hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    15 Nerenin Plakası? 15 Plaka Kodu Hangi Şehrin? 15 Hangi İlimize Ait?

    15 Nerenin Plakası 15 Plaka Kodu Hangi Şehrin 15 Hangi İlimize Ait
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Plaka kodu, Ülke genelinde İllerin kayıtlarında bulunan kara taşıtlarını kontrol edebilmek amacıyla verilen zorunlu bilgi tabelasıdır. 15 nerenin plaka kodudur sorusunun cevabı merak edilmektedir. 15 Burdur İline ait plaka kodu olarak bilinmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

      Araçlarda tüm Türkiye vergi dairelerine kayıtlı olduğunu ifade eden TR eklentisi başta bulunacak şekilde görülmesi zorunludur. Plaka kodu ilgili bölümde sabit olarak bulunmalı ve net olarak okunmalıdır. Plaka kodları sayesinde kara taşıtlarının trafikteki durumları gözlemlenebilmektedir. 

     15 nerenin Plakası?  

     Tüm Türkiye’ de plakalar alfabetik sırayla verilmiştir. Bu sistem 01 A harfinden başlamak üzere 67 numaraya kadar olan plakalarda devam etmektedir. Daha sonraları yeni yaşam alanları İl statüsü kazandıktan sonra sıralama değişmiştir. 2022 tarihi itibariyle Türkiye’ de 81 İl bulunmaktadır.

     Dolayısıyla 81 plaka kodu vardır. 15 plaka kodu Burdur İline aittir, görünür olma zorunluluğu bulunmaktadır. Trafikte bulunan kara taşıtlarının ön ve arkasında ilgili bölümlerde plaka kodunun montajlanmış olarak bulunması gerekmektedir.

     15 Plaka Kodu Hangi Şehrin?

     Plaka kodu 15 olan ilimiz Burdur’ dur. Tüm dünyada geçerli olan plaka sistemi, Türkiye genelinde ilk defa 1962 yılından itibaren kullanılmaktadır. Yasaya göre o tarihte tüm illere alfabetik sıralama düzeniyle plaka kodları verilmiştir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     A harfiyle başlayan plaka kodlama sıraları Zonguldak olarak sona ermekteydi. Yeni illerin katılımıyla sıralama şekli farlılık gösterse de tüm illerin kendi plaka kodları bulunmaktadır. Burdur iline ait olan 15 plaka kodunun ve tüm il plaka kodlarının sürücüler tarafından bilinmesinde fayda vardır. 

     15 Hangi İlimize Ait?

     15 Burdur iline ait bir plaka kodudur TR ön ekiyle kullanım zorunluluğu bulunmaktadır. Günümüzde yeni iller eklenmiş olup alfabetik sıralama düzeni değişmiştir. Fakat yine de 15 Burdur plaka kodudur. Son güncellemeye göre de Türkiye 81 ilden ibarettir. Dolayısıyla 81 plaka kodu bulunmaktadır.

     15 plaka kodu bir aracın ön ve arka bölümünde görüldüğünde o aracın Burdur ili vergi dairesine kayıtlı olduğu anlaşılmaktadır. Plaka kodu aracın hız- ışık ihlali, trafikte bulunma düzeni ve ceza durumlarını gözlemlemekte çok önemlidir. Burdur plaka kodu 15 olup, sıralamada 14 Bolu'dan sonra 16 Bursa' da önce bulunmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow