Çoruh Nehri Nerede? Çoruh Nehri Nereden Çıkıyor, Nereye Dökülüyor? İşte Bilinmesi Gerekenler...
Dünya üzerindeki bazı nehirler ülkemizden doğarak ülke sınırları dışında başka bir ülkeden nehre dökülür. Bu nehirlerden bir tanesi de Çoruh nehridir. Çoruh nehrinin nerede olduğu ve özellikleri pek çok kişi tarafından oldukça merak ediliyor. Çoruh nehri, dünyada en hızlı akan nehirler arasında yer alır. Çoruh nehri, ülkemizde doğar ve ülkemiz dışında başka bir ülkeye dökülür. Pek çok özelliği sayesinde de çok önemli nehirler arasında yer alır.
Çoruh nehrinin başlangıç noktası ülkemizdeki Bayburt ilidir. Bayburt ilinin Kırkpınar beldesi sınırları içinde yer alan Pullur Deresi ve Sakızlı Deresi'nin birleşmesi sonucunda Çoruh nehri meydana gelir. Dünyada en hızlı akan nehirler arasında yer alır. Artvin'de Çoruh Nehri üzerinde kano, rafting ve nehir kayağı gibi farklı su sporları da yapılıyor. Bu nedenle de burada her yıl yerli veya yabancı pek çok turist ağırlıyor.
Çoruh Nehri Nereden Çıkıyor ve Nereye Dökülüyor?
Çoruh nehri, Bayburt ilinin Kırkpınar beldesinde yer alan Pullur ve Sakızlı deresinin birleşmesi sonucunda doğar. Daha sonra da Bayburt, Artvin, Erzurum illerinin içinden geçer. Son olarak da ülke sınırları dışında kalan komşumuz olan Gürcistan ülkesinden Karadeniz'e doğru dökülür. Çoruh Nehri, Erzurum ili sınırları içinde bulunan ve 3239 metrelik zirveye sahip olan Mescit Dağı’ndan doğar. Buradan doğan Çoruh Nehri, batı doğrultusundan akarak İspir ve Bayburt'tan geçtikten sonra bir yay şekli çizerek Yusufeli’nin Yokuşlu Köyü önünde Artvin il sınırları içine girer.
Yusufeli, Borçka ve Artvin’in içinden geçtikten sonra Borçka’nın Muratlı kasabasından geçer, il ve ülke sınırlarını terk eder. Batum’dan da Karadeniz’e dökülür. Çoruh nehrinin toplam uzunluğu ise, 431 kilometredir. 431 kilometrenin 410 kilometresi ise, Türkiye sınırları içinde yer alırken, geri kalan 21 kilometresi ise, Gürcistan sınırları içinde yer alır.
Çoruh Nehri Özellikleri
Çoruh nehrinin en önemli özelliği ise, dünya üzerinde en hızlı akan nehirler arasında yer almasıdır. Bunun dışında pek çok özelliği daha bulunuyor. Çoruh nehrinin özelliklerini şunlardır;
Çoruh nehrinin ortalama olarak debisi ise, 278 m³/s’dir.
Çoruh nehri üzerinde 1969 yılında yapılması planlanmış olan Çoruh Nehri Hidroelektrik Gelişme Planı kapsamında ana kola 10 tane baraj inşaatı planlandı. Yan kollara ise, 5 adet baraj inşaatı yapılması planlandı.
Ülkemiz sınırları içinden doğarak ülkemiz sınırları dışına dökülen önemli bir nehirdir.
Çoruh nehri üzerinde pek çok baraj bulunur. Bunlar ise; Güllübağ barajı, Yusufeli barajı, Borçka barajı, Artvin barajı, Arkun barajı, Deriner barajı, Muratlı barajı Çoruh nehri üzerinde yer alan barajlardır.
Çoruh Havzası ise, 22.100 kilometre kareden oluşur.
Çoruh nehri, Bayburt ilimizden doğar ve ülke sınırları dışında kalan Gürcistan'ın Batum şehrinden de Karadeniz sularına dökülür. Çoruh nehrinin uzunluğu ise, yaklaşık olarak 432 kilometredir. Ama bu uzunluğun 20 kilometrelik bölümü ise Türkiye sınırları dışında bulunan Gürcistan'ın Batum şehrinde kalır.