Efes Antik Kenti Nerede? Efes Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir? Efes Tarihi Ve Özellikleri...
Efes Antik Kenti, bilinen ilk yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Tarih boyunca burası pek çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Jeopolitik özellikleri nedeni ile avantajlı bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Asya ile Avrupa arasında köprü görevi görmesi nedeni ile Efes Antik Kenti çağlar boyunca oldukça önemli yerleşim yerlerinden biri haline gelmiştir. Efes Antik Kenti altın çağını roma İmparatorluğu döneminde yaşamıştır. Bu nedenle Roma mimarisine ait pek çok esere rastlamak mümkündür.
Efes Antik Kenti Nerede?
Efes Antik Kenti Türkiye'nin İzmir ilinin Selçuk ilçesinde bulunmaktadır. Bölge ulaşım bakımından rahatça ulaşılabilecek bir yerdedir. Havalimanından 1 saatlik bir yolculuk ile Efes Antik Kentine varılabilir.
Efes Antik Kenti'ne Nasıl Gidilir?
Efes Antik Kentine İzmir merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile gidilebilmektedir. İzmir'den toplu taşıma araçları ile Selçuk ilçesine giderek buradan kolay bir şekilde Efes Antik Kentine gidilebilmektedir. Bunun yanında özel araçlar ile de Antik Kente gitmek mümkündür.
Bunun için İzmir Selçuk yoluna bağlanan otoban üzerinden Selçuk ilçesine gidilir. Buradan da Efes Antik Kent tabelaları takip edilerek bölgeye kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilmektedir. Efes Antik Kentine havayolundan kalkan otobüsler ile de gitmek mümkündür.
Efes Antik Kenti Tarihi ve Özellikleri
Efes Antik Kenti Türkiye'de bulunan önemli turistik bölgelerden biridir. Efes antik Kentinin bilinen ilk tarihi 8000'li yıllara kadar gitmektedir. Bölgede yapılan son kazı çalışmalarında Hititlere ait pek çok yerleşim bölgesi bulunmuştur.
Efes Antik Kentinde yer alan yerleşim bölgeleri yaşanılan döneme göre farklı bölgelere inşa edilmiştir. Hitit Döneminde yerleşim Artemis Tapınağı çevresine kurulmuştur. Daha sonra Büyük İskender döneminde ise günümüzdeki gezildiği halini almıştır.
Efes Antik Kenti en parlak dönemlerini Helenistik dönem ile Roma döneminde yaşamıştır. Dönemin en büyük liman statüsüne sahip olmuştur. Bu tarihlerde yaklaşık 210000 kişilik bir nüfusa sahip olduğu düşünülmektedir. Bu dönemde yoğun bir ticari hacim ile ekonomiye sahip olmuştur.
Bizans Döneminde yerleşim bölgesi olarak şehir yeniden yer değiştirmiştir. Bizans döneminde Ayasuluk Tepesi isimli bölgeye taşınmıştır. Efes Antik Kentinin tarih boyunca bu kadar önemli olmasının en büyük sebebi ise jeopolitik konumudur. Buradaki deniz ticareti, ilk ticari yollardan biridir. Çok uzun yıllar da aktif bir şekilde kullanılmıştır.
Efes Antik Kenti döneminde Asya ile Avrupa'nın bağlanmasını sağlayan köprü görevi görmekteydi. Bu nedenle de o dönemdeki pek çok devletin ilgisini çekmiştir. 14. yüzyıl dolaylarında Efes Antik Kenti, Türk hakimiyetine girmiştir.
Efes Antik Kenti, tarih boyunca pek çok savaş görmüştür. Bu nedenle de defalarca yıkılıp tekrardan inşa edilmek zorunda kalmıştır. Bu bölge deprem bölgesi olması sebebi ile yaşanan depremler de şehirde yıkıntıların olmasına sebep olmuştur.
Tarihte pek çok farklı kültüre ev sahipliği yapan şehirde pek çok tapınak, çeşme, kütüphane, anıt gibi mimari yapılar bulunmaktadır. Bunun yanında UNESCO tarafından korunan tiyatro ve kiliseler de bu bölgede yer alır.
Efes Antik Kenti UNESCO Dünya Mirasları listesinde bulunur. Şehir yaklaşık 11 bin yıl yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Bu dönemle Efes Antik Kenti tarihi çok uzun bir dönemi kapsar. Önce beylikler bölgede hakimiyet sürmüş, sonrasında ise Helenistik Dönem, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu gibi büyük devletlere ev sahipliği yapmıştır. Şehir yaklaşık olarak M.Ö. 8. yüzyılda kurulmuştur.
Efes Antik Kenti yerleşim bölgesi olarak kullanılmasının yanında devletler için önemli bir liman şehri olma özelliğine de sahiptir. Roma döneminde ise mimari açıdan büyük ölçüde kentleşmeye önem verilmiştir.
Efes Antik Kenti geniş bir bölgede bulunur. Bunun en önemli nedeni ise yerleşim yerlerinin farklı olduğu devletlerde yerleşimin farklı bölgelere kurulmasından kaynaklanmaktadır. Ayasuluk Tepesi ise Efes Antik Kenti içerisinde bulunan bilinen en eski yerleşim yeridir. Bunun yanında Efes Antik Kenti içerisinde, Hristiyanlık için önemli olan St. Jean Kilisesi bulunur. Ayrıca dünyanın yedi harikası arasında yer alan Artemis Tapınağı ile tarihi tiyatrolar da bu antik kent içinde bulunmaktadır.
Efes Antik Kenti iki dağ arasında geniş bir bölgede yer alır. Arazi bakımından oldukça geliştirilebilir bir özelliğe sahiptir. Özellikleri ve tarihi itibari ile Efes Antik Kenti yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi