hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Bursa'nın Tarihi Yerleri Nelerdir? Bursa'daki Camiiler Ve Tarihi Eserler...

    Bursanın Tarihi Yerleri Nelerdir Bursadaki Camiiler Ve Tarihi Eserler...
    expand

    Bursa, Osmanlı Döneminin köklerinin atıldığı şehir olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle tarihi anlamda oldukça zengin bir şehrimizdir. Bursa'da gezilip görülebilecek pek çok tarihi mekan bulunmaktadır. Bu nedenle pek çok turist yılın her döneminde burayı ziyarete gelmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa'nın Tarihi Yerleri Nelerdir?

    Şehir ilk olarak Roma zamanında Bithynialılar tarafından M.Ö. 7. yüzyılda kurulmuştur. O dönemde şehre Prusa ismi verilmiştir. M.Ö. 88 yılında ise Pontus Kralı Bithynia'yı yenilgiye uğratınca, şehir Roma İmparatorluğu yönetimine geçmiştir. Roma döneminde ise şehrin adı Prusa Olympium olarak değiştirilmiştir. Döneminde imparatoru Theodose öldükten sonra imparatorluk hükümdarın iki oğlu arasında paylaşılmıştır. Bursa ise Doğu Roma Bizans İmparatorluğu sınırları içerisinde kalmıştır. 

    Bursa şehri, Osmanlı Beyliği hükümdarı olan Osman Bey tarafından 1307 yılında kuşatıldı. Ancak 1326 yılında Orhan Bey tarafından ele geçirilmiştir. 1335 yılında ise şehir başkent olmuş ve büyük ölçüde gelişim göstermiştir. Orhan Bey şehre çeşitli cami, imarethane, hamam, medrese, darüşşifa gibi yapılar yaptırmıştır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bursa sonraları yaklaşık 2 yıl Yunan işgalinde kalmıştır. 1922 yılında ise düşman elinden kurtarılmıştır. Bu dönemde Bursa'da yaşayan halkın geneli gayrimüslimlerden oluşuyordu. Bunlar arasından silahlanıp dağa çıkan kişiler de olmuştur. Geriye kalanlar ise Kuvay-ı Milliye için çalışmışlardır. Türk ordusu Yunanlıların Bursa'yı terk etmesi için büyük bir çaba serf etmişlerdir. 

    Ulu Cami

    Bu cami Yıldırım Bayezid tarafından Niğbolu Zaferinden sonra inşa edilmiştir. Bu caminin inşasının tamamlanması 1399 yılında gerçekleşmiştir. Ulu Cami şehrin merkezi sayılan Atatürk Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Bu cami tarih boyunca, yangın, deprem gibi nedenlerle zarar görmüştür. Ancak restore çalışmaları sonucunda günümüzdeki halini almıştır. Caminin inşasının bitiminin ardından buradaki ilk namaz Somuncu Baba tarafından kıldırıldığı için caminin önemli bir detayı olarak günümüze kadar gelmiştir.

    Ulu Cami, Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan önemli bir eserdir. Bursa'nın en önemli anıtsal yapısı olma özelliğine sahiptir. Camide 20 kubbe bulunur. Caminin minberi ise Antepli Hacı Mehmed bin Abdülaziz ed-Devvaki tarafından yapılmıştır. 

    Üftade Cami

    Bu cami 1580 yılında vefat eden Üftade Mahmud Muhiddin tarafından yaptırılmıştır. Cami Uludağ'ın yamaçlarında bulunan dik bir arazi üzerine inşa edilmiştir. Bu yapı 1855 yılında yaşanan depremde zarar görmüştür. 1869 yılında ise Serazkar Rıza Paşa caminin restorasyonunu sağlamıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Burada hala ibadet yapılabilmektedir. İçerisinde mescid, samahane, harem, tekke, çilehane, selamlık, çeşme olduğu için külliye olma özelliğine de sahiptir. Ayrıca içinde Üftade Mahmud Muhiddin ve oğullarının türbeleri de bulunmaktadır. 

    Cami içinde bulunan tekkenin ise Üstade Mahmud Muhiddin tarafından 1500'lü yıllarda yapıldığı düşünülür. Tekke 1925 yılına kadar faaliyetlerine devam etmiştir. Ancak sonrasında faaliyetleri durdurulmuştur. 

    Yeşil Cami

    Yeşil Cami, Bursa'da bulunan önemli tarihi yapılardan biri olma özelliğine sahiptir. Özellikle mimarisi bakımından oldukça ilgi çekmektedir. Yeşil Cami içerisinde sekiz köşeli bir Yeşil Türbe bulunur. Bu türbe 15 metre çapında ve 6.6 metre yüksekliğindedir. Türbenin kubbesinin her yüzünde küçük bir pencere vardır.

    Yeşil Caminin dış duvarları yeşil ve firuze renklerinde çiniler ile süslenmiştir. Fakat bu çiniler içerisinden yalnızca giriş kısmının sol tarafından bulunanlar orijinal olma özelliğine sahiptir. Yeşil Cami, Çelebi Mehmet Han tarafından, Mimar Hacı İvaz Paşa'ya yaptırılan bir eserdir. Yapımı 1919 yılında tamamlanmıştır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hüdavendigar Cami

    Bu cami 1365 ile 1366 yılları arasında I. Murat tarafından yaptırılmış olan bir camidir. Hüdavendigar Cami içerisinde medrese, hamam, türbe, imaret de bulunmaktadır. Cami ve medrese üst üste yapılmıştır. Bu özelliği nedeni ile Osmanlı mimarisinin klasik yapılarından farklılık göstermektedir. 

    Gazi Orhan Bey Cami

    1326 yılın Bursa, Orhan Bey tarafından fethedilmiştir. O dönemde şehir kale içinden meydana geliyordu. Sonraki dönemlerde ise şehirde bir kentleşme olmaya başlamıştır. Bu da ilk defa 1339 yılında Sultan Orhan tarafından yapılmıştır. O dönemde Çakır Hamam'dan başlayarak set başına doğru Gökdere yatağının bataklık kısmına kadar giden bir cami, hamam, imaret, medrese, handan meydana geliş külliye inşa edilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cami kapısı üstünde bir kitabe bulunur. Bu kitabede yapının 1413 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yaktırıldığı yazmaktadır. Sonrasında ise Çelebi Sultan Mehmet tarafından onarılmıştır. 1905 yılında Vali Reşid Paşa tarafından gerçekleştirilen restorasyonda ise camide önceden olmayan doğu kapısı da açılmıştır. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow