Gediz Nehri Nerede, Nasıl Gidilir? Gediz Nehri Nereden Başlar, Nereye Dökülür?
Türkiye topraklarında pek çok nehir varlık göstermektedir. Gediz nehri de bunlardan bir tanesi olarak öne çıkmaktadır. Türkiye'nin Ege Denizine dökülen en büyük ikinci nehri olma özelliği barındıran Gediz nehri, sahip olduğu konumu ve özellikleri ile bir hayli merak edilen noktalar arasında yer almaktadır. Türkiye'de Ege Denizine dökülen en büyük nehri ise Büyük Menderes nehri olmaktadır. Büyük Menderes nehrinden sonraki ikinci büyük nehir ise Gediz nehri olmaktadır. İç Batı Anadolu'da Murat ve Şaphane dağlarından inen suların birleşmesiyle oluşmuştur. Gediz nehrinin sahip olduğu pek çok dikkat çekici özelliği bulunmaktadır.
Gediz Nehri Nerede?
Türkiye'nin ikinci büyük nehri olma özelliği taşıyan Gediz nehri, Anadolu'dan Ege Denizine dökülen bir nehir olma niteliği barındıran bir akarsudur. Gediz nehri Kütahya il sınırları içerisinden başlamaktadır. Nehir, Uşak ili topraklarından Manisa ili sınırları içerisine ve oradan da Foça tepelerinden İzmir Körfezine dökülen bir rota izlemektedir. Anadolu'dan başlayarak Ege Denizi suları ile buluşan nehirler arasında ikinci büyük nehir olma özelliğine sahiptir.
Gediz nehri ülkenin batısına doğru ilerlerken kuzey bölgesinden Kunduzlu, Selendi, Deli iniş ve Dermek çaylarını sularına karışmaktadır. Güney bölgesinden ilerleyişinde ise Kulu volkanik yöresinden gelen küçük dereleri sularına katarak ilerlemesini sürdürmektedir.
Gediz nehri Türkiye için önemli özelliklere sahip akarsulardan biri olarak öne çıkmaktadır. Taşkın dönemlerinde Gediz nehri sık sık yatak değiştirmektedir. Yaklaşık olarak 40.000 ha'lık bir delta meydana getirmiştir. Zaman ilerledikçe İzmir Körfezi sınırları içerisinde bulunan adalardan bazıları kara ile birleşmiş durumdadır.
Bu durum neticesinde Delta Ovası içerisinde kalmış durumdadır. Nehrin mevcut durumdaki toplam uzunluğu 401 kilometredir. Gediz nehrinin sahip olduğu su toplama havzası ise 17.500 kilometre karedir. Gediz havzasında mevcut olan ekonomik faaliyetler havzanın üçte birlik bölümünde gerçekleşmektedir. Bu bölümler merkez, ova ve delta bölümlerinden oluşmaktadır. Nüfusunun büyük çoğunluğu endüstriyel faaliyet ve sulama tarım alanları olmak suretiyle ova ve deltalarda yer almaktadır.
Gediz Nehrine Nasıl Gidilir?
Türkiye'nin ikinci ve en önemli nehirlerinden biri olan Gediz nehrine nasıl gidileceği konusu çok fazla insan tarafından merak edilmektedir. Buna göre Gediz nehrine ulaşım noktalarından biri Menemen olmaktadır. Menemen konumundaki en çok ziyaret edilen yerlerden bir olan Gediz Nehri konumuna toplu taşıma ile ulaşmanın çeşitli seçenekleri bulunmaktadır. Bunlar:
Toplu taşıma araçları olup 128, 428, 800, 826 otobüs hatlarından yararlanılarak Gediz Nehri yakınlarına ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca bölgeye ulaşım için Tren ile: ALIAĞA - CUMAOVASI, TEPEKÖY - MENEMEN kullanılabilir.
- Gediz Nehri konumuna gitmek için kullanılabilecek en yakın konuma sahip duraklar ise: 944 metre uzaklıkta Ulukent, nehre sadece 13 dk yürüme mesafesinde bulunmaktadır.
- Gediz Nehri yakınından geçmekte olan hatlar ise: 128, 428, 800, 826 numaralı otobüs hatları olmaktadır.
Menemen içindeki Gediz Nehri, tren durağına en yakın konumda bulunan ve Gediz Nehri konumuna giden en yakın tren durağı bölgeye yalnızca 13 dakikalık bir yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Bu sayede son derece kolay ulaşım sağlanabilen bir durak olma özelliği taşımaktadır.
Nehre ulaşım sağlanmasında tercih edilebilecek ALIAĞA - CUMAOVASI treni, Menemen içinde bulunan ve Gediz Nehri konumuna giden ilk Tren sabah saat 09:07 civarında durmaktadır. Bunun yanı sıra ALIAĞA - ÇIĞLI, Menemen içinde bulunmakta olan Gediz Nehri rotasına giden son Tren akşama doğru saat 04:06 civarında durmaktadır. Bölgeye tirenle gitmek isteyenler için bu saatler iyi bir ulaşım alternatifi oluşturmaktadır.
Gediz Nehri Nereden Başlar, Nereye Dökülür?
Gediz nehri Türkiye topraklarında varlık göstermekte olan önemli nehirler arasında konumlanmış durumdadır. Kütahya il sınırları içerisinden doğan nehir suları Ege denizine dökülmektedir. Ege Bölgesi sınırları içerisinde yer alan İzmir Körfezi sularıyla buluşmaktadır. Gediz nehri Salihli ilçesinin kuzey doğusundan Gediz ovasına giriş yaparak Kemalpaşa Ovasından gelmekte olan Nil Çayı sularını da almakta ve Foça tepesinden İzmir Körfezine doğru dökülmektedir.
Murat Dağından başlayarak Ege Bölgesinde bulunmakta olan İzmir Körfezi sularına dökülen Gediz nehri havza alanı 17.500 kilometre karedir. Uzunluk yönünden Anadolu'dan Ege Bölgesine akan nehirler arasında ikinci büyük nehir olarak dikkat çekmektedir. Gediz nehrinin sahip olduğu uzunluğu 401 kilometre civarındadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi