Sırbistan Hakkında Her Şey; Sırbistan Bayrağının Anlamı, Sırbistan Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Sırbistan, resmi adı ile Sırbistan Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Sırbistan, Güneydoğu Avrupa'da Balkanlar ile Panonya Ovası'nın kesişim bölgesinde yer alır.
Sırbistan, 2006 yılında bağımsızlığını kazanmış olan bir balkan ülkesidir. Sırbistan - Karadağ ikilisi ayrıldıktan sonra özerkliğini ilaç etmiş ve tam bağımsızlığına kavuşmuştur. Sırbistan, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyinde Macaristan, güneyinde Arnavutluk ve Makedonya bulunur. Sırbistan'ın doğusunda Bulgaristan ve Romanya, batısında da Karadağ ve Bosna-Hersek yer alır.
Sırbistan Bayrağının Anlamı, Sırbistan Başkenti Neresidir?
Slav kökenli bayraklarda kırmızı renk genellikle cesareti sembolize etmektedir. Sırbistan bayrağındaki mavi renk ile sadakat temsil edilir. Slav ırkına bağlı tüm milletler açısından bu renklerin anlamları aynıdır. Bayraktaki beyaz renk ile de saflık, asillik ve barış temsil edilir. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'dır. Ayrıca Belgrad Sırbistan'daki en büyük şehir olma özelliğine de sahiptir. Belgrad, Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerdeki platoda yer alır. Belgrad 1,2 milyonluk nüfusu ile Sırbistan'ın hem başkenti hem de en büyük şehri olma özelliğindedir.
Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Sırbistan ile Türkiye arasında saat farkı vardır. Coğrafi konumlardan kaynaklı Sırbistan Türkiye saatine göre 1 saat daha geridedir. Türkiye'de saat 13:00 olurken Sırbistan'da 12:00 olur. Sırbistan'da para birimi olarak Sırp dinarı kullanılır. Karadağ ve Kosova Sırbistan'dan ayrılınca Sarp dinarı yerine Euro'yu kullanmaya başlamıştır. Kuzey Kosova'da hala Sırp dinarı resmi para birimi olarak kullanılır. Sarp dinarı banknot ve madeni para olarak merkez bankası tarafından üretilmektedir. Sırp dinarının sembolü de RSD ya da РСД olarak bilinir.
Sırbistan İklimi
Sırbistan'ın karasal iklim etkisinde olduğu bilinmektedir. Doğu Avrupa'da yer alan Sırbistan Avrasya kara etkisi, Akdeniz ve Atlantik okyanusunun da etkisi altında kalır. Ocak aylarında sıcaklığın sıfırın altına düşmesi ve Temmuz ayında da 22 dereceye kadar yükselmesi mümkündür. Sırbistan'ın güney bölgelerinde iklim daha karasal olur. Yaz ve ilkbahar aylarında kurak olan Sırbistan, kış aylarında da oldukça soğuk olur.
Genelde dağlık bölgelerde kar sık sık yağar. Ülkenin kuzey kesimlerinde kış ayları soğuk ve rüzgarlı, yaz ayları ise sıcak ve nemli geçtiğinden bu bölgelerde daha karasal bir iklim ile karşılaşılır. Ayrıca Sırbistan, Avrupa ülkelerinden en çok doğal afet riski taşıyan ülkeler arasındadır.
Sırbistan Mutfağı
Sırbistan mutfağı, Yakın doğu yemekleri ve Orta Avrupa balkan mutfağının karışımından oluşur. Sırplar et sevdalısı olduğundan yerel peynirleri, sosis ve ızgara etleri oldukça sık tercih edilir. Sırp restoranlarında pastırmayla sarılmış ve peynirle doldurulmuş tavuk ızgara sunulur. Ayrıca çeşitli ızgara etlerin yer aldığı büyük tabaklar da her restoranda olan tabaklardır. Kajmak adı verilen ve krem peynir ve tereyağı ile yapılan, ajvar adı verilen kavrulmuş kırmızıbiber herkesin tercih etmesi gereken yemeklerdendir.
Hem et yiyenler hem de vejetaryenler tarafından bu yemeklerin tercih edilmesi mümkündür. Sırp hamburgeri olarak da bilinen Pljeskavica fast food restoranlarında tercih edilen bir hamburgerdir. En ünlü Sırp yemekleri arasında Cevapcici de yer alır. Cevapcici küçük sosisler şeklinde sığır ve domuz etinin karıştırılması ile yapılan bir ızgara et çeşididir.