Ankara Kalesi Nerede, Hangi İlçede, Nasıl Gidilir? Ankara Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...
Türkiye Cumhuriyetinin başkenti olan Ankara şehrinin en önemli sembollerinden bir tanesi Ankara Kalesi'dir. Ankara Kalesi, Ankara kentinin göbeğinde ziyaretçilerine baş döndürücü güzelliğe sahip eşsiz bir manzara sunmaya devam eden bir yapı olma özelliği taşımaktadır. Hem yerleşim amaçlı hem de savunma amaçlı olarak kullanılan sur ile çevrili alanda, geçmişe yolculuk yapmanın yanı sıra mahalle kültürünün yansıtılmasında da hala aktif rol oynamaktadır. Tarihi geçmişe sahip olan Ankara Kalesi, Hititler döneminden sonrasında oluşturulan bir kale olma niteliği barındırmaktadır. Hititlilere ve Hititlilerden önceki çağlara ait kalıntılar Ankara Kalesi çevresinde bulunmuş durumdadır.
Ankara Kalesi Nerede?
Ankara Kalesi konum olarak, Ankara ilinin tam göbeğinde bulunmaktadır. Bu anlamda Ankara Kalesi Hititliler döneminden günümüze kadar ulaşmış önemli tarihi yapılardan biri olma özelliği barındırmaktadır. Ankara kentinin her tarafının gözlemlenebildiği kale, son derece stratejik bir noktada yer almaktadır.
Ankara Kalesi Hangi İlçede?
Türkiye'deki görülmeye ve keşfedilmeye değer nitelikteki yapılardan biri olan Ankara Kalesi konumu itibariyle şehrin tam göbeğinde bulunmaktadır. Bu durum karşısında pek çok kişi Ankara Kalesi'nin hangi ilçe sınırları içerisinde kaldığını merak etmekte ve araştırmalarını bu yönde gerçekleştirmektedir. Bu konuda araştırma yapan kişilerin ulaşacağı bilgi şöyle olacaktır: Türkiye'nin önemli tarihi yerlerinden biri olma niteliğine sahip olan Ankara Kalesi konum olarak Ankara'nın Altındağ ilçesinde olmakta ve ziyaretçilerini bu ilçe sınırları içerisinde karşılamaktadır.
Ankara Kalesi'ne Nasıl Gidilir?
Ankara'nın Altındağ ilçesi sınırları içerisinde bulunan Ankara Kalesi'ne; Kızılay'dan gitmek için; Kızılay- Batıkent metrosuna binerek Ulus durağında indikten sonra Ulus Çarşısı çıkışından çıkış yapmak gerekiyor. 15 dakikalık bir yürüyüşün ardından Ankara Kalesi’ne ulaşılmaktadır.
Ankara'nın Çankaya ilçesinden gitmek için; Dikmen Caddesi üzerinden 145 veya 154, Oran yönünden gelenler 185, İlker Caddesi üzerinden gelenler ise 183 yahut 186 numaralı otobüslere binilerek Ulus Çarşısı durağında inilmesinden sonra Çıkrıkçılar Yokuşu üzerinden 15 dakikalık bir mesafe yürünerek kaleye ulaşılabilir.
Mamak'tan kaleye gitmek için; Kayaş tarafından geliniyorsa 332, 347, 349; Ege Mahallesi yahut Doğukent tarafından gelinmesi durumunda 351 yahut 353, Akdere ve Abidinpaşa taraflarından geliniyorsa 347, 349, 363 ve 377 numaralı otobüslerden herhangi biri kullanılarak Anafartalar durağında inilir ve 15 dakikalık yürüyüşle Ankara Kalesi'ne ulaşım sağlanabilir.
Keçiören'den Ankara Kalesi'ne gitmek için; 203, 263, 204, 268 numaralı otobüslere binilerek Ulus durağında inildikten sonra Anafartalar Caddesi üzerinden 15 dakikalık yürüyüş sonrasında Ankara Kalesi'ne ulaşım sağlanabilmektedir.
Ankara Kalesi Tarihi ve Özellikleri
Türkiye'nin önemli tarihi değerlerinden biri olan Ankara Kalesinin ilk inşasının gerçekleştirildiği tarih ile alakalı olarak elde edilmiş bir bilgi bulunmamaktadır. Buna kapsamda Ankara Kalesinin tarihi en az Ankara ilinin tarihi kadar eski olduğu düşünülmektedir. Askeri amaçlar doğrultusunda kullanılmış olan bu tarihi yapıda Hititler, Osmanlılar, Selçuklular, Galatlar ve Romalılara kadar pek çok eski medeniyetin izlerinin olduğu bilinen bir şeydir.
Kimi kaynakların işaret ettiği bilgilere göre Ankara Kalesi, M.Ö. VII YY'da Phryg (Frig) kralı Midas'ın emri ile yapılmış olduğu söylenmektedir. Yine bu kaynakların işaret ettiği bilgiler ışığında Ankara kentinin kurulması esnasında inşa edilmiş olduğu belirtilmektedir.
Geçmişinde pek çok defa yapım ve onarım ile karşı karşıya kalan tarihi yapı Ankara Kalesi, eski dönemlerde iç ve dış kaleler formunda kalenin içerisinde konumlanmış olan şehri kalp şeklinde çevreleyen bir yapıya sahipti. Yaşamış olduğumuz çağa ulaşıncaya kadar pek çok yapım ve yıkım sonucunda tarihi Ankara Kalesi, iç ve dış olmak üzere iki kısım olarak kalmış durumdadır.
İçkale adı verilen yapı yüksekte, Dışkale adı verilmiş durumda olan yapı ise tepenin güney, batı ve kuzey bölgelerini çevrelemiş bir haldedir. İçkale adındaki yapının en yüksek bölümüne Akkale adı verilmiştir. 1921 yılında Atatürk'ün emirleri doğrultusunda Eti Müzesi haline dönüştürülmüştür. Daha sonraki süreçlerde ise bu müze genişletilmiş ve bunun sonucunda da Anadolu Medeniyetleri Müzesi haline dönüştürülmüştür.1948 tarihinden itibaren de bu kısmın depo olarak kullanımına devam edilmektedir.
Tarihin en önemi gezginlerinden biri olan Evliya Çelebi'nin söylemlerine göre tarihi Ankara Kalesi, 4 kat beyaz taştan inşa edilmiş olan son derce sağlam bir yapıdır. Kale, iç içe geçen üç kat sur ile çevrelenmiş bir durumdadır. İç ve dış kale olarak ayrılan yapı içerisinde, içkale adı verilmiş olan bölümün çevresi kayalıklar ile kaplı durumdadır.
Varlık göstermekte olan bu kayalardan dolayı tırmanarak kaleye ulaşmak bir hayli zordur. İçkale içerisinde ise toplar, çok çeşitli silahlar, 600'e yakın ev ve cephane bulunmaktadır. İçkale aşağı bölümlerde ikinci bir sur yapısıyla çevrelenmiş haldedir. Dağın eteklerinde çevrelenmiş durumda olan dış surlar ile içerisindeki şehrin güvenliği sağlanmasında önemli bir rol üstlenmiştir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi