hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Damlataş Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir? Damlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

    Damlataş Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir Damlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur
    expand

    Türkiye doğal güzellikleri ile ünlü olan bir ülkedir. Ülkemizde doğal oluşumlar oldukça fazladır ve herkes tarafından ilgi görür. Hatta yabancı turistlerinde ilgi odağı olmayı başarır. Ülkemiz doğal güzelliklerin başında gelen mağaralar açısından da zengindir. Öyle ki hemen her ilimizde doğal oluşumlu mağaralar olup bazı illerimizde bulunan mağazaların ünü farklı ülkelere kadar yayılmıştır. Ünlü mağaralarımızdan bir tanesi de Damlataş Mağarasıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Damlataş Mağarası, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken ve herkes tarafından görülmesi gereken yerlerden biridir. Eğer sizde gezip görecek farklı yerler arayışındaysanız gezi listenize mutlaka Damlataş Mağarasını da eklemelisiniz.

    Damlataş Mağarası Nerede?

    Damlataş mağarası, ülkemizde bulunan ünlü mağaralardan yalnızca bir tanesidir. Özellikle astım hastalarına iyi gelmesi bakımından merak edilen bir mağaradır. Ayrıca mağaranın tam olarak nerede konumlandığıda merak konusudur. Mağaraya gitmek ve görmek isteyenler öncesinde mağaranın nerede olduğunu araştırarak daha kolay bir ulaşım sağlayabilirler.

    Damlataş Mağarası, Antalya ilimizde bulunmaktadır. Deniz kıyısı şehri olan Antalya, birçok doğal mağaraya da ev sahipliği yapar. Damlataş Mağarası ise Antalya'ya bağlı ünlü beldelerden Alanya'dadır. Tam konumunu verecek olursak şehir merkezine 3 km uzaklıkta olup Alanya kalesinin yakınlarında yer almaktadır.

    Damlataş Mağarası'na ulaşmak için Alanya Kalesi'nin Batı yönüne doğru hareket etmek yeterli olacaktır. Damlataş Mağarası, Alanya deniz kıyısında bulunmaktadır. Damlataş Mağarası önemli bir coğrafik konuma sahiptir. Çünkü Damlataş Mağarası hem deniz kıyısına yakın olmakla birlikte önemli bir yapı olan Alanya Kalesi ile de oldukça yakındır. Ayrıca mağaranın bir diğer en önemli özelliği de Türkiye'de turizme açılan ilk mağara olmasıdır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Damlataş Mağarası'na Nasıl Gidilir?

    Damlataş Mağarası, herkes tarafından gidilip görülmesi gereken bir mağaradır. Mağara sarkıt ve dikitlerle dolu olup gitmek için öncelikle Antalya'nın şehrinin Alanya ilçesine ulaşmak gerekir. Türkiye'nin önemli doğal güzelliklerinin yer aldığı Alanya, Damlataş Mağarası ile de bilinmektedir. Mağaraya gitmek için ilk yol, Mersin Antalya otoyolu dümdüz takip edilebilir.

    Deniz kıyısında bulunan bu mağaraya Mersin Antalya yolunda ilerleyerek Alanya ilçesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Damlataş Mağarası'na ulaşmanın bir diğer yolu ise merkeze 3 km uzaklıkta olan Alanya'ya ulaşarak buradan Çarşı, Damlataş Caddesine gidilmelidir. Damlataş Mağarası'nı burada bulabilirsiniz. Mağaraya her yıl turist akını olmaktadır. Mağara turizme açılan ilk mağara olması nedeniyle ilgi çekmektedir. 

    Damlataş Mağarası Nerede, Nasıl Gidilir Damlataş Mağarası Nasıl OluşmuşturDamlataş Mağarası Nasıl Oluşmuştur?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Damlataş Mağarası'nın yaklaşık olarak 15 bin yıl önce oluştuğu bilinmektedir. Ayrıca Damlataş Mağarası hakkında bir diğer önemli bilgi ise mağaranın yağmur sularının ve deniz sularının oluşturduğudur. Mağara içerisinde değişmeyen bir sıcaklık vardır. Mağara sarkıt ve dikitlerden meydana gelmektedir. Sarkıtlar ve dikitler, yağan yağmur sonucu mağara tavanında birikerek mağara içerisine akmaya başlar.

    Kireçli bir yapıya sahip olan mağara tavanında zamanla bu su içeri doğru akarak sarkıtları oluşturmuştur. Bir diğer bilgiye göre deniz suları zamanla kayaları aşındırır ve mağaranın oluşmasını sağlar.

    Damlataş Mağarası hem ülkemize ait hem de Akdeniz Bölgesi'nin önemli doğal güzelliklerindendir. Mağarayı görmek için her yıl özellikle yaz ve tatil dönemlerinde binlerce turist bölgeye gelmektedir. Bölgede yer alan Alanya Kalesi ile yakın oluşu da mağaranın coğrafik yapı önemini arttırmaktadır. Mağaranın geçmişi her ne kadar 15 bin yıl öncesine dayansa da Damlataş Mağarası 1948 yılında keşfedilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gelişim sürecini tamamlamış olan Damlataş Mağarası, fosil bir mağaradır. yine mağara oluşumunda kireçtaşına rastlanmakla birlikte yıllar içerisinde formasyon geçirerek bugünkü halini almıştır. Mağaranın tespiti, 1948 yılında liman yapımında kullanılmak üzere açılan taş ocağında barut patlaması sonucu olmuştur. Bu patlama sonucu açılan bölgede yapılan kazı ve araştırmalar sonucu mağara bulunmuş ve gerekli çalışmalar yapılarak turizme hizmet vermeye başlamıştır.

    Mağara oluşumunu tamamladıktan bu güne ulaşana dek içerisinde binlerce sakıt ve dikit oluşumu gözlenmiştir. Mağara içerisinde ısı yaz kış değişmez. Her mevsim 22 derece olmaktadır. Ayrıca mağara içerisinde nem oranı oldukça yüksek olup %95'tir. Mağara, birçok özelliği sayesinde astım hastalarına şifa niteliğindedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birbirinden güzel ve farklı uzunluklara sahip sarkıt ve dikitler ile mağara, keşfedildiği günden itibaren koruma altına alınmıştır. Böylesine güzelliğe sahip olan doğal oluşumlu Damlataş Mağarası, Antalya'ya giden herkes tarafından keşfedilmesi gereken bir güzelliktir. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow