Bodrum Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir? Bodrum Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...
Bodrum kalesi uzun bir tarihi olan kalelerden biri olarak ön plana çıkmaktadır. Özellikle de tatil beldesi yerlerinden biri olma niteliğine sahip olan Bodrum kalesi oldukça sık ziyaretçi akımına uğrayan tarihi kalelerden biri olarak dikkat çekmektedir. Kaleyi merak eden birçok kişi Bodrum kalesi ile alakalı bilgi edinmek istemektedir. Bu bakımdan kale hakkında verilebilecek her türlü bilgi büyük bir kıymet arz etmektedir. Bodrum kalesi son aylarda en çok araştırılmakta olan tarihi kalelerden biri olarak göze çarpmaktadır.
Bodrum Kalesi Nerede?
Bodrum kalesi hakkında en fazla araştırılan konu kalenin nerede olduğu sorusunun yanıtı olmaktadır. Tarihi öneme sahip olan kale Bodrum kalesi, Muğla'nın turistik öneme sahip olan ilçelerinden biri niteliğindeki Bodrum ilçesinde yer almaktadır.
Konum olarak Bodrum ilçesine bağlı Çarşı mahallesinin kale caddesi üzerinde bulunmaktadır. Bu bakımdan ziyaretçilerine muhteşem güzellikte Bodrum manzaralarına şahitlik etme olanağı tanımaktadır.
Bodrum Kalesi'ne Nasıl Gidilir?
Bodrum Kalesi, Bodrum ilçesinin merkezinde ve sahilde bir yarımada üzerinde konumlanmış durumdadır. Bodrum’da hemen hemen her noktadan görülebilecek bir konumda olduğundan dolayı ulaşılması son derece kolay olmaktadır.
Bodrum Kalesi Tarihi ve Özellikleri
Bodrum kalesinin inşasına 1402 tarihinde başlanmıştır. Kalenin tamamlanması ise 1522 yılında kadar sürmüştür. Bodrum kalesinin inşası yaklaşık olarak 120 yıl kadar bir zaman sürmüştür. St Jean Şövalyeleri tarafından inşa ettirilmiş olduğu bilinmektedir. Kale ilk inşa edildiği zaman Aziz Peter Kalesi adı ile yapılmıştır.
Bodrum kalesinin inşa ediliş sebebi ise Osmanlı devleti Söğüt'te kurulduktan sonra hızlı bir şekilde büyümeye başlamış olmasıdır. Bu dönemde bölgeyi kontrol etmekte olan St. Jean Şövalyeleri Osmanlı Devleti'ni kendileri için bir tehdit olarak görmüş ve bu kaleyi inşa etmeye karar vermişlerdir.
Bodrum kalesi 1402 tarihinde inşasına başlanmadan önce kalenin bulunmakta olduğu yerde başka kalelerde bulunmaktaydı. Bölgede birçok savunma temelleri ve Selçuklu mimarisine ait olan eserler varlık göstermekte idi. Kalenin tüm bölümleri belirli zaman periyotları eşliğinde inşa edilmiştir. Kalenin tamamıyla bitirilişi ise 1522 yılında gerçekleşmiştir. 1960 senesine gelindiğinde ise Bodrum kalesi Sualtı arkeoloji müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılında sonuna gelindiğinde ise bir müddet hapishane olarak da kullanımı söz konusu olmuştur.
Bodrum Kalesinin kendisine özgü bazı önemli özelliklerinin varlığı söz konusudur. Bunlar:
- Antik çağda yarım ada olarak kullanılmıştır.
- Kayalık bir alan üzerine inşa edilmiştir.
- Kalenin içinde 7 adet giriş kapısı bulunmaktadır.
- Her giriş kapısının üzerinde çeşitli anlamlara gelmekte olan armalar bulunmaktadır.
- Kalenin içinde bazı ülkelere ait kuleler bulunmaktadır.
- Kalenin içinde en yüksek kule Fransız kulesidir.
- İç kalenin üzerinde 14 adet sarnıç bulunmaktadır.
- Kapıların üzerinde bulunmakta olan armaların üzerinde Anadolu kültürüne ait olmayan, ejderha, aslan gibi farklı figürler bulunmaktadır.
- Bodrum kalesi içerisinde ilk Osmanlı eseri olma özelliği taşıyan hamam da yer almaktadır.
Bodrum Kalesi Hakkında Bilgi
Türkiye'nin tatil en önemli tatil beldelerinden biri olarak öne çıkan Bodrum, yaşamakta olduğumuz çağda kalesi ile tarihin gizemli kalmış yönlerine ışıklık tutmaktadır. Yaşamakta olduğumuz bu çağda pek çok yerli ve yabancı turistin önemli ziyaret noktalarından birini oluşturmaktadır.
Bodrum sınırları içerisinde bulunan en eski tarihi kalıntı olarak bilinmektedir. 1960 yılından buyana Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak ziyaretçilerine hizmet vermektedir. Pek çok ülkeye ait olan birbirinden ilgi çekici niteliğe sahip olan eseri burada bulmak mümkün olmaktadır. Kale içerisinde görülebilecek olan en önemli ve dikkat çekici eserlerden birisi ise Fransız kulesi olmaktadır.
Bodrum Kalesi Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Pek çok yerli ve yabancı misafirin her yıl büyük bir ilgiyle ziyarete geldiği Bodrum Kale'sinin belirli açılış saatleri bulunmaktadır. Bodrum Kalesi Pazartesi günleri hariç olmak üzere haftanın altı günü ziyarete açık olmaktadır. Gün içerisinde 08:30 ve 18:30 saatleri arasında ziyaretçi kabul edilmektedir. Fakat kış sezonunda kapanış saati 16:30 kadar olabilmektedir.
Bodrum Kalesine girişler ücretli olarak yapılabilmektedir. Buna göre kaleye girişler için yetişkinlerden 30 TL tutarında bir ücret talep edilmektedir. Müze karta sahip olan ziyaretçiler kaleye yılda iki kez olmak üzere ücretsiz olarak giriş yapabilme olanağına sahiptirler.