Beylerbeyi Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir? Beylerbeyi Sarayı Tarihi Ve Özellikleri...
Saraylar, Osmanlı tarihinde büyük öneme sahip olan yapılardır. Günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan birçok saray bulunur. Ayrıca sarayların hem mimari, hem tarihi, hem de konum önemi itibariyle tarih derslerinde de öğrenciler tarafından işlenmektedir. Özellikle savaş dönemlerinde, korunma, sığınak ve depo gibi amaçlara hizmet etmesi yönünden de önem taşırlar. Ayrıca saraylar, hanedan halkının yaşadığı, içerisinde birçok bölümün yer aldığı ve devletin yönetiminin yürütüldüğü yapılardır. Günümüze kadar ulaşmış ve görenleri kendine hayran bırakan mimari yapısıyla dikkat çeken bir sarayda Beylerbeyi Sarayı'dır. İhtişamlı görüntüsü ile görenleri büyüleyen bu saray günümüzde çeşitli amaçlarla hizmet vermeye devam etmektedir.
Beylerbeyi Sarayı Nerede?
İstanbul, jeopolitik konumu nedeniyle bu güne kadar tarihin birçok olayına şahitlik etmiştir. Tarihi olayların yanı sıra birçok saraya da ev sahipliği eder. Beylerbeyi Sarayı da İstanbul'da bulunan saraylardan bir tanesidir. Beylerbeyi Sarayı, İstanbul'un ünlü ilçelerinden biri olan Üsküdar'da yer alır. Deniz kenarında bulunan bu saray Üsküdar ilçesinin Beylerbeyi semtindedir.
Beylerbeyi Sarayı'na Nasıl Gidilir?
Beylerbeyi Sarayı'na gidebilmek için öncelikle İstanbul Anadolu Yakası'na ulaşım sağlamak gerekmektedir. Anadolu Yakası ilçelerinden biri olan Üsküdar'a geçiş yaparak Beylerbeyi Sarayı'na ulaşım sağlanabilir. Üsküdar, İstanbul Boğazına kıyısı olan bir bölgedir. Beylerbeyi Sarayı da boğaz saraylarındandır. Üsküdar'a ulaşım sağlandıktan sonra Beylerbeyi Semti ve Abdullah Ağa Caddesi üzerinde istikamet ederek Beylerbeyi Sarayı'na gidilebilir.
Beylerbeyi Sarayı Tarihi ve Özellikleri
Beylerbeyi Sarayı, saray yapıları arasında en büyük saraylardan bir tanesidir. Çünkü bu saray aslında bir saray kompleksidir. Tarihine göz atacak olursak Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. Sarayın yapılış tarihi ise 1861 ve 1865 yılları arasını kapsar.
Sarayın oldukça dikkat çekici ve her göreni hayran bırakacak güzellikte mimari bir yapısı vardır. Heybetli ve farklı görünüşü, ayrıca sarayın diğer bölmeleri dönemin Ermeni mimarlarından olan Sarkis Balyan tarafından yapılmıştır. Sarayın bulunduğu bölgede tarihi bir yerleşim bölgesidir. Hatta bölgede yerleşimin Bizans Dönemi'ne uzandığı bilinmektedir. Beylerbeyi Sarayı günümüze kadar birçok saray padişahını ağırlamakla birlikte halen günümüzde önemli isimleri ağırlamakta ve ev sahipliği yapmaktadır.
Sarayın büyük bir kompleks oluşu da verilen önemi artırmaktadır. Beylerbeyi Saray kompleksi içerisinde geniş bir bahçe, asıl saray olarak kullanılan yazlık saray, Mermer Köşk, Sarı Köşk, Ahır Köşk ve iki ayrı deniz köşkü bulunmaktadır. Sarayın en dikkat çekici yapısı olan yazlık yani asıl sarayda Rönesans Dönemi izleri görülmektedir. Burada Barok Dönemi ve Doğu-Batı karakteristik özellikleri karma edilerek inşa edilmiştir. Asıl saray kısmı 2 kattan oluşur ve 3 ayrı girişi vardır. Asıl sarayda harem ve Mabeyni Humayun bölümleri yer alır. Ayrıca asıl saray kısmında 6 adet büyük salon, 24 oda ve 1 hamam bulunmaktadır.
Sarayın dış yapısında ise dikdörtgen çerçeve camlara yer verilirken bol bol kemerli sütunlar ile süslenmiştir. Saray kompleksinde yer alan Mermer Köşk ve Sarı Köşk kısımları ise II. Mahmud döneminde yapılmıştır. Mermer Köşkün en önemli özelliği ise dış cephesinin mermer levhalar ile döşenmiş olmasıdır. Tek katlı olan köşkte Ampir üslubu kullanılmış olup salonunun ortasında oval bir havuz bulunur. Mermer Köşk büyük bir salon ve 2 odadan oluşur. Sarı Köşk ise daha sade bir mimariye sahiptir. Bodrumu ile beraber 3 katlı olan bu köşkte yine Barok mimarisi izleri görülür. Her katında bir salon ve 2 oda bulunmaktadır.
Ahır Köşk ise padişah atlarının bakımı için inşa edilmiştir. İçerisinde 20 bölmeli ahırlar ve bir havuz bulunur. Ahır Köşk aynı zamanda hayvan ve at resimleri ile süslenmiştir. Kendi kadar bahçesi de oldukça gösterişli olan Beylerbeyi Sarayı, tamamı Paris'te yaptırılan heykelleri bahçesinde barındırır. Sarayın bahçesinde minik bir sandalla gezinti yapılacak büyüklükte bir havuz vardır. Beylerbeyi Sarayı, büyük ve gösterişli bir saraydır.
Saray toplamda 2500 Metrekarelik bir alana inşa edilmiş olup 65 metre uzunluğundadır. Boğaza paralel ve denize sıfır olarak yapılmıştır. Boğaz turlarına görsel şölen olarak katılan Beylerbeyi Sarayı günümüzde de birçok önemli devlet misafirlerini ağırlamada kullanılır. Sarayı ziyaret emek mümkündür. Ancak öncelik devlet adamlarına ve uluslararası konuklara verilmektedir. Sarayın bir kısmı ise müze olarak misafirlere açılmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi