Ukrayna Hakkında Her Şey; Ukrayna Bayrağının Anlamı, Ukrayna Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Ukrayna adı ilk olarak on ikinci yüzyıl vakayinamelerinde Kiev Rus'a atıfta bulunarak ortaya çıktı. Ortaçağ Avrupa'sında kültürel sınır kodları, yerel bir toprak sınırına dayanıyordu. Ukrayna, kraj (ülke) ve krayaty (kesmek ve dolayısıyla sınır sözcük kökleriyle etnik Rus Ukrayna teriminin belgelerde yeniden ortaya çıktığı on yedinci yüzyıla kadar Ukrayna'daki ana kendini tanımlamaydı.
Rus halkının bu etnik adı, Rusych (çoğul, Rusychi ), yirminci yüzyılda Ukraynaca ile değiştirilebilen batı Ukraynalı bir kendi kendini tanımlama olan Rusyn'e dönüştü. Rusyn'in Latinizasyonu olan Ruthenian, Vatikan ve Avusturya İmparatorluğu tarafından Ukraynalıları belirtmek için kullanıldı.
Ukrayna Hakkında Her Şey
Yirminci yüzyılda Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi olan Ukrayna, 232.200 mil kare (603.700 kilometre kare) kaplar. Başlıca coğrafi özellikleri, Polissya ve Volyn kuzey ormanları, merkezi orman bozkırları, Donetsk doğu yaylaları (deniz seviyesinden 500 metreye kadar) ve Karadeniz ve Azak Denizi boyunca kıyı ovaları ve bozkırlarıdır. Batıdaki Karpat dağları, Hoverla Dağı'nda 6.760 fit (2.061 metre) ulaşır. Kırım yarımadasındaki Roman-Kosh 5.061 fit (1.543 metre) yüksekliğe ulaşır - Karpatlar'da polonyna ve iajla olarak adlandırılan Alp çayırları Kırım'da - başka bir ilginç coğrafi özelliktir.
Ukrayna'nın 1989 nüfus sayımı 51.452.000 nüfus gösterdi. Negatif nüfus artışına muhtemelen Çernobil felaketi de dahil olmak üzere ekonomik ve çevresel krizler neden oldu. 1989 nüfus sayımı, nüfusun etnik bileşiminin aşağıdaki yüzdelerini göstermektedir. Ukraynalılar, yüzde 72.7; Ruslar, yüzde 22.1; Yahudiler, yüzde 0,9; Beyaz Rusyalılar, yüzde 0.8; Moldovalılar, 0.6; Kutuplar, yüzde 0,5; Bulgarlar, yüzde 0.4; Macarlar, yüzde 0,3; Kırım Tatarları, yüzde 0,2; Rumenler, yüzde 0,2; Yunanlılar, yüzde 0,2; Ermeniler, yüzde 0.1; Romanlar (Çingeneler), yüzde 0.1; Almanlar, yüzde 0.1; Azeriler, yüzde 0.1; Gagauzca, yüzde 0.1; ve diğerleri, yüzde 0,5 olarak tanımlanır.
Ukraynaca, Doğu Slav grubunun bir Hint-Avrupa dilidir. Kiril alfabesi fonetiktir; dilbilgisi sentetiktir, bilgiyi sıralamadan ziyade kelime değişikliği yoluyla iletir. Çağdaş edebi Ukraynaca, Poltava ve Kiev lehçelerinden on sekizinci yüzyılda geliştirildi. Belirgin lehçeler, kuzey ve orta Ukrayna'nın Polissya, Volyn ve Podillya lehçeleri ile batı Boyko, Hutsul ve Lemko lehçeleridir. Onların özellikleri, diyalektik kullanımda yeniden ortaya çıkan, normatif olarak atılan eski unsurlardan türer.
Ukrayna'da eski uygarlıkları inceleyen arkeologlar tarafından prototipik bir mimari gelenek bulundu. Tripillya kültürünün ( MÖ 4.000–3000 ) kazıları, eşmerkezli duvarlı ve hendekli yerleşimlerde müştemilatlı bir ve iki odalı evleri göstermektedir. MÖ 500 – MS 100 yıllarında Karadeniz bölgesindeki Yunan ve Roma kolonilerinin sofistike mimarisi İskit ev inşasını etkiledi. Daha sonraki Slav kabilelerinin mimarisi çoğunlukla ahşaptı. Ukrayna mimarisi, on dördüncü yüzyılda inşa edilen Khotyn ve Kamyanets'-Podil'skyi kaleleri, on beşinci yüzyılın Oles'ko ve Ostroh kaleleri ve Lviv'in Pazar Meydanı'ndaki çoğu bina tarafından örneklenen Rönesans stilini kolayca benimsedi.
Sovyet Ukrayna toplumu resmi olarak üç eşit grupla sınıfsızdı: işçiler, köylüler ve çalışan aydınlar. Gerçekte, Komünist Parti seçkinleri, çeşitli içsel derecelerle, son derece tercihli bir statüye sahipti. Çağdaş Ukrayna'da birçok eski Sovyet bürokratı ( nomenklarura ) yeni yönetimin üyeleri veya yeni zengin iş profesyonelleri olarak statülerini ve etkilerini korudular. Hepsi devlet bütçelerine bağımlı olan eğitim, sağlık ve araştırma profesyonelleri en düşük gelir diliminde yer almaktadır. Ağır sanayi üretim odağını değiştirdiğinde mavi yakalı işçiler arasındaki işsizlik arttı. Çiftçiler, arazi mülkiyet haklarının yeniden tesis edilmesinde bir geçiş aşamasındadır.
Ukrayna Bayrağının Anlamı
Ukrayna bayrağı, sarı ve mavi (Lacivert) olarak tanımlanır. Sarı renk refahı simgeler ve aynı zamanda buğday tarlalarından alıntıdır. Mavi ise barışı simgeler ve gökyüzüne atıfta bulunur.
Ukrayna’nın Başkenti
Ukrayna başkenti Kiev’dir.
Ukrayna’nın Para Birimi
Ukrayna resmi para birimi, Ukrayna Grivnası'dır.
Ukrayna İle Türkiye Arasındaki Saat Farkı
Ukrayna ve Türkiye arasında saat farkı yoktur.