Pakistan Hakkında Her Şey; Pakistan Bayrağının Anlamı, Pakistan Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Pakistan, resmi adı ile Pakistan İslam Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Pakistan, Asya'da bulunan bir İslam devletidir.
Pakistan, 1947 senesinde İngiliz sömürgesi olan Hindistan'dan ayrılmış ve bağımsızlığını ilan etmiştir. 1947 yılında ulusal olarak kabul edilen bayrağını da ilan etmiştir. Pakistan, Asya'nın Afrika kıtasına yakın olan güney kısmında bulunmaktadır. Ülkenin batısında umman denizi vardır. Kuzeybatısında İran ve Afganistan, kuzeyinde ise Çin vardır. Pakistan, yüzölçümü olarak 770.880 kilometrekare ile dünyanın 33. büyük ülkesidir. Pakistan'ın nüfusu 220.892,340 olarak bilinir. Yıllık nüfus değişimi %2, kilometrekare başına düşen kişi sayısı da 287'dir.
Pakistan Bayrağının Anlamı, Pakistan Başkenti Neresidir?
Pakistan tarafından geliştirilerek 11 Ağustos 1947 senesinde kabul edilen bayrak yeşil bir zeminden oluşmaktadır. Pakistan'ın bayrağında yeşil zemin ile İslamiyet temsil edilmektedir. Ortasındaki beyaz hilal diğer dinler ile diğer dinler temsil edilmektedir. Hilal ise geleceği ve aydınlığı temsil eder. Pakistan'ın başkenti İslamabad'dır. İslamabad, 1960'lı yıllarda Karaçi'nin yerine başkent olarak kabul edilmesi niyetiyle inşa edilmiştir. İslamabad, Pakistan'daki diğer şehirlere göre daha modern ve daha temizdir. Şehir, çok düzenlidir ve değişik bölgelere ayrılmıştır. İslamabad toplamda sekiz tane bölgeye sahiptir.
Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Pakistan ile ülkemiz arasında 2 saatlik bir fark vardır. Pakistan UTC +5 saat dilimini kullandığı için ülkemizden 2 saat daha ileridir. Türkiye'de saat 10:00'ı gösterirken Pakistan da saat 12:00 olur. Pakistan'da para birimi olarak rupi kullanılır. Pakistan merkez bankası tarafından basılan rupinin simgesi Rs olarak karşımıza çıkar.
Pakistan İklimi
Pakistan iklimi sıcak ve kurak olarak bilinir. Fakat ülkenin çoğu yerinde hava sıcaklığı genel olarak değişkenlik gösterir. Dağlarda sıcaklık yüksekliğe bağlı olarak değişir. Bundan dolayı Pakistan'da bölgeler kutup ya da aşırı sıcak iklim özellikleri gösterir. Yaylalarda genelde hava sıcaklığı mevsime göre değişir. Haziran ayında genelde hava sıcaklığı 46 derecelere kadar çıkar.
Ocak ve Şubat aylarında ise bu ısının 4 dereceye kadar inmesi normal karşılanır. Kuzey bölgeler genelde yağış alan kısımlardır. Bu nedenle Himalayalar bölgesinin güney kısımlarında ormanlık alanlar vardır. Batı Pakistan'da genelde yeşil alanlar vardır. Güneyde Makran bölgesi, Karaçi ile Haydarabad okyanus ikliminin etkisi altındadır.
Pakistan Mutfağı
Pakistan'ın mutfağı, komşusu olan Hindistan ile oldukça benzer özellikler gösterir. Pakistan'da yemekler ağır soslardan ve bol baharatlardan oluşur. Pakistan mutfağı denince akla ilk olarak balti yemeği gelir. Bir et yemeği olan balti ince kıyılmış soğan, tavuk eti, haşhaş, sarımsak, garam masala ve kak tarçını ile yapılır. Güney Asya ile özdeşlemiş olan Garam masala baharatı da oldukça popülerdir. Kelime olarak sıcak karışım anlamına gelen garam masala baharat karışımıdır.
Pakistan'da neredeyse her yemeğin içine bu baharattan koyulur ve bu karışım da tarçın, karanfil, kakule, tane karabiber, kimyon ve kişnişten oluşur. Curry, Pakistan'ın en özel yemeklerinden biridir. Sebze ve et çeşitleri kullanılarak yapılan curry köri anlamına gelir. Biryani, ülkenin en çok yapılan yöresel yemekleri arasındadır. Tavuk eti yumuşayıncaya kadar pişirilir ve sonra da içine safran ve pirinç eklenerek pişirilmeye devam edilir. Yemeğin en önemli özelliği içinde bolca soğan kullanılmasıdır.