Beypazarı Gezilecek Yerler Listesi... Beypazarı'nda Görülmesi Gereken Yerler Ve Yapılacaklar Listesi

Beypazarı ülkemizi başkenti olan Ankara'nın bir ilçesidir. Beypazarı hızlı gelişim gösteren ilçelerdendir. Rakımı 700 olan bu ilçe köklü bir geçmişe sahiptir. Coğrafi konum olarak Beypazarı İç Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Bu topraklar zamanında pek çok uygarlığa ev sahibi yapmış olan bir ilçedir.
2020 yılında da bu ilçe tarihinden dolayı UNESCO tarafından tescillenmiştir. Konakları ile meşhur bir ilçe olan Beypazarı Ankara'da hızlı gelişen şehirler arasına girmeyi başarmıştır. Tam olarak bu ilçenin 50 bin nüfusu bulunmaktadır.
Beypazarı Gezilecek Yerler Listesi... Beypazarı'nda Görülmesi Gereken Yerler ve Yapılacaklar Listesi
1) Suluhan
Beypazarı'nda gezilecek yerler denilince akla ilk gelen yerlerdendir kuşkusuz. Suluhan 1613 yılında inşa edilmiştir. Bu ilçe içerisinde görebileceğiniz en değerli tarihi yerdir. Nasuh paşa Osmanlı döneminde bir sadrazamdı. Osmanlı döneminde Nasuh paşa tarafından yaptırılan bu Suluhan Demirciler caddesi üzerinde yer almaktadır. Halk tarafından da sıklıkla ziyaret edilmektedir. Suluhanın dört tarafı da çevrilidir. İlk yapıldığı yerde bir su aktığından dolayı Suluhan adı daha kabul görmüştür. Büyük bir restorasyon sürecine girmiştir. Suluhan Beypazarı'nda görmeniz gereken bir tarihi yapıdır. Suluhan'ın bir diğer özelliği ise İpek Yolu üzerinde bulunuyor olmasıdır. Bundan dolayı buralarda ticarethaneler de geçmişte kurulmuştur. Son olarak 2016 yılında bir restorasyon sürecine girerek Suluhan yenilenmiştir.
2) Demirciler Sokak
Beypazarı'ndaki tarihi sokaklardan yalnızca bir tanesidir. Belki de en ünlüsüdür. Demirciler sokak size çok eğlenceli gelebilecek yerlerdendir. Burada yöresel ürünler satılmaktadır. Burada yer alan esnaflar ise oldukça eskidir. Demirciler sokaktan yürürken kendinizi tarihin başka bir boyutunda hissedeceksiniz. Her bir yeri ayrı güzellikte olan Demirciler sokağın esnafı ise dost canlısıdır. Osmanlı döneminde demirciler esnafı olarak bilindiğinden dolayı bu sokağa Demirciler sokağı denilmiştir. Burada satın alabileceğiniz en güzel yöresel lezzet ise Beypazarı kurusudur. Daha önce bu yiyeceği denemediğinizden eminiz. Beypazarı kurusu çok lezzetli olan bir yöresel yiyecektir.
3) Alaaddin Sokak
Selçuklular döneminde ünlenen bu sokak günümüzde de Beypazarı'nın ünlü sokaklarından bir tanesi olmuştur. Burada Selçuklu döneminin hükümdarlarından olan Alaaddin Keykubat'ın ismi yaşatılıyor. Bu ilçenin olmazsa olmaz sokağıdır. Kendinizi Anadolu'da eski bir diyarda hissedeceğiniz bu sokak görmeniz gereken bir tarihi sokaktır. Bu sokakta halen daha eski kültürleri yaşatan sokakta halen daha top oynayan çocukları görebilirsiniz. Çok tarihi bir havası bulunan Alaaddin sokak aynı canlılığı günümüzde de sürdürmektedir. Kadınlar tarafından el emekleri ile yapılmış olan yöresel ürünler burada bulunuyor. Cüzi bir miktar karşılığında burada bu yöresel ürünleri de satın alabilirsiniz.
4) Alaaddin Camii
Beypazar'ında yer alan tarihi camidir. Bu ilçe tarihi bir camidir. 1200'lü yılların başında Selçuklu zamanında inşa edilmiştir. Tarihte çeşitli sebeplerden ötürü tamamen yıkılmış olsa da günümüzde ki hali 1800'lü yıllarda yeniden inşa edilmesi ile gelmiştir. Alaaddin Camii bu ilçenin tarihini yansıtan bir camidir. 19. yüzyıl ile birlikte ilçenin en tarihi yerler arasına girmeyi başarmıştır. Burada bir tane de tarihi çınar ağacı bulunmaktadır. Peygamber efendimizin sakal-ı şerifi de bu camide bulunuyor.
5) Türk Hamam Müzesi
Beypazarında ki ünlü müzelerden bir tanesidir. Türk hamam müzesi Türk kültüründe yer alan temizlik anlayışını yansıtan bir müzedir. Türk kültüründe ve tarihinde hamamlar oldukça fazladır ve vazgeçilmezdir. Türk hamam müzesi hamam kültürünü yansıtan bir yerdir. Türkiye'de de bu ad ile kurulmuş olan ilk müzedir. Eski Rüstem Paşa hamamı ile oluşturulan müze ile benzerlik göstermektedir. Halk arasında bu müze bir paşa hamamı olarak adlandırılmaktadır. 2012 yılından itibaren Türk hamam müzesi müze olarak hizmet vermeye başladı. Hamam kültürüne ait olan tellakların kullanmış olduğu tüm malzemeler bu müzede sergilenmektedir. Türk hamam müzesine giriş için cüzi bir miktar ödemeniz gerekiyor.
6) Yaşayan Müze
Beypazarı'nda bulunan bir müzedir. 2007 yılında Sema Demir tarafından kurulmuştur. Sema Demir aslında bir doktordur. Uygulamalı ve kültür müzesi olarak Türkiye tarihine geçmiş bir müzedir. Yaşayan müze kültürlerimizi yansıttığı ve uygulamalı olarak kültürümüzü yaşayacağınız bir yerdir. Ülkemizde ki açık hava müzelerinden bir tanesi olarak dikkat çekmektedir. Yaşayan müze içerisinde çok özel fotoğraflar ve camekan objeleri yer almaktadır. Sizleri kendine hayran bıraktıracak bir müzedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sakarya’nın misafirleri 9 günlük tatilde Acarlar Longozu’na akın etti
VİZESİZ VE PASAPORTSUZ SEYAHAT EDİLEBİLEN ÜLKELER! Kimlik göstermek yetiyor! En ucuzu bakın hangisi çıktı
Mardin’de ‘Uzak Şehir’ bereketi
Japonya hakkında belki ilk kez duyabileceğiniz 10 ilginç şey
Eksi 10 derecede sıcak havuza giriyorlar! "Soğuğu hiç hissetmiyoruz"