Asi Nehri Nerede, Nasıl Gidilir? Asi Nehri Nereden Başlar, Nereye Dökülür? Asi Nehri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Akarsular kaynaklarını bir yerden alarak başka bölgelere dökülebilmektedir. Bazı akarsular doğdukları bölgenin çok uzağında ülkelere kadar dökülerek uzunluklarını arttırmaktadır ve ulaştıkları kadar alanlarda tarım ve sulama faaliyetlerine fayda vermektedir. Kaynağını Lübnan'daki Beka Vadisinin doğu kısmından alan ve Türkiye'ye ulaşarak Hatay'dan denize dökülen akarsu Asi nehridir.
Asi Nehri Nerede? Asi Nehrine Nasıl Gidilir?
Asi nehri kaynağını Lübnan'daki Beka Vadisinin doğu kısmından alan ve geniş bir coğrafi alandan geçerek sonunda Akdeniz’e dökülen bir akarsudur. Toplam uzunluğu 556 km olan Asi nehrinin tarihteki adı ise Orontes'tir. Asi nehri Lübnan'daki birçok şehirden geçmektedir. Asi nehrine kaynağındaki Beka Vadisinin doğu kısmından başlanarak Lübnan'daki birkaç şehri geçerek ve döküldüğü alana kadar takip ederek Asi nehrine ulaşmak ve gitmek mümkündür.
Asi Nehri Nereden Başlar ve Nereye Dökülür?
Asi nehri başlangıç olarak kaynağını Lübnan'daki Beka Vadisinin doğu kısmından alarak batıya doğru kıvrım yaparak ilerledikten sonra Türkiye’de Hatay'dan Akdeniz’e dökülmektedir. Böylece Türkiye ile Suriye arasında doğal bir sınır oluşturmaktadır.
Asi Nehri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Asi nehri kaynağını Lübnan'daki Beka Vadisinin doğu kısmından alarak Türkiye ile Suriye sınırını oluşturmaktadır. Asi nehrinin toplam uzunluğu 556 kilometre olmaktadır. Türkiye’de 98 kilometre uzunlukta olan nehir Suriye'de 366 kilometre ve Lübnan’da 42 kilometre uzunlukta geçmektedir. Türkiye ile Suriye sınırı arasındaki mesafe ise 52 kilometredir.
Asi nehrin debisi ortalama saniyede 30 metre küp tür. Asi nehri kış mevsiminde ve ilkbahar dönemlerinde su taşkınlarına sebep olan bir akarsudur.
Asi nehri geçtiği bölgelerde tarımı canlandırırken ekonomik faaliyetlerin artmasına da olanak sağlamaktadır. Asi nehri kaynağını mitolojik hikayelerden aldığı anlatılan geçmişte birçok efsanede adı geçen bir nehridir. Asi nehri akış hızı kış aylarında hızlandığı ve birçok taşına neden olduğu için engellenmesi zor su anlamında Asi adıyla anılmaktadır.
Asi nehri sınır aşan akarsu ve sınır oluşturan akarsu olarak adlandırılmaktadır. Asi nehri havzasında Akdeniz iklimi görülürken kış mevsiminde suları artarken yaz mevsiminde azalma görülmektedir. Asi nehrinin başladığı Lübnan'dan itibaren döküldüğü alana kadar pek çok şehirden geçmesine rağmen Asi nehrinden en çok faydalanan ülke Suriye olarak bilinmektedir.
Asi nehrinin en önemli özelliği ters yöne almasıdır. Güneyden kuzeye akan Asi nehri ismini bu özelliğinden almaktadır. Asi nehri ilk dönemlerde tarım için elverişli iken son zamanlarda döküldüğü alanda amonyak ve ağır metaller rastladığı için tarıma elverişsiz hale gelmektedir. Asi nehri uzun bir alandan geçerek çevre kirliliğine neden olan akıntıları da alarak döküldüğü yerde çevre kirliliğine neden olabilmektedir. Aynı zamanda Asi nehri üzerine yapılan barajların ve sulama kanallarının içerisinde depolanmış su zaman zaman bırakıldığı için de taşkınlar bu nedenle daha da fazla olabilmektedir. Asi nehri çok eski dönemlerden bu güne kadar geçtiği bölgelerde sınırları aşarak fayda sağlamış bir nehir olarak bilinmektedir.