Zona hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Gece yanığı veya kuşak olarak da adlandırılan zona hastalığı vücudun herhangi bir bölgesinde içi sıvı dolu kabarcıkların oluşmasıyla ortaya çıkar. Yanma ve kaşınma hissini takiben aynı bölgede oluşan kabarcıklar güneş yanığı sonrasında oluşan su kabarcıklarına benzer özellikler gösterir. Peki, zona hastalığı nedir ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Zona hastalığı belirtileri ve tedavi yöntemleri ünlü isimlerde bu hastalığın ortaya çıkmasının ardından yeniden araştırılmaya başlandı. Suçiçeği hastalığı oluşturan aynı mikrobun neden olduğu bu hastalık tedavi edilmediği takdirde vücudun geniş bölgelerine yayılabiliyor. İşte zona ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar…
ZONA NEDİR?
Vücudun herhangi bir bölgesinde görülen mikrop ve alerjilerin neden olduğu bu hastalık suçiçeği ve güneş yanığı ile benzer belirtiler gösterir. Mercimek tanesi büyüklüğündeki kabarcıkların içi sıvı ile kaplanır. Başlangıçta tedavi edilmediği takdirde hastalık hem daha geniş bölgelere yayılır hem de kabarcıkların boyutu büyür.
ZONA HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
Hastalığın oluşacağı bölgede önce hafif batma, yanma hissi ve ağrı ile başlar. Ardından kızarık bir zeminde içi sıvı dolu kabarcıklar halinde devam eder. İleride bir zamanda vücut direncimiz düştüğünde, tekrar hastalık oluşturmak için sinir kökünün birinden uyanıp derinin yüzeyine kadar, sinir boyunca, siniri de tahriş ederek deriye kadar ulaşırlar. Hasta, o sinirin dağılım alanında, önce ağrı hissetmeye başlar. Daha sonra deride kızarıklık ve sulu yaralar görülür. Bu dönem hastalığın rahatça tanı konulabildiği dönemdir.
ZONA NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hastada mutlaka altta yatan bir neden olup olmadığı araştırılır. Zona tedavi edilse de edilmese de lezyonların ortalama 3 haftada geçtiği bir viral hastalıktır. Ancak tedavide ilk 2-3 gün çok önemlidir. Virüslere karşı yapılan tedaviler bu dönemde etkilidir. Daha sonra yapılan tedaviler hastalığın normal seyrini etkilemez. Tanı konulur konulmaz tedaviye başlanması hastanın hem daha rahatlamasını, hem daha çabuk iyileşmesini, hem de komplikasyonlardan korunmasını sağlar. Tedavide virüslere karşı ilaçlar, B vitaminleri, lokal pansumanlar, kremler ve ağrı kesiciler kullanılır. Daha önce suçiçeği geçirmemiş olan kişilere bulaşma riski vardır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
‘Bitki çayları sindirim sistemi sağlığına katkı sağlıyor’ Ancak tüketirken dikkat!
Bir günde hazırlayın, bir hafta yiyin! Haftalık öğün hazırlığının püf noktaları
Araştırma: Sağlıklı yaşlanmak için günde en az 7 saat uyku şart
Yürüyen zatürre vakaları artıyor, çocuklar risk altında!
Araştırma: Anılar sadece beyinde saklanmıyor