Balat Gezilecek Yerler Nelerdir? Balat'ın Tarihi Ve Doğal Güzellikleri...
Balat İstanbul ilinin Fatih ilçesinde yer alan Haliç kıyısında Ayvansaray ile birlikte Fener arasında bulunan bir semttir. Balat, tarihi bakımdan bölgesinin en eski nitelikteki yerleşim yerlerinin arasında sayılmaktadır. Bu nedenle de ziyaretçilerine farklı bir dönem ve kültürlere ait çeşitli eserler sunmaktadır.
Balat Nerededir?
Balat, tarihi dokusuyla bir hayli dikkati çeken bir semt olarak tanımlanır. İstanbul kadar eski sayılabilen bu semt, Haliç kıyısına kadar yakın bir konuma sahip olmaktadır. Fatih ilçesi bünyesindeki Balat’a Fener ve Ayvansaray semtleri de komşuluk etmektedir.
Balat’a Nasıl Gidilir?
Ziyaretçilerine çeşitli gezme rotalarını meydana getiren Balat semtine ulaşabilmenin en kolay ve hızlı yolu Haliç kıyısına gelmek şeklinde kabul edilmektedir. Bu açıdan il merkezinden kalkmakta olan çok sayıda otobüs Balat'ın yakınlarına kadar gelmektedir. Bunun dışında Haliç’e ulaşım sağlamanın en rahat ve en konforlu yolu ise Eminönü üzerinden kalkmakta olan otobüslerdir.
Bu otobüsler aracılığı ile sahil şeridini kullanarak ve çok kısa bir süre içerisinde Haliç kıyısına kadar gelmektedir. Balat'a ulaşabilmek için toplu taşımalardan metrobüs de kullanılabilmektedir. Metrobüs hem Anadolu yakası için hem de Avrupa yakası için mevcut olmaktadır. Bu sebeple İstanbul'un her alanından metrobüs vasıtası ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Balat’ta Gezilecek Yerler Neresidir?
Önemli tarihi yapısı içinde Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Tarihi Küçük Mustafa Paşa Hamamı, Balat Kültür Evi ve Merdivenli yokuş bulunur. İstanbul'da muhakkak ziyaret edilmesi gerekli olan yerlerden bir tanesi olan Balat'a birçok ulaşım olanağı bulunur. Balat içerisinde gezilmesi gereken yerlerin ilk sırasında kuşkusuz İstanbul’un fethedilmesinden sonra bütün Ortodokslar tarafından dünya patriği olarak kabul gören kısa adı ile “Fener Patrikhanesi“dir.
Ortodokslara yönelik olan hoşgörülü bir yaklaşımın etkisi ile bugüne kadar ulaşmış olan patrikhane her sene çok sayıda kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Balat içinde gezilmesi gereken yerlerden bir tanesi de Fener Rum Erkek Lisesi’dir. Bu yapı etkileyici yapısı sebebiyle çoğunlukla Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile karıştırılmaktadır. Bu iki yapı ortasında mevcut olan kalın kubbesi sebebi ile ayırt edilebilmekledir. Lisenin inşa edilmesinde Fransa’dan getirilmiş olan kırmızı tuğlalar kullanılmıştır ve bu sebeple ‘’Kırmızı Mektep’’ şeklinde anılmıştır.
Balat’ın Tarihçesi Nedir?
Eski ismi Rumca “saray kapısı’” manasına gelen “Palation” kelimesinden gelmiş olan Balat, daha sonraları ise bir semt ismi haline gelmiştir. Eski dar sokakları, birbirinden farklı renklere sahip olan cumbalı evleri ile birlikte bir dönem boyunca Yahudi nüfusunu içinde barındırmış olan Balat, kiliseleri, camileri ve sinagogları ile de farklı dinleri ve kültürleri birbirlerine birleştiren kozmopolit nitelikteki bir yapıya sahip olmaktadır.
İstanbul'un yerli veya yabancı turistlerinin sık olarak uğradığı bir bölge şekline gelen Balat tarihin izlerini taşımakta olan semtlerden biridir. Balat UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmiş olan İstanbul'un en önemli semtlerinden biridir. 19. yüzyılın sonlarına doğru Balat’ta yaşamakta olan Museviler Galata bölgesi tarafına göç etmeye başlamışlardır.
1942 tarihinde yürürlüğe girmiş olan varlık vergisi ve 1948 senesinde İsrail devletinin kurulması ile birlikte buraya göç olayları başlamıştır. Balat’ın tarihi Bizanslılar dönemine kadar uzanmaktadır. O dönemlerden kalmış olan sinagog, cami, çarşı okul, kilise, han ve benzeri gibi tarihsel dokuları mevcut olan bu yapıları çağımızda da görmek mümkün olmaktadır.
Balat İçerisinde Yer Alan Tarihi Yapılar Nelerdir?
Bizanslılar ile Osmanlı döneminden kalmış olan pek çok tarihi yapı Balat'ın sınırları içinde yer almaktadır. Bahsedilen bu tarihi yapıları şu şekilde sıralamak mümkündür:
Ferruh Kethüda camii
Draman camii
Yusuf Şücaüddin camii
Hoca Kasım Günani mescidi
Balatkapı İoannes Prodromos Metokhion kilisesi
Molla Aşki Mescidi
Sveti Stefan ( Demir kilise) Kilises
Balatkapı Taksiarkhes Kilisesi
Surp Hreşdogabed kilisesi
Balatkapı Panagia Balinou Kilisesi
Aghia Strati kilisesi
Şeklinde sıralanmaktadır.
Balat’ın Doğal Güzellikleri Nelerdir?
Balat, taşımış olduğu tarihi yapısı ile pek çok doğal güzelliği bünyesinde bulundurmaktadır. Popüler olan kafeler ve modern nitelikteki galeriler, mahallenin eski bir tarzda olan bakkalları ile aynı sokakları paylaşmaktadır. Ekümenik Rum Patrikhanesi bazilikası, Bizans kiliseleri ve sinagoglar gibi yapılar; Yahudi, Ermeni ve Rum gibi topluluklara ev sahipliği yapmış bulunan bölgenin kozmopolit yapıdaki tarihini yansıtmaktadır. Kariye Müzesi içinde altın renkli olan mozaikler ve renkli freskler bulunmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi