Dikili Nerede? Dikili'ye Nasıl Gidilir? Dikili Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dikili, şifa dağıtmakta olan termal kaynakları, akvaryum misali berraklığa sahip masmavi denizi, nefesleri kesen doğal güzellikleri ve tarihi yerleriyle İzmir ilinin kuzeyinde bulunmakta olan en ekonomik tatil merkezlerinden biridir. Sahip olduğu 40 km’yi aşan sahil şeridiyle deniz, kum, güneş turizminde büyük öneme sahiptir. Dikili, sahip olduğu sakin atmosferiyle tipik bir Ege kasabasıdır. Yaz dönemlerinde adeta ziyaretçi akınına uğrayan Dikili, yılın her döneminde ilçede ikamet eden eğitimli bir nüfusa ev sahipliği yapmaktadır.
Dikili Nerede?
Dikili, Türkiye'nin en güzel ve önemli şehirlerinden biri olan İzmir’e bağlı bir ilçedir. Konum olarak İzmir kent merkezinin 120 km kuzeyinde bulunmaktadır. İzmir’in Ege Denizi kıyısında konumlanmış durumda olan en kuzeydeki ilçesi olma niteliğine sahiptir.
31 mahalleye sahip durumdaki Dikili’nin en gelişmiş mahallesi yaz turizmi ile öne çıkmakta olan Çandarlı ve Bademli'dir. Dikili ilçesi, kuzeyde Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, doğuda Bergama, batı ve güneyde Ege Denizi ile çevrelenmiş durumdadır. Dikili Limanının yanı başında bulunmakta olan Ege Denizi kıyısında bulunuyor.
Dikili'ye Nasıl Gidilir?
Dikili, İzmir-İstanbul Otoyolunun hizmete açılmasıyla beraber İstanbul ve Bursa gibi şehirler üzerinden çok kısa sürede ulaşılabilmektedir. İzmir ilinin kuzeyinde bulunan Dikli'ye, İzmir-Çanakkale Karayolundan ayrılan 2 km’lik bir karayolu üzerinden de ulaşım sağlanabilmektedir.
Dikili’ye en yakın havalimanı İzmir Adnan Menderes Havaalanı olmaktadır. Bu sebeple ilçeye ulaşımda uçakla da ulaşım sağlanabilmektedir. İzmir Otogarı’ndan Dikili ilçesine haftanın 7 günü düzenli olarak dolmuş seferleri gerçekleştirilmektedir.
Dikili’ye İstanbul yönünden özel araçla ulaşım sağlamak isteyenlerin Soma-Bergama yolunu takip etmeleri gerekmektedir. Yaz aylarında Ankara ve İstanbul’dan direkt olarak ilçeye otobüs seferlerinin yapılmaktadır. Kış aylarında ise İzmir Otogarı’nda aktarma yapılmak suretiyle İzmir Otogarından hareket eden dolmuşlarla ulaşım sağlanması mümkün olmaktadır.
Dikili Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dikili, İzmir ilinin kuzeyinde Ege Denizi kıyısında konumlanmış olan tipik bir Ege yerleşim alanıdır. Doğusunda Bergama, kuzeyinde Balıkesir, batısında ve güneyinde Ege Deniziyle çevrelenmiştir. Sahip olduğu doğal güzellikleri ile büyük bir ilgi görmektedir.
Dikili’de gerçekleştirilmiş olan arkeolojik kazılar ve araştırmalar sonucunda ilçenin MÖ 5 binli yıllara uzanan bir tarihi geçmişe sahip durumda olduğu ortaya çıkarılmıştır. Kale Tepe ve Ağıl Kale Dikili’de ilk insan yerleşiminin olduğu noktalardır. Akaların yaşamış olduğu dönemde Aternagus adıyla anılan Dikili’de tarih boyunca Frikyalılar, Lidyalılar, Mysialılar, İranlılar, Romalılar ve Bergamalılar yaşamış olup Ortaçağ döneminde ise Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemenlik kurmuştur.
Karaosmanoğullarının Dikili'de çiftlik kurmak suretiyle burada dikmelik yetiştirmesi sebebiyle ‘Dikmelik’ ismini alan ilçe zaman içerisinde Dikili’ye dönüşmüş. Antik çağda Pergamon Krallığı’nın limanı olarak varlık göstermiş olan Dikili, günümüzde turizm, tarım ve balıkçılıkla geçinen insanların yaşamını sürdürdüğü şirin bir Ege ilçesidir.
Dikili Gezilecek Yerler
Dikili, daha çok yaz zamanlarında ziyaret edilen bir tatil kasabası olma niteliği barındırmaktadır. Dikili’de ilçe merkezi küçük ve son derece güvenli bir koyun çevresine kurulu durumdadır. Bu ilçenin merkezinde bulunmakta olan mavi bayraklı plajlar ve Kordon boyu mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Deliktaş ve Demirtaş köylerinde çamlık ve tarihi mağaralar son derece ilgi çekici nitelikleriyle ziyaretçilerini beklemektedir.
Aşıklar Şelalesi olarak da bilinmekte olan Nebiler Şelalesi, Dikili’nin Nebiler köyünde. Denizköy, Bademli köyü ve Çandarlı plajları ve sahil şeridi ile ünlüdür. Cenevizliler döneminden kalan Çandarlı Kalesi, UNESCO’nun geçici listesinde kendisine yer bulmuştur. Türkiye’nin en gezilmeye değer güzelliklere sahip olan adalarından Kalem Adası, turkuaz denizi ile ziyaretçileri adeta büyüleyen bir atmosfer barındırmaktadır. Pitane Antik Kentinde gerçekleştirilmiş olan kazılar neticesinde bulunan eserler ise günümüzde Bergama Müzesinde ziyaretçiler için sergilenmektedir.
Dikili Plajları Hakkında Bilgi
Dikili Plajları, mavi bayrak almaya hak kazanmış alanlarıyla denize girmek için en ideal yerler arasında yer alır. Bölgede bulunan plajların temizliği dikkat çekici niteliktedir. Dikili'de faaliyet gösteren Otelleri'nin kendi plajlarının yanı sıra halk plajı da çok fazla ilgi görmektedir.
Bölgenin en popüler plajı ise mavi bayraklı Dikili Halk Plajıdır. Sahil şeridi boyunca eğlence merkezleri, yerleşim alanları, Dikili otelleri, kafeler ve restoranlar sıralanmaktadır. Dikili Halk Plajıyla aynı kumsal üzerinde; Antur Plajı yer alıyor. Yakamoz ve Okulönü plajları şehir merkezine yakın plajlar arasında bulunuyor. Mysia Plajı ve Salihleraltı Plajı Dikili ilçesinin kuzeyindeki denize girmek için çok ideal yerlerdir.
Bademli ve Çandarlı'ya yakın konumlarda bulunmakta olan plajlardan arasındaki Deçemko ile beraber Kayra Plajı, Pissa Plajı, Killilk Koyu, Deniz Kalesi ve Bimeyko da Dikili'nin güneyinde denize girmek için mükemmel destinasyonlar oluşturmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi
2025'TE AVRUPA’DA POPÜLER OLACAK TATİL YERLERİ! Seyahatseverler dikkat! 'Önümüzdeki yıl bu rotalar yükselişte!'
Samsun sonbaharda göz kamaştırıyor! Kartpostallık görüntüler ortaya çıktı
Domaniç Dağları'nda eşsiz sonbahar güzelliği
VİZESİZ GİDEBİLECEĞİNİZ 5 BALKAN ÜLKESİ! Hem Ucuz, Hem Kaliteli: 'Gören Dönmek İstemiyor!'