok kuşağa ilham veren hikayeleriyle savaşan insanlara damgasını vuran Sahil Mezarlığı,
Sefer sırasında Müttefik birlikler tarafından düşmüş askerlerini dinlenmeye bırakmak için kullanıldığı Arıburnu Mezarlığı,
'Gelibolu Savaş Müzesi' olarak da bilinen Kabatepe Müzesi,
Türk askeri beyaz bayrak göstererek ateşkes sırasında kucağına aldığı yaralı bir Azak mensubunu saflarına geri götürürken resmedilmiş 'Mehmetcik' adlı bir Türk askerinin heykeli,
Yalnız Çam Avustralya Anıtı,
Quinn's Post Mezarlığı da yine Gelibolu Yarımadasında ziyaret edilecek tarihi alanlardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beyaz cennet Uludağ, sezonun en yoğun dönemlerini yaşıyor
-
Yer altındaki gizli 'Pamukkale'; Kaklık Mağarası
Sömestr tatili için ideal! Hem vizesiz hem de büyüleyici! Balkanlar’ın kayak rotaları adrenalin tutkunlarını bekliyor
SÖMESTR TATİLİ REHBERİ! Kusursuz 6 rota! Listede yok yok!
Kapadokya’da turistler yılın ilk güneşinin doğuşunu sıcak hava balonlarında izledi