Akçay'da Gezilecek Yerler Nelerdir? Akçay'ın Tarihi Ve Doğal Güzellikleri...
Türkiye, günümüzde en fazla turist ağırlayan ülkelerin başında gelmektedir. Bunda elbette sahip olunan doğal ve tarihi güzelliklerin etken olduğu inkar edilemez. Ancak on yıllardır ciddi biçimde turizm sektörüne yatırım yapıldığı, doğru tanıtım ve yerinde destinasyonların da bu başarıda büyük katkısının olduğu göz ardı edilemez. Ülkenin her bir köşesi adeta tarihi ve kültürel zenginliklerle dolup taşmaktadır. Tercih edilen bölgelerin başında Balıkesir ilinin birbirinden güzel doğal zenginliklere sahip ilçeleri ve beldeleri, sahil kasabaları gelmektedir. Edremit ilçesine bağlı bir mahalle olan Akçay da bunlardan birisidir.
Akçay Nerededir?
Akçay, Balıkesir ilinin Edremit ilçesine bağlı bir mahallesidir. Edremit merkeze yaklaşık 8 km uzaklıktadır. Kaz Dağları'nın eteklerinde bulunan küçük bir kasaba iken son yıllarda bir turizm kentine dönüşmüştür.
Akçay'ın uzun ve kıyı kordonunda bu gelişme birlikte çok sayıda çay bahçesi, pansiyon, bungalov evler ve dükkanlar açılmıştır. Akçay'da ayrıca Kaz Dağları'nın simgesi olan "Sarı Kız" heykeli bulunur.
Akçay'a Nasıl Gidilir?
Akçay'a karayoluyla ulaşmak mümkündür. Şehirlerarası otobüslerle gelinmek istenirse önce Balıkesir otogarına gelinip buradan Akçay'a geçmek de mümkündür.
İstanbul ile Akçay arasındaki mesafe 450 km'dir. Ankara'dan Akçay'a mesafe karayoluyla 630 km'dir. İzmir'den Akçay'a 206 km'dir. Balıkesir'den ve Edremit'ten sık sık otobüs ve minibüs seferleri bulunmaktadır.
Akçay'ın Tarihi ve Doğal Güzellikleri
Akçay, tarihi bakımdan çok büyük öneme sahip bir yerdir. Mitolojide "İda Dağları" olarak biline Kaz Dağları'nın çok yakınında bulunan Akçay, dünyanın en temiz havalarından birine sahip bulunmaktadır.
Akçay ve civarındaki noktalarda ziyaretçilerinin unutulmaz bir tatil yaşamaları kaçınılmazdır. Ege Denizi'nin serin sularında serinlemek, Kaz Dağları'nın temiz oksijeninden yararlanmak, doğa yürüyüşleri yapmak, şelalelerin serin sularında yüzmek ve göz alıcı yeşillikler arasında doğa ile baş başa kalabilmek, yapılabilecek etkinliklerden sadece bazılarıdır.
Akçay'da Gezilecek Yerler
Balıkesir Akçay en sevilen ve popüler tatil beldelerinden birisidir. Akçay, her yıl binlerce turist ağırlamaktadır. Akçay'da mutlaka görülmesi ve gezilmesi gereken elbette çok yer bulunmaktadır. Bunlardan sadece bazılarını aşağıda saymak gerekirse:
Antandros Antik Kenti: Akçay'da gezilmeden dönülmemesi gereken tarihi bir yerdir. Antandros, dünyaca ünlü bir antik kenttir. Bölgenin binlerce yıllık geçmişine de ışık tutmaktadır. Bu tarihi yer mutlaka gidilmesi gereken yerler listesinde olmalıdır.
Balıkesir Akçay bu kadar tarihi güzellikleri ve doğal zenginliklerinin yanında bir de her yıl düzenlenen ve giderek popülaritesi artan "Akçay Kültür Ve Sanat Şenliği" ile de anılır olmuştur. Bölgenin ve Akçay'ın tanıtımına büyük katkı sağlayan bu şenliğe de gitmek gerekir. Akçay Şenliği 3 gün devam etmektedir ve bu Şenliğe çok sayıda grup ve sanatçı katılmaktadır.
Akçay'ın simgesi haline gelmiş olan "Sarıkız Heykeli" mutlaka görülmelidir.
Akçay kordonunun görülmesi ve burada keyifli bir gezinti yapılması da ihmal edilmemesi gereken faaliyetlerdendir.
Akçay sahili gezilirken, benzersiz, şirin ve tarihi Akçay evleri de kesinlikle gezilip görülmesi gereken yerlerdendir.
Akçay, bulunduğu coğrafi konumu gereği muhteşem bir doğal güzelliğe sahiptir. Akçay, Kaz Dağları'nın eteğinde bulunan bir beldedir.
Hasan Boğuldu Gölet'i görülmesi gereken doğal güzelliklerin başında yer almaktadır. Gölet'in serin sularında yazın sıcağını unutmamanız mümkün değildir. Çok keyifli vakit geçirilebilecek güzel bir alanıdır.
Şahin Deresi Kanyonu benzersiz bir şelaledir, mutlaka görülmelidir.
Mıhlı Çayı, Akçay'ın başka bir doğal güzelliğidir.
Sütüven Şelalesinde yüzmek ise bambaşka keyifli bir tatil aktivitesi olacaktır.
Altınoluk: Tıpkı Antandros Antik kenti gibi Akçay merkeze takriben 17 km uzaklıkta bulunmaktadır. Altınoluk Edremit Körfezi'nin kuzeyinde bulunmaktadır. Altınoluk sahilleri öylesine temiz ve berraktır ki; "Mavi Bayrak Ödülü" almış az sayıdaki plajlardandır.
Pınarbaşı Piknik alanı: Keyifle piknik yapıp, serinleyip, eğlenilebilecek bir yerdir. Bu alanda alabalık çiftlikleri de bulunmaktadır. Yamaçtan akan buz gibi sular ile çok keyifli bir gün geçirmemek mümkün değildir.
Şahin Deresi Kanyonu: Şahin Deresi Kanyonu coğrafi olarak Kaz Dağları'nın Altınoluk taraflarına düşmektedir. Doğa yürüyüşleri yapmak, piknik yapmak ve trekking için çok uygun bir yerdir.
Çağlayan: Akçay'a 3 km uzaklıktaki Çağlayan en revaçta yerlerden birisidir. Çağlayan' ayrıca 800 yıllık bir çınar ağacı da bulunmaktadır. Bu çınar ağacı ayrıca Kültür Bakanlığı tarafından da tescillenmiştir.
Tahtakuşlar Etnoğrafya Müzesi: Bu müzenin de gezilmesi önerilir. Çok sayıda ziyaretçisi bulunan bu müze ülkemizin de ilk özel etnoğrafya müzesi olma özelliğine sahip bulunmaktadır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Erzincan'daki Ergan Kayak Merkezi doldu taştı
Erciyes Kayak Merkezi'nde hafta sonu yoğunluğu
Beyaz cennet Uludağ, sezonun en yoğun dönemlerini yaşıyor
Yer altındaki gizli 'Pamukkale'; Kaklık Mağarası
Sömestr tatili için ideal! Hem vizesiz hem de büyüleyici! Balkanlar’ın kayak rotaları adrenalin tutkunlarını bekliyor