Cunda Adası Nerede, Nasıl Gidilir? Cunda Adası Gezilecek Yerler Nelerdir?
Cunda Adası Ali Bey adası ismiyle de bilinmektedir. İnsanların turizm dönemlerinde tatil yapmak, gezmek amacıyla gittikleri Türkiye'nin turizm bölgesinde yer almaktadır. Bu bakımdan hem turistler hem de Türk haklı tarafından ilgi görmektedir.
Cunda Adası konumu gereği Türkiye ülkesinin Balıkesir ilinin Ayvalık ilçesine bağlı bir adadır. Ayvalık koyunda ise Ayvalık adaları içinde irili ufaklı tam 22 ada yer almaktadır. Cunda adası bu adalar içinde yerini almış ve yerleşime açık tek ada olarak bilinmektedir. Türkiye ülkesinin Ege Denizi'nde yer alan dördüncü büyük adası olma özelliğine sahiptir. Cunda Adası aynı zamanda konumu gereği de Batı Anadolu'da deniz yollarının kesişme noktasında yer almaktadır.
Türkiye'nin Ege denizinde yer alan birinci büyük adası Gökçe ada, ikinci büyük adası Bozca ada, üçüncü büyük adası Uzun ada ve dördüncü büyük adası da Cunda adası ya da bilinen diğer ismiyle Ali Bey adasıdır. Cunda Adası'nın ana karaya bağlantısı ise iki büyük köprüyle sağlanmaktadır. Dolap Boğazı civarında yer alan ve 1964 yılında inşa edilmiş ilk boğaz köprüsü Cunda Adası'nı ve Lale Adası'nı birbirine bağlamaktadır.
Cunda Adasına Nasıl Gidilir?
Cunda Adası'na gidiş bulunan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Kolaylık sağlaması açısından bulunan yere göre kara yolu, deniz yolu ve hava yolu kullanılabilmektedir. Örneğin eğer İstanbul ilinden Cunda Adası'na gidilecekse ve deniz yolunu kullanmayı tercih ediyorsanız İDO feribotları ile Balıkesir iline gelmeniz gerekmektedir. Daha sonra Balıkesir ilinden Ayvalık ilçesine ve Cunda Adası'na ulaşabilirsiniz.
Kara yolu ile ve kendi aracınızla Cunda Adası'na gitmek isterseniz direk Ayvalık ilçesine ulaşmanız gerekir. Sonrasında 8 kilometre daha giderek boğaz köprüsünü kullanmak şartıyla Cunda Adası'na ulaşabilirsiniz. Çok daha uzak mesafeden Cunda Adası'na gelmek istiyorsanız hava yolunu kullanarak Balıkesir hava limanına iniş yapmanız gerekir. Sonrasında kara yolunu kullanarak önce Ayvalık ilçesine sonra da Cunda Adası'na gidebilirsiniz.
Cunda Adası Gezilecek Yerler Nelerdir?
Cunda Adası'nda gezilecek yerler listesine aşağıdaki yerlere yer verdik işte bu listede yer alan yerlerin isimleri şöyle sıralanmaktadır:
-Cunda Sahili
-Aşıklar Tepesi
-Taksiyarhis Kilisesi
-Cunda Sahil Çarşısı
-Taş Kahve
-Despot Evi
-Ayışığı Manastırı
-Tımarhane Adası
-Ayvalık Merkez
-Ada Camping
Sizler için Cunda Adası'nda mutlaka gezilmesi gereken 10 muhteşem yeri listeledik. Her yerin ayrı bir güzelliği ve tarihi bulunmaktadır. Cunda sahili en çok tercih edilen yerlerden biridir. Sahil oldukça hareketli ve Mevlana caddesi olarak geçmekte araç trafiğine de kapalı bulunmaktadır. Sahil boyunca yürüyüş yapmak isteyenler için en ideal yerlerden biridir. Eğer Cunda Adası'na gitmişken manzara seyretmek isterseniz tek yapmanız gereken Aşıklar Tepesine uğramaktır. Bu tepeden Cunda, Ayvalık ve çevre adaların manzarası gözükmektedir. Taş kahve ise Cunda Adası'nın en popüler yeri olarak bilinmektedir. Ünlü kahve sahilin tam ortasında yer almaktadır. Gezerken yorulanlar dinlenmek, bir şeyler içmek isterse muhteşem deniz manzarası eşliğinde kahvelerini yudumlayabilir.
Cunda Adasının Bilinmeyen Özellikleri
Cunda Adası'nın özellikleri arasında gezilecek yerler listesinde yer alan Aşıklar tepesinin eşsiz manzarası, Cunda sahilinin görkemi, kilise ve manastır merkezlerinin geniş kültürü, Arnavut kaldırımları, taş evleri, taş mimarisi gelmektedir. Marmara bölgesinin cazibeli merkezi haline gelmiş turizm amaçlı tercih edilerek gelişmiştir. Cunda adası Ayvalık ilçesini açık denize karşı kapamaktadır. Aynı zamanda Cunda Adası Ayvalık ilçesini denizden sonra mühürleyerek eşsiz bir görüntü oluşturmaktadır. Bu adaya Ayvalık ilçesinden bakıldığında solunda Dalyan Boğazı sağında ise Dolap Boğazı görülmektedir.
Cunda Adası Tarihi
Cunda Adası Ayvalık ilçesinin karşısındaki ada olarak bilinmektedir. Tarihte Piri Reis'in Kitab-ı Bahriye'sinde geçen Yunda Adaları'ndaki Galat olduğu düşünülmektedir. Cunda Adası'na Ali Bey isminin verilmesinin de bir nedeni bulunmaktadır. Tarihte göre Ali Bey ulusal kurtuluştan sonra düşman birliklerine karşı koyan kahraman komutandır. Cunda Adası ismi ise tarih içerisinde yer alan bilgilere göre kokulu ada anlamına gelen "Moshonis" sözcüğünden gelerek bu ismi almıştır.
Bu ada ve çevresi milattan önce Herodot tarafından Ekatonisos olarak anılmaktaydı. Coğrafyacı olan Strabon da "Ekatos, Apollon'dan başkası değildir ve son derece kutsanan bir tanrıdır '' demiştir. Bu sözün üzerine adaya Moshonisia denmeye başlanmıştır. Moshos ismi içinde tarihte iki ayrı fikir bulunmaktadır. Fikirlerden biri yöredeki bitkilerden yayılan güzel kokulardır. İkincisi ise eski çağlarda yöre adalarında barınan Moshos adında bir korsandan esinlenildiği bilgisidir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Amanos Dağları’nda sonbahar güzelliği
Gölcük Tabiat Parkı'nda mest eden sonbahar görüntüsü
AİLECE GİDİLECEK TATİL YERLERİ! Okulların Açılmasına Az Kaldı, Ara Tatil Bitmeden Harekete Geçin
Kapadokya'ya 10 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçi
2025'TE AVRUPA’DA POPÜLER OLACAK TATİL YERLERİ! Seyahatseverler dikkat! 'Önümüzdeki yıl bu rotalar yükselişte!'