Alamut Kalesi Nerede, Nasıl Gidilir? Alamut Kalesi Tarihi Ve Özellikleri...
Alamut Farsça kökenli bir kelimedir. Alamut kalesi ise dünyanın en ünlü kaleleri arasında yerini almaktadır. Tarihi yapısı bulunan kalenin özellikleri ve efsanesi insanlar tarafından dikkat çekmektedir. Bu amaçla da dünyanın birçok yerinden kişiler Alamut kalesini ziyaret etmektedir.
Alamut Kalesi Nerededir?
Alamut kalesi birçok savaş görerek dünyanın tarihi kaleleri arasına ismini yazdırmıştır.
Araştırmalar yapılan Alamut kalesi restore edilerek ziyarete açılmıştır. Bu kale ülke olarak İran ülkesinde yer almaktadır. İran ülkesinin Kazvin şehrinde kale varlığını sürdürmektedir.
Alamut kalesi bu yüzden coğrafi konumu gereği Hazar denizine de yakınlığı ile bilinmektedir.
Alamut Kalesine Nasıl Gidilir?
Alamut kalesine gidebilmek için ilk olarak İran ülkesine ulaşmak gerekmektedir. İran ülkesinin kalenin bulunduğu Kazvin şehrinde hava limanı yer almaktadır. Doğal olarak hava yolunu kullanarak direk olarak İran'da yer alan Kazvin şehrine inebilirsiniz.
Kazvin şehrine hava yolu ile ulaştıktan sonra hava limanında yer alan otobüsleri kullanarak kara yoluyla da kolayca Alamut kalesine ulaşılır.
Alamut kalesine otoyol ile ulaşım sağlanabilmesinin nedeni konumu gereği Hazar denizine yakın olmasıdır.
Alamut Kalesi Tarihi
Alamut kalesinin uzun bir tarihi vardır. Bu tarih bir efsane tadındadır. Kale milattan sonra 602 yılında açılmıştır.
Bu kalenin tarihi Hasan Sabbah'a kadar gitmektedir. Müritlerine sahte bir cennet sözü veren Hasan Sabbah bu kaleyi yaptırmıştır.
Kaleyi yaptırmasında ki temel amaç ise Haşhaşiliği yaymak olarak bilinmektedir. Bu yüzden kaleyi kendine üs yapmak istemiştir.
Kale 2000 metre yükseklikte yer alan kayalar üzerine inşa edilmiştir. Bu büyük kayaların ismi ise Yalçın Kayaları olarak geçmektedir. Fakat bazı tarihi kaynaklarda geçen bilgiye göre de bu kale Deylem hükümdarlarının emri ile kurulduğudur.
Kale yapıldıktan sonra Haşhaşilerin eline geçmiştir. Bu sayede de Hasan Sabbah döneminde ünlenerek zirveye ulaşmıştır. Kalenin Haşhaşilerin eline geçme tarihi 1090 olarak bilinmektedir.
Hasan Sabbah kaleyi ele geçirmiş ve batının karargahı olarak kullanmıştır. Sultan Melikşah ise tarihte bu kaleyi ilk olarak Haşhaşilerin elinden almaya çalışmıştır.
1091 yılında Sultan Melikşah bu kaleyi kuşatmış fakat başarısız olmuştur. Bu olaydan sonra cesaret görenler kaleyi daha fazla kuşatmaya başlamıştır.
Buna rağmen her kuşatma başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Alamut kalesi bu yüzden yaklaşık olarak tam 250 yıl boyunca Haşhaşilerin elinde kalmıştır.
Kale doğu bölgesinden gelen Moğol istilasına daha fazla dayanamamıştır. Moğol istilası 1250 senesinde Avrupayı da kasır kavurmuştur. Bu istila sonucunda kale Haşhaşilerin elinden alınmıştır.
Moğol hükümdarı Hülagu ise kaleyi yerle bir ederek yıkmış ve yaşayan Moğol halkı tarafından katledilmiştir.
Alamut Kalesi Özellikleri
Merak edilen Alamut Kalesinin özellikleri şöyle sıralanmaktadır:
Kale tarihte birçok savaş görmüştür.
Kale büyük kayalıkların üzerine inşa edilmiştir.
Kişilerin ziyaretine açılmak için restore edilmiştir.
Dünyanın en ünlü kaleleri arasındadır.
Kalenin yapımında ise mimari olarak Pers mimarisi tercih edilmiştir.
Haşhaşi lideri olan Hasan Sabbah ise bu kalenin içine defnedilmiştir.
Kalenin yapısı surlarla çevrilidir.
Kalenin yüksekliği 8200 metredir.
Kaleyi ulaşmayı sağlayan ise yer altı yollarıdır.
Moğol istilası nedeniyle yerle bir edilmiştir sonrasında restore edilmiştir.
Gezilecek tarihi yerler arasındadır.
İran ülkesinin Kazvin şehrinde bulunmaktadır.
Kalenin sözcük anlamı ise Kartal Yuvası demektir.
Alamut Kalesinin Türk Tarihi Açısından Önemi Nedir?
Alamut kalesi Hasan Sabbah'ın kalesi olarak geçmektedir. Hatta Hasan Sabbah bu kalede yaşamını sürdürmekteydi.
Hasan Sabbah ise Nizârî-İsmaili Devleti'nin ve Haşhaşî fedai grubunun kurucusu olarak bilinmektedir. Selçuklu döneminin en parlak döneminde en çok korkulan kişi Hasan Sabbah'tır. Bunun nedeni ise Büyük Selçuklu İmparatorluğunun gerileme dönemine girmesindeki en büyük iç sebebi oluşturmasıdır.
Hasan Sabbah bu bilgiler sonucunda İslam tarihinde radikal ve ortakçı bir fırkanın ve bir topluluğun sembolü haline gelmiştir. Bu yüzden de Alamut Kalesi Hasan Sabbah'tan dolayı Türk tarihi için de önem arz etmektedir.
Alamut Kalesinin Mimari Yapısı Hakkında Bilgiler
Bilinen bilgilere göre Alamut Kalesinin mimari yapısı Pers mimarisine göre yapıldığı bilgisidir.
Mimari bir stil olan Pers mimarisi ise İran, Fars, İran ile Batı Asya'nın geriye kalan bölümleri, Orta Asta ve Kaskaslara özgü mimari bir yapıdır.
Pers mimarinin tarihi ise milattan önce 5000 yıllara kadar gitmektedir. Bunun nedeni ise mimarinin tarihi gereği Türkiye, Irak, Özbekistan, Tacikistan, Kaskaslar, Zanzibar bölgelerinde geniş alana dağılarak karakteristik örnekler oluşturmasıdır.
Anadolu'nun Pers mimarisi gelenekleri ve sanat özellikleriyle Alamut kalesi yapılmıştır.