Akdamar Kilisesi Nerede, Nasıl Gidilir? Akdamar Kilisesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Türkiye, mimari güzellikler bakımından sayısız zenginliğe sahip bir ülkedir. Bu güzelliklerden bir kısmı halk tarafından yaygın olarak bilinirken; diğer kısımları henüz keşfedilmemiş sayılabilir. Akdamar Kilisesi de saklı güzelliğiyle dikkat çeken yerlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Akdamar Kilisesi Nerede?
Surp Haç Kilisesi veya Kutsal Haç Katedrali olarak da bilinen Akdamar Kilisesi, Van’ın Gevaş ilçesi sınırlarında yer alan Akdamar Adası’nda bulunmaktadır. Kilise, Kral 1. Gagik’in isteğiyle 915 yılında yapılmaya başlamıştır. Yapının inşası bu tarihten yaklaşık altı yıl sonra tamamlanmıştır. Eser sahibi keşiş olarak da tanınan Mimar Manuel olarak bilinmektedir ve kilise Ortaçağ Ermeni kültüründe önemli bir yer kaplamaktadır. Kilise yakın tarihlerde yapılan bir restorasyonun ardından Anıt Müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.
Akdamar Kilisesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kral 1. Gagik’in Akdamar Kilisesi’ni yaptırmasının amacı Kudüs ve İran üzerinden kaçırılan Hakiki Haç’ın parçasını burada muhafaza etmektir. En başta saray kilisesi olarak faaliyet vermesi planlanan yapı, sonrasında manastır kilisesine dönüşmüştür. Kilise içerisinde hem dinsel hem de dünyevi bazı sahnelere yer verilmektedir. Hz. Meryem’in kucağındaki İsa figürü ve Hz. Adem ile Hz. Havva’nın cennetten kovulması, bu sahnelerden en dikkat çekici olanlarıdır.
Kilise, dinsel bakımdan anlamlar taşıdığı gibi mimari bakımdan da oldukça değer görmektedir. Buna göre, merkezi kubbeli bir yapıda olan kilisenin dört yapraklı yoncadan referans alınmış bir haç planı bulunmaktadır. Yapı girişleri güney ve batı lokasyonunda yer alan iki kapı aracılığıyla yapılmaktadır. Kiliseye yapımından uzun yıllar sonra (18. yüzyıl sonlarında) bir adet çan kulesi ilave edilmiştir.
1900’lü yılların ortasında bölgedeki benzer yapılarla birlikte Akdamar Kilisesi’nin yıkımına karar verilmiştir. Karar, tesadüf eseri yaşar Kemal tarafından da duyulmuş ve kendisinin müdahalesiyle durdurulmuştur. Yapının son restorasyon tarihi ise 2007 senesidir. Bu çalışmayla birlikte yapı, müze olarak faaliyet vermeye başlamıştır.
2011 senesinde Van’da meydana gelen deprem neticesinde Akdamar Kilisesi hafif ve orta ölçekte hasar almıştır. Bu kapsamda; yapının kubbe bölümünde bazı çatlaklar oluştuğu, cam ve seramiklerin bir kısmının da kırıldığı bilinmektedir. Ancak genel anlamda Akdamar Kilisesi kullanılabilir durumdadır.
Akdamar Kilisesi’ne Nasıl Gidilir?
Akdamar Kilisesi’ne ulaşabilmek için öncelikle, farklı şehirden gelecekler için Van’a ulaşılması gerekmektedir. Kilise, kendisiyle aynı ismi taşıyan Akdamar Adası sınırlarında yer almaktadır. Ada ile Van’ın şehir merkezi arasındaki mesafe yaklaşık 50-52 kilometre şeklindedir. Van’a bağlı Gevaş ilçesine ulaşım sağlandıktan sonra Akdamar Adası’na tekneler aracılığıyla gidilmektedir. Van Gölü üzerinde yapılacak olan bu yolculuk ortalama 25 dakika kadar sürmektedir.
Akdamar Kilisesi’ni ziyaret etmek isteyenlerin hava durumu konusunda hazırlıklı olmaları tavsiye edilmektedir. Buna göre, kilise ziyareti için bahar ve yaz ayları uygun olarak kabul edilir. Kış aylarında tekne seferlerindeki sayı azalmakta, bazen de adaya ulaşım yapılamamaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
DÜNYANIN EN KÖTÜ 5 ÜLKESİ! TikTok fenomeni 'Hayal kırıklığı' diyerek uyardı: 'Oldukça yozlaşmış!'
Kış Aylarında Kapadokya’da Rüya Gibi 9 Gezi Rotası, Damak Çatlatan 5 Yöresel Lezzeti
Hevsel Bahçeleri’nde mevsim renkleri
Tablo gibi şehir Amasya
Doğa harikası Uludere Kanyonu sonbahar güzelliğiyle böyle görüntülendi