Azerbaycan Hakkında Her Şey; Azerbaycan Bayrağının Anlamı, Azerbaycan Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
"Azerbaycan" adının etimolojisi için iki teoriden bahsedilmektedir. Birincisi, "ateş ülkesi" ikincisi, Atropaten bölgenin eski bir adıdır. Ülkenin adı da eski kaynaklarda Azerbaycan, Azerbaydzhan, Adharbadjan ve Azarbaydjan olarak Rusça'dan çevrilmiş olarak yazılmıştır. Rus İmparatorluğu altında, Azerbaycanlılar, o bölgedeki Türk nüfusun geri kalanıyla birlikte, toplu olarak Tatarlar ve/veya Müslümanlar olarak biliniyordu.
Azerbaycan Cumhuriyeti 33.891 mil kare (86.600 kilometre kare) bir alanı kaplamaktadır. Çoğunlukla Ermenilerin yaşadığı tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesini ve Azerbaycan'dan Ermeni topraklarıyla ayrılan bitişik olmayan Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ni içerir.
Azerbaycan Hakkında Her Şey
Azerbaycan Cumhuriyeti'nin nüfusu 7.855.576 (Temmuz 1998) olarak tahmin edilmiştir. 1989 nüfus sayımına göre, Azeriler nüfusun yüzde 82,7'sini oluşturuyordu, ancak bu sayı, yüksek doğum oranı ve Azeri olmayanların göçü sonucunda kabaca yüzde 90'a yükseldi. Dağlık Karabağ'ın Azeri nüfusu ve Ermenistan'da yaşayan çok sayıda Azeri (tahmini 200.000) 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında Azerbaycan'a sürüldü.
Azeri (Azeri Türkçesi olarak da anılır) veya Azerice, Altay ailesinden bir Türk dilidir. Anadolu Türkçesi, Türkmen ve Gagavuzlarla birlikte güneybatı Oğuz grubuna aittir. Bu dilleri konuşanlar, cümlelerin karmaşıklığına ve diğer dillerden ödünç alınan kelimelerin sayısına bağlı olarak, birbirlerini değişen derecelerde anlayabilirler. Rusça ödünç kelimeler, özellikle teknik terimler olmak üzere on dokuzuncu yüzyıldan beri Azerice'ye girmiştir.
Azerbaycan, Sovyet egemenliğinin kuruluşundan önce yirmi üç aylık bir devletlik tarihine (1918-1920) sahipti. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki yeni ulus-devletin sembolleri bu dönemden büyük ölçüde etkilenmiştir. Önceki cumhuriyetin bayrağı yeni cumhuriyetin bayrağı olarak kabul edildi. İstiklal marşı, ülkeyi kanlarıyla savunmaya hazır bir kahramanlar ülkesi olarak güçlü bir şekilde tasvir ediyor. Azerbaycan'da müzikle ilgili duygular çok güçlüdür. Azeriler kendilerini son derece müzikal bir millet olarak görürler ve bu hem halk müziği hem de Batı müzik geleneklerine yansır.
Azeriler ülkeleriyle gurur duymak için önce doğal kaynaklarına başvururlar. Yağ, listenin başında yer almakta ve içinde yetişen sebze ve meyvelerin bulunduğu dokuz iklim kuşağından da söz edilmektedir. Zengin halı dokuma geleneği, halı dokumacılarının (çoğu zaman kadınların) sanatsal duyarlılıklarını ve çeşitli form ve sembolleri doğal renklerle birleştirme yeteneklerini öne çıkarmak için kullanılan bir gurur kaynağıdır. Konukseverlik diğer Kafkas ülkelerinde olduğu gibi ulusal bir özellik olarak değerlendirilmektedir.
Farklı bölgelerde çeşitli konutlar vardır. Geleneksel olarak, şehirlerdeki insanlar etnik hatlar boyunca gelişen mahallelerde ( mahallas ) yaşıyorlardı. Modern Azerbaycan, Sovyet mimarisini benimsedi; ancak Bakü'de bir Kız Kulesi ve dar sokaklarla çaprazlanmış eski bir kasaba ve 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan binalarda Avrupa üslubunun bir karışımının örnekleri bulunur.
Azerbaycan Bayrağının Anlamı
Azerbaycan Bayrağı mavi, kırmızı ve yeşil renklerde geniş yatay çizgilere sahiptir. Bayraktaki mavi renk Türklüğü, kırmızı uygarlığı ve yeşil de İslamiyeti simgeler. Kırmızı şeridin ortasında beyaz bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldız vardır.
Azerbaycan’ın Başkenti
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'dür. Başkent Bakü, Hazar kıyısındaki Apşeron yarımadasındadır ve en büyük limana sahiptir.
Azerbaycan’ın Para Birimi
Azerbaycan'ın resmi para birimi Azerbaycan manatıdır. Para birimi sembolü, Suriye sterlini ve euroyu da tasarlayan Robert Kalina tarafından tasarlandı. Manatın alt birimi 100 qəpik'tir.
Azerbaycan İle Türkiye Arasındaki Saat Farkı
Türkiye, Azerbaycan'a göre bir saat geridedir. Şu an Azerbaycan'da saat 10:00 ise Türkiye'de 09:00'dır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi