Çanakkale Biga Nerede, Hangi İlçede, Nasıl Gidilir? Çanakkale Biga Gezilecek Yerler Nelerdir?
Biga, Çanakkale ilinin kendi adı ile isimlendirilmekte olan yarımada içinde kurulan, merkeze 90 kilometre uzaklıkta bulunan, toplam nüfus bakımından ise Çanakkale'nin en büyük ilçesi niteliğine sahip olan bir ilçesidir. Doğu kısmında Gönen, batı kısmında Lapseki, güney kısmında Çan, kuzey kısmında ise Marmara Denizi ile çevrili olan bir özelliğe sahiptir. Biga hem turistik açıdan hem de tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan bir ilçedir.
Biga İlçesine Nasıl Gidilir?
Marmara Bölgesi içerisinde yer alan Çanakkale şehrinin merkezden sonra gelen en gelişmiş ve en büyük bir ilçesi olan Biga'nın çağımızda 86 bin nüfusu bulunur. Bunula birlikte bünyesinde en çok köyü barındırabilen ilçe olma niteliğini taşımaktadır. Biga ilçesinin kapsamına bakıldığında Çanakkale'nin Lapseki, Yenice ve Çan ilçelerine komşu olan konumda yer almaktadır. Ayrıca Balıkesir'in Gönen ilçesine olan yakınlığı nedeniyle komşu sayılmaktadır.
Marmara denizine karşı kıyısı olan ilçelerin arasında mevcut olan ilçede ulaşım olanakları oldukça gelişmiştir. Toplu taşıma alternatiflerinin beraberinde yapılan yeni yollar ile birlikte özel araç vasıtası ile konforlu ulaşım imkanı temin edilmektedir.
Çanakkale ili ile Biga ilçesi arasında yer alan 93 km'lik yolculuk belediyeni sağladığı otobüsler ile ve minibüslerle temin edilmektedir. Genel olarak Çanakkale Otogarı üzerinden kalkmakta olan özel otobüslerin beraberinde belediye tarafından günün belli saatlerinde ulaşım hizmetleri sunulmaktadır. Çanakkale ile Biga arasında dolmuş seferlerini ücreti ise değişiklik göstermektedir.
Biga'da Gezilecek Yerler Nelerdir?
Çanakkale içerisinde turistik ilçelerinden bir tanesi olan Biga hem tarihi açıdan hem de doğal güzellikleri açısından gezilmesi ve görülmesi gerekli olan lokasyonlar arasında bulunmaktadır. Konaklamalı olan tatillere ev sahipliği yapmakta olan Biga tesis imkanlarının beraberinde günübirlik gelen kişiler için de ziyaretçilerine birbirinden farklı seçenekler sunmaktadır. Biga'da gezilebilecek olan yerler şu şekilde listelenebilir:
Parion Antik Kenti
Çarşı Cami
Nilüfer Gölü
Truva Antik Kenti
Şahmelek Koyu
Biga Çınarlık Parkı
Bigadiç Kalesi
Biga Tarihi Şadırvan
Parion Antik Kenti, Biga ilçesinin Kemer Köyü içinde mevcut halde olan bulunan Parion Antik kenti köklü bir tarihi ile birlikte ilçeyi ziyarete gelmiş olan tarih seven kişilerin dikkatini çekmektedir. Milattan önce 8. Yüzyıldan kalma olan antik yapılar zamanı içerisinde balıkçı köyü olarak kurulmuş olan bir kente aittir.
Biga'nın Genel Özellikleri Nedir?
Şehir merkezi Balıkkaya isminin verildiği bir tepenin eteklerinin içerisinde kurulmuştur, denizden ortalama olarak yüksekliği otuz sekiz metre olan ilçede yükseklik bahsedilen tepe ile yaklaşık olarak iki yüz metreyi bulmaktadır. İlçenin şimdiki yüzölçümü 1331 km² olmaktadır. İlçe Büyük İskender'in kıyıları üzerinde savaşmış olduğu Biga Çayı ile iki kısma bölünmüştür. İki yakayı birbirine birleştirebilen üç büyük köprü ile beraber belediye hudutları içerisinde irili ufaklı sekiz tane köprü bulunmaktadır. İlçe merkezinin ise denize kıyısı bulunmamaktadır.
Çanakkale ile Biga Arasındaki Bağlantı Nedir?
Çanakkale kısmından şehre girilmesi ile başlamakta olan İstiklal Caddesi, şehir merkezi içinde Çan Caddesi ismini alarak bu ilçenin Çan karayolunun çıkışına kadar uzanmaktadır. Şehir nerdeyse bu cadde üstünde kurulu olmaktadır. Eski yerleşim yeri ise bu güzergâh üstünde gelişimini sürdürmeye devam ederken sonradan eklenen ve esasında kendisine özel yapılı ekonomik merkezleri bulunan Şirintepe Mahallesi ile birlikte Bursa karayoluna doğru olacak şekilde gelişim göstermiştir.
Son senelerdeki toplu yapımlar ile Çanakkale ana karayolunun güney kısmında da Ortur ve Toki yerleşim alanlarının inşası ile birlikte şehir imar bakımından daha çok büyük bir alana sahip olmuştur.
Çanakkale Biga’nın Tarihi Özellikleri Nelerdir?
Şehrin ne zaman kurulmuş olduğu bilinmemektedir. Muhtemelen isminin gelmiş olduğu Pegae ya da Pegai'nin antik bir iskan alanı olmadığı zannedilmektedir. Bölge içerisinde Parion ve Priapos isimli şehirlerin milattan önce 7. Yüzyıla kadar inmiş olduğu bilinmekle beraber Pegae ya da Pegai ismine ancak ortaçağ döneminde Bizans ve Haçlı kaynaklarının içinde rastlamak mümkündür.
Anna Comnenus bu yerden Pigas biçiminde bahsetmektedir. Haçlı kaynakları içinde ise ismi Spigadır. Bu yönüyle Karabiga ve Biga tarihi iç içe olmaktadır. Büyük bir yangının ardından Karabiga'da yer alan esas Biga'nın şimdiki yerine taşınmış olduğu eskisinin uzun bir süre imar edilememesi neticesinde yeni olan yerin gelişmekte olduğu eski Biga'nın da Karabiga şeklinde kaldığı rivayet edilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi