Afyon Gezilecek Yerler Listesi... Afyon'da Görülmesi Gereken Yerler Ve Yapılacaklar Listesi
Anadolu'nun en güzel şehirlerinden olan Afyon doğal güzelliği ile ziyaret edilmektedir. Afyon'da tarihi eserlerde oldukça fazladır. Afyon'da yapılacaklar listesi fazla olduğundan ötürü şehrin ambiansını yansıtan pek çok detay bulunmaktadır. Afyon şehri 2005 yılından beridir Afyonkarahisar şeklinde adlandırılan bir şehirdir.
Termal'in başkenti olarak da bilinen Afyon şehri tarihi açıdan ülkenin en önemli şehirlerinden bir tanesidir. Afyon içerisinde daha önce burada yaşamış olan medeniyetlerin ve uygarlıkların eserleri yer almaktadır. Karasal bir iklime sahip olan Afyon'u ziyaret için en iyi mevsim bahar mevsimidir. Bu şehre gelirken bir müze kart bulundurmanız son derecede önemlidir. Şehirdeki müzeleri gezmeniz için müze kart sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Şehirdeki tüm müzelerde müze kart geçerlidir.
Afyon'da Görülmesi Gereken Yerler ve Yapılacaklar Listesi
1) Afyon Kalesi
Afyon'a geldikten sonra ilk gidilecek yerlerden birisi Afyon kalesidir. Afyon kalesinin tarihi oldukça eskidir. Tarihi milattan önceki çağlara uzanan ve Hitit imparatoru tarafından inşa edilmiş bir kaledir. Afyon kalesi Afyon'un sembolü haline gelmiştir. Kale tarihte pek çok savaşın izlerini taşımıştır. Günümüzde de bu kalenin tarihine ışık tutmak mümkündür. Afyon kalesi toplamda 226 metre yüksekliğe sahip olan bir kaledir. Hem Bizans döneminde hem de Selçuklu döneminde bu kale kullanılmıştır. Yedi yirmi dört saat açık olan bir kaledir.
2) Cumhuriyet Şehitleri Anıtı
1999 yılında inşa edilmiş olan bu şehitlik PKK ile girilen çatışmalarda şehit olan Türk askerlerine atfedilerek yapılmış bir şehitliktir. Cumhuriyet döneminde yapılmış olan en önemli şehitlik anıtları arasındadır. Afyon'un şehir merkezine de yakın bir konumda yer alan Cumhuriyet şehitleri anıtı ulaşımı çok kolay olan ve girişi ücretsiz olan bir yerdir. Hem özel aracınız ile buraya ulaşım sağlayabilir, hem de toplu taşımayı da kullanarak yine buraya ulaşabilirsiniz.
3) İscehisar Peri Bacaları
Afyon'un doğal oluşumlarından olan İscehisar peri bacaları şehir merkezine de 30 kilometrelik bir mesafede yer almaktadır. Bu bölgede pek çok tarihi kalıntılar da yine yer almaktadır. Bundan dolayı İscehisar peri bacaları jeolojik yapısını da barındırmaktadır. Şapkasız olan pek çok peribacası bu bölgede yer almaktadır. Afyon’daki en esrarengiz yerlerden olan İscehisar peri bacaları turistlerin de ilgi duyduğu yerlerdendir.
4) Hüdai Kaplıcaları
Afyon şehrinde kaplıcalara da girebileceğinizi biliyor muydunuz? Hüdai kaplıcaları Afyon'un Sandıklı ilçesinde yer almaktadır. Sıcaklığın yaklaşık olarak 60 dereceyi aştığı bu şifalı kaplıcalarda doğal tedavilerden yararlanmak mümkündür. Hüdai kaplıcaları bakanlığın da onaylamış olduğu bir kaplıcadır. Bundan dolayı kış ve yaz sezonlarında buraya gelerek şifalı sulara girenlerin sayısı fazladır. Bu kaplıcalar etrafında birçok hamam ve su banyoları da yer almaktadır. Hüdai kaplıcaları Afyon belediyesi tarafından işletilmektedir.
5) Arkeoloji Müzesi
Afyon'un ilk ziyaret edilmesi gereken müzesi Afyon arkeoloji müzesidir. Cumhuriyet'in ilk yıllarında kurulmuş olan bu müze Tunç çağından kalma pek çok eseri barındıran bir müzedir. Arkeoloji müzesine giriş ücreti müze kartı olmayanlar için 6 lira olarak belirlenmiştir. Eğer müze kartınız bulunuyorsa ücretsiz bir şekilde müze kartınızı göstererek giriş sağlayabilirsiniz.
6) Zafer Müzesi
Afyon'da ki bir savaş müzesi olarak bilinmektedir. Başkomutan Meydan muharebesinden sonra inşa edilen bir zafer müzesidir. Bu müze Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Mareşal Fevzi Çakmak'ın adına inşa ettirilmiş bir müzedir. Toplamda iki katlı bir müze olan Zafer müzesinin 9 tane odası bulunmaktadır. Giriş ücreti 5 TL'dir.
7) Başkomutanlık Milli Parkı
Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak sakin bir yere gitmek isteyenler için bu milli park biçilmiş kaftandır. Başkomutanlık milli parkı Türk tarihinde ki büyük savaşlardan olan Büyük taarruzun adının verildiği bir parktır. Toplamda 42 bin hektarlık alana inşa edilmiş bir milli parktır. 1981 yılında ilk kez milli park ilan edilen Başkomutanlık milli parkına giriş tamamen ücretsizdir.
8) Akarçay Kültür Park
Eğer yolunuz bir gün Afyon'a düşerse gidecekler listesine mutlaka burayı da eklemeniz gerekiyor. Akarçay kültür park Afyon'un nehrinin geçtiği bir kültür parkıdır. 2013 yılında ilk kez belediye tarafından kullanıma açılmıştır. Bu kültür parkında yürüyüş yapmanız mümkün ve mesire alanlarını da yine kullanabilirsiniz.