hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    08 Nerenin Plakası? 8 Plaka Kodu Hangi Şehrin? 8 Hangi İlimize Ait?

    08 Nerenin Plakası 8 Plaka Kodu Hangi Şehrin 8 Hangi İlimize Ait
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Karadeniz Bölgesi’nin doğu ucunda bulunan 08 plakalı şehir. Türkiye’de uzun bir döneme okuryazar oranlarıyla damgasını vurmayı başarmış olan bir şehrimizdir. Son zamanlarda ise suç oranlarının düşüklüğü ile gündeme geliyor. Cezaevinde tutuklu ve mahkum sayısı en az olan illerimizden birisi. İnsanlarının candanlığı kadar kanunlara bağlılığı ile de dillere destan ilimizdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     İnişli çıkışlı ve genellikle eğimli coğrafik yapısıyla ve sert kışıyla meşhur güzide ilimiz. 08 trafik kodu ile trafik kodu uygulamasının ilk çıktığı yıllarda il olduğu için alfabetik sıralamaya uygun olarak plaka numarası alabilen şehirlerimizden birisidir.

     08 Nerenin Plakası?

     Karadeniz Bölgesi’nin sahil şeridinin sonunda bulunuyor. Karadeniz’e kıyısı bulunan şehirlerimizden birisidir. Doğusunda Ardahan, batısında ise Rize yer alıyor. İç kesimlere doğru güneye ilerledikçe karşımıza bir Doğu Anadolu Bölgesi şehri olan Erzurum’a komşu olduğunu görüyoruz.

     İçten, cana yakın, misafirperver insanlarının Türkiye’nin her yerinden kolaylıkla tanınmasını sağlayan bir lehçeye sahip olan şirin ilimiz coğrafi yapısının tüm zorluklarına rağmen topraklarında yaşamın devam ettirmeyi başarmış bir ildir.

     08 Plaka Kodu Hangi Şehrin?

     Coşkun akan Çoruh Nehri de bu ilimizden geçmektedir. Çoruh Nehri’nin üzerine yapılan barajlarla son zamanlarda sıkça gündeme gelen ilimiz, tersine akmasıyla ünlü Kura Nehri’yle de meşhurdur. Kura, Aras ile birleşerek Hazar’a dökülen rejimi düzensiz nehirlerimizden olsa da özellikle Çoruh Nehri’ne yapılan barajlarla birlikte elektrik yapımında Türkiye ekonomisine önemli katkıları olan nehirlerimizden olacakları şimdiden anlaşılmaktadır. 08 plakalı bu ilimiz bu nehirlerin hepsine birden yataklık eden ender bir ilimizdir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     08 Hangi İlimize Ait?

     08 plakalı şehrimizin ikliminden bahsedecek olursak özellikle kış ayları için pek iyi şeyler söylememiz mümkün olmamaktadır. Geçen yıl sel baskınlarıyla gündeme gelerek haberlerde sıklıkla yer alan bu ilimiz kış aylarında da yoğun yağış almaktadır. İç kesimlerinde kar olarak gerçekleşen yağış rejimi, yılın geri kalanında ve özellikle sahil kesiminde yağmur olarak gerçekleşmektedir.

     Yeşilinin dağları kilim gibi kapladığı ve baktığınızda gözlerinize inanamayacağınız büyüklükte yan yana dizilmiş yeşil türbeleri andıran dağlarıyla görenleri kendine hayran bırakan 08 plakalı ilimiz ARTVİN’dir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow