Arnavutluk Hakkında Her Şey; Arnavutluk Bayrağının Anlamı, Arnavutluk Başkenti Neresidir? Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Arnavutluk, resmi adı ile Arnavutluk Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Balkan ülkesi olan Arnavutluk'un komşuları kuzeyde Karadağ, güneyde ise Yunanistan'dır.
Arnavutluk Hakkında Her Şey
Arnavutluk, Güneydoğu Avrupa'da yer alan bir ülkedir. Arnavutluk, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan ve Adriyatik Denizi ile çevrilidir. Ülkenin önemli şehirleri arasında İşkodra, Korçe, Elbasan, Dıraç, Tiran ve Vlore bulunmaktadır. Nüfusu yaklaşık 4.548,000 olarak bilinmektedir. Nüfusun %38'i şehirlerde yaşarken ülkede ortalama yaşam yılı da 72 yıldır. Nüfus artış hızı %1,7'iken toplam nüfusun %33'ünü de 14 yaşın altındakiler oluşturur.
Ülke, etkin yapısı itibari ile karışıktır. Arnavutluk'ta Arnavutlar, Romanlar, Makedon ve Yunanlar ile karşılaşmak mümkündür. Dilleri resmi olarak Arnavutçadır. Fakat etnik yapısı itibari ile konuşulan farklı diller ile karşılaşmak da mümkündür. Arnavutluk, anayasa ile yönetilen bir ülkedir. Ayrıca Uluslararası Para Fonuna ve Birleşmiş Milletlere de üyedir.
Arnavutluk Bayrağının Anlamı, Arnavutluk Başkenti Neresidir?
Arnavutluk bayrağı kırmızı bir zeminin ortasında siyah, çift başlı bir kartal olarak karşımıza çıkar. Arnavutlar eskiden beri çift başlı kartal figürünü benimsedikleri için bayraklarında da yer almaktadır. Çift başlı kartal figürü 1405 ile 1468 seneleri arasında yaşamış olan İskender Bey'e kadar dayanır. Kartalın kanadında ve kuyruğunda yer alan telek sayısı da İskender Bey'in ülkeyi yönettiği sene sayısı olan 25 tanedir. Arnavutluk bayrağı bugünkü şeklini 7 Nisan 1992 tarihinde almıştır.
Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?
Arnavutluk, zaman dilimi açısından Türkiye'den 1 saat daha geridedir. Örneğin ülkemizde saat 12:00 olurken Arnavutluk'ta 11:00 olur. Arnavutluk'ta para birimi olarak lek kullanılmaktadır. Arnavutluk lekinin alt birimi de qindarke olarak bilinir. Fakat qindarke artık kullanılmadığı için kullanımdan düşmüştür. Arnavutluk'un para birimi olan lek sembol olarak L ile gösterilir.
Arnavutluk Ekonomisi
Arnavutluk'ta ekonomi daha çok sanayi ve üretime dayanmaktadır. Ülkeden bir miktar doğal gaz ve petrol çıktığı da bilinir. Ayrıca linyit, krom, nikel, demir, çinko, boksit, kurşun ve kükürt de üretmektedir. Hayvancılık ve tarımın da ekonomide önemli bir yeri vardır. Bu sektörlerden elde edilen gelirin yurtiçi hasıldaki payı %36'dır. Ülkede çalışan nüfusun %55'i tarım ya da hayvancılık sektöründe çalışmaktadır. Orta kesimlerde bulunan kıyı ovalarında daha çok patates, tütün, buğday ve mısır yetiştirilmektedir. İç kesimlerde şeker pancarı, güney kıyılarında ise turunçgil ve zeytin yetiştirilir.
Arnavutluk Mutfağı
Arnavutluk'ta Balkanların en meşhur yemeği olan byrek sıklıkla tercih edilir. Tuzlu bir börek çeşidi olan byrek, ülkenin farklı yerlerinde farklı boyutlarda yapılmaktadır. Özellikle de ıspanaklısı çok popülerdir. Geleneksel yemekleri arasında olan fergese de oldukça lezzetlidir. Yapımında domates, süzme peynir ve biber kullanılan fergese özellikle Tiran ve çevresinde çok yapılır. Bu ürünler pişirilerek krema haline getirilir ve ekmekle yenir.
Tave kosi, ülkenin ulusal yemeklerinden biridir. Bundan dolayı Arnavutluk'a giden herkesin yemesi gerekir. Yemek kuzu eti, pirinç, yumurta ve yoğurt ile yapılır. Balkanlar ve İtalya'da sıkça kullanılan kaçkavall peyniri Arnavutluk'ta da çok kullanılır. Sarı tuzlu bir peynir olan kaçkavall genelde kızartılarak servis edilir. Ayrıca Arnavutluk mutfağında baklava, trileçe, köfte, ızgara et ve balık ile de sık sık karşılaşabilirsiniz.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Erzincan'daki Ergan Kayak Merkezi doldu taştı
Erciyes Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu
Beyaz cennet Uludağ, sezonun en yoğun dönemlerini yaşıyor
Yer altındaki gizli 'Pamukkale'; Kaklık Mağarası
Sömestr tatili için ideal! Hem vizesiz hem de büyüleyici! Balkanlar’ın kayak rotaları adrenalin tutkunlarını bekliyor