Frig Vadisi Nerede, Nasıl Gidilir? Frig Vadisi Gezilecek Yerler Nelerdir?
Bugün Türkiye sayılı turizm ülkeleri arasında yer almaktadır. Dünyanın her yerinden özellikle Avrupa ülkelerinden her yıl milyonlarca turist tatilini geçirmek için Türkiye'yi tercih etmektedir. Haklı bir yere sahip olan ülkemizin bu başarısı on yıllardır turizm sektörüne yapılan doğru yatırımlar, yükseltilen hizmet kalitesi ve tanıtım sayesinde olmuştur.
Elbette bu başarıda ülkenin doğal ve tarihi güzelliklerinin önemi çok büyüktür. Fakat son yıllarda turizm çeşitliliğinin artması da artık bu alanda lider ülkelerden olunduğunun göstergesi sayılmaktadır. Kış turizmi, sağlık turizmi gibi dünyanın sayılı doğa yürüyüşü parkurlarının ülkemizde olması gurur vermektedir. Frig Vadisi her yıl milyonlarca turisti bölgeye çeken böylesi çok önemli bir alan durumundadır.
Frig Yolu olarak adlandırılan bu yol; Frigya bölgesinin tüm atmosferini, tabiat severlere bir bütün olarak sunmak, yürüyüşü keyifli kılmak için bölgenin doğal, tarihi, jeolojik, kültürel gibi diğer öne çıkan bileşenlerini de içerecek şekilde tasarlanarak faaliyete geçirilmiştir. Bu muhteşem yol ve çok daha fazla doğal ve tarihi güzellik Frig Vadisi'nde yer almaktadır.
Frig Vadisi Nerededir?
Frig Vadisi Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir'in tümü ile Kütahya ilinin büyük bir bölümüyle Konya, Isparta ve Burdur'un kuzeyinde kalan coğrafi bölgeleri kapsamaktadır.
Vadiye adını veren Frigyalı'lar M.Ö VII. Yüzyılda burada yaşamışlardır. Antik dönemde de buraların adı Frigya olarak geçmekteymiş.
Frig Vadisi'ne Nasıl Gidilir?
Frig Vadisi'ne ulaşabilmek için vadinin geçmekte olan illerin birine gidilmesi gerekmektedir. Bunun için karayolu ya da havayolu kullanılabilir. Ankara, Afyonkarahisar, Eskişehir, Konya, Burdur, Kütahya merkezlerine geldikten sonra bu defa Frig Vadisi'ne ulaşılır.
3 ayrı noktadan başlanabilen Figya Yolu, Yazlıkaya Midas Antik Kenti'nde birleşmektedir. Çeşitli parkurlar bulunduğundan en uygun parkur tercih edilebilir. İstanbul'dan gelen ziyaretçilerin çok yöneldiği Sarıcaova-Gökbahçe parkuru için İstanbul'dan Eskişehir'e buradan da Seyitgazi'ye gidilmesi gerekecektir. İl merkezi ile mesafe yalnızca 43 km'dir. Buradan Frig Vadisi yürüyüş parkuruna geçilebilir.
Ankara ile mesafe 296 km, Eskişehir ile 75 km, Afyon ile 121 km, Kütahya ile 85 km, Bursa ile 163 km, İstanbul ile 312 km'dir. Bu şehirlerden veya başka yörelerden geldikten sonra ise Çifteler ( 39 km ) yahut Seyitgazi ( 20 km ) üzerinden varılabilir. Şayet otomobil yoksa ziyaretçiler Frig Vadisi'ni gezmek için ATV kiralayabilirler.
Frig Vadisi'nin Özellikleri
Frik Vadisi adını, bu geniş topraklarda bir uygarlık kurmuş olan Frigler'den almıştır. Frig Vadisi her yıl binerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Frig Vadisi'nin öne çıkan bazı özelliklerini şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
Frig Vadisi 7 il ve sayısız ilçeden geçen bir tabiat parkıdır. Toplam alanı 55 hektar büyüklüğündedir.
Frigya, Sakarya ile Büyük Menderes ırmakları arasında kalan bölgenin eski adıdır.
Bölgeye bu isim, eski dönemlerde Balkanlar'dan gelip buraya yerleşen "Frigler"den gelmektedir.
Frig Vadisi'nin, jeolojik yapısı Nevşehir Kapadokya bölgesinin yapısına benzetilmektedir. Hatta bu sebeple buraya 2. Kapadokya benzetmesi de yapılmaktadır.
Frig Yolu denilen yürüyüş parkuru Türkiye'nin 3. büyük doğa yürüyüşü parkuru olmak özelliğine sahiptir.
Vadinin bulunduğu coğrafi konum itibariyle daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarında tercih edilmektedir.
Frig Yolu'nun toplam uzunluğu 506 km civarındadır.
Bu 506 km'lik yol uluslararası standartlarda kırmızı-beyaz renklerle işaretlenmiş yani haritalandırılmış durumdadır.
Bu yolun tamamını yürümek 15-20 günü gerektirmektedir. Parkurun bir bölümü de yürünebilmektedir.
Bölgeyi gezmeye gelen ziyaretçiler için oluşturulmuş bisiklet yolu vardır.
Frig Vadisi'nde ziyaretçiler için yürüyüş parkurları da mevcuttur.
Frig Vadisi'nde kamp kurulabiliyor.
Frig Vadisi Gezilecek Yerler Nelerdir?
Frig Vadisi dünya üzerinde sayılı ve en çok tercih edilen, her yıl milyonlarca misafir ağırlayan bir tabiat parkıdır. Sporcuların özellikle rağbet ettiği Frig Vadisi'nde gezilip görülecek çok sayıda mekan, yer ve doğal güzellik bulunmaktadır. Bunlardan sadece küçük bir bölümünü saymak gerekirse:
Frig Vadisi Tekerlek İzleri ve Afyon Frig Vadisi Palet İzleri
Midas Anıtı diğer adı ile Yazlıkaya anıtı 3 bin yıllık bir anıttır.
Aslankaya, Döğer yakınlarında bulunmaktadır
Köhnüş Vadisi: Bu vadide görülmesi gereken Maltaş, Yılantaş, Aslantaş
Burmeç Anıtı
Büyük ve Küçük Kapıkaya
Solon Mezarı ( Kümbet köyünde bulunmaktadır )
Selçuklu dönemi eseri olan Himmet Baba Kümbeti
Battal Gazi Külliyesi
Yapıldak Asar Kalesi
Vadide Frigya uygarlığından kalan kaya evler görülmesi gereken diğer tarihi güzelliklerdir.
Frigya Vadisi ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait mezar odaları ve kilise yer almaktadır.
Ölülerini kayalar oyulmuş mezarlara veya Tümülüslere gömen Frigler'e ait bu mezarların ne yazık ki çok büyük bir bölümü tahrip edilmiş durumdadır.
Frigya antik yerleşim yerleri Gordion, Pessinus ve Midas
Frigler'in ana tanrıça olarak taptıkları "Kybele" için yapılmış tapınakları en önemli kült merkezi olan Yazlıkaya Açıkhava Kutsal Alanıdır.