Çimpe Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir? Çimpe Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...
Özellikle Yeşilçam filmleri ile çok sık karşılaşılan tarihi kaleler arasında Çimpe Kalesi gelir. Oldukça özel ve kültürel yapısıyla Çimpe Kalesi, tarihi dokusu üzerinden günümüzde yoğun şekilde ilgi görüyor. Her sene oldukça fazla sayıda yerli ve yabancı turist çektiğini söylemek mümkündür.
Türkiye'nin en önemli ve en büyük miraslarından biri olarak öne çıkan Çimpe Kalesi hakkında pek çok kişi bilgi almaya çalışıyor. Bizanslıların Osmanlı Devleti'ne hediye ettiği bir kale olarak da öne çıkan çimpa Kalesi, önemli tarihi hikayesi ile de ilgi görüyor.
Çimpe Kalesi Nerede?
Çimpe Kalesi Gelibolu'nun yaklaşık olarak 10 ya da 12 kilometre kadar uzağında yer almaktadır. Daha detaylı şekilde Karayokuş mevki civarında bulunduğunu söylemek mümkün. Yüksek bir noktaya kurulmuş olan yapısı ile beraber, alanı etkin şekilde gösteren geniş açıda panoramik bir görüş imkanı bulunuyor. Birçok değişik ulaşım yolları üzerinden kolayca erişim sağlanması ile beraber, Çimpe Kalesi ziyaret edilerek güzel bir anı yaratılabilir. Ayrıca Marmara Denizi'ne doğru ve Çimpe kalesine 4 kilometre kadar uzaklıkta Namaztepe de bulunuyor. Çimpe kalesine uğramışken Burası da ziyaret edilebilir ve doğal güzelliği ile tarihi dokusuna şahitlik edilebilir.
Çimpe Kalesine Nasıl Gidilir?
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde yer alan Çimpe Kalesi, bölgenin en özel tarihi dokularından biridir. Otobüs ya da özel araçlar vasıtasıyla Gelibolu ilçesine kolayca ulaşım sağlamak mümkün. Bu ilçe üzerinden yolu ve güzergahı takip etmek suretiyle Bolayır köyüne vardıktan sonra, kısa süre içerisinde Çimpe Kalesi’ne ulaşım sağlamak mümkün. Hem özel araçlar ile hem de minibüsler vasıtası ile köy üzerinden Çimpe Kalesine erişmek oldukça kolay.
Çimpe Kalesi Tarihi
Milattan sonra 1200'lü yıllarda yapılmış olan Çimpe Kalesi, günümüze kadar pek çok önemli medeniyete ev sahipliği yaptı. Özellikle Sırp Bulgar saldırısına karşı Osmanlı Devleti'nden yardım isteyen Bizanslılar, aldıkları yardım üzerinden Çimpe Kalesi'ni hediye etmiştir. 1352 yılında gerçekleşen bu olay ile beraber, daha sonra Çimpe Kalesi Osmanlı Devleti'nde kalmıştır. O günden bu yana Osmanlı Devleti ile beraber Türkiye Cumhuriyeti'ne geçiş yaparak günümüzde tarihi etkisi ile her sene yerli ve yabancı turist çekmeye devam ediyor.
1200'lü yıllarda yapılmış olmasına rağmen, günümüze kadar sağlam ve ayakta gelmiş olan en önemli tarihi yapılar arasında yer almaktadır. Kolay bir şekilde bölgeye ulaşım sağlamak ile beraber, harika panoramik görseline şahitlik etmek mümkün. Her sene yoğun şekilde yerli ve yabancı turist çektiğini söylemek gerekir.
Çimpe Kalesi Özellikleri
Çimpa Kalesi özellikle bulunduğu konum itibariyle savaşlarda önemli bir yer tutuyordu. Gazi Süleyman Paşa bu bölgeye yerleşerek, Gelibolu ile beraber Bolayır Köyü fethetmiştir. Aynı zamanda Rumeli Fethi de bu bölge ile beraber başlar. Diğer yandan Gelibolu yarımadasına hep yapılacak olan saldırılara karşı oluşturulmuş özel bir kaledir.
Üstelik Marmara Denizi ile beraber Çanakkale Boğazı ve Saros Körfezi Çimpe Kalesi üzerinden rahatlıkla izlenebiliyor. Bu sebepten dolayı panoramik açıdan muhteşem bir görsel ziyafet sunduğuna söylemek mümkündür. Yeşillik ve mavilik ile beraber eşsiz bir görüntü sayesinde, her sene pek çok kişi bölgeye ziyaret amaçlı akın ediyor.
Çimpa Kalesi Ziyaret Saatleri
Çimpe Kalesi herhangi bir ziyaret saati olmadan rahatlıkla ziyaret etme imkanı veren bölgelerden biridir. Gece ve gündüz açık olan bölge, farklı mevsimlerde ve aylarda pek çok kişinin uğramasına olanak tanıyor. Özellikle geniş ve düzlük alanı ile beraber kamp yapma imkanı verir. Bu sebepten dolayı Çimpe Kalesi özel kamp alanı kurulmuş durumda. Herhangi bir sorun yaşamadan bölgeye kurulum gerçekleşebilir ve kamp üzerinden harika bir gün geçirme şansı elde edilebilir. Ancak özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyarete tercih edilen bölge olduğunu da eklemek mümkün.
Çimpe Kalesi Ücretli mi?
Çimpe Kalesi tamamen ücretsiz bir şekilde ziyaret imkanı tanıyan özel tarihi alanlardan biridir. Herhangi bir ücret ödemeden günün farklı zaman dilimlerinde bölge ziyaret edilebilir. Ayrıca yarımadaya konumlanmış bir kale olması ile beraber, muhteşem bir görsel sunduğunu Dile getirmek mümkün. Hem iç bölgesi hem de dış bölgesi bulunan bu eşsiz Kale, günümüze kadar ayakta gelmiş en önemli tarihi ve kültürel yapılar arasında geliyor.