Vücudumuzu bir makineye benzetirsek beslenmek bu makinenin yakıtıdır. Yaptığınız egzersizler ise makinenin performansını artırır. Bu nedenle iyi kalitede yakıt kullanmak, hem hareketleri yapmamıza yardımcı olacak hem de vücudun sağlığınızı koruyacaktır. Nasılsa egzersiz yapıyorum diyerek sınırsız yemek içmek yok.
‘Nasıl olsa spor yapıyorum, öyleyse ne istersem yiyebilirim’ düşüncesi size amacınızdan saptırır.
* Normal beslenme rutininizin dışına çıkmayın. Yani öğünlerinizi düzenli tüketin. Tabii sağlıklı, kaliteli ve ölçüyü kaçırmadan.
* Zayıflamak için aç aç koşup günün sonunda geç saatlerde yemek yemeyin. Eğer aç karnına egzersiz yapmayı düşünüyorsanız, egzersiz bitiminde bir porsiyon meyve tüketebilirsiniz.
* Egzersiz yaparken terleyeceğiniz için vücudunuz susuz kalabilir. O yüzden içtiğiniz su miktarını artırın. Sonuç olarak nihayetinde amacınız kilo vermekse, bir şeyler yapmalısınız. Bu ister yürüyüş, ister koşu, ister direnç antrenmanı olsun...
Koşmak daha iyi yağ yakma egzersizi olmasına rağmen, yürümek de iyidir. Her neye karar verirseniz verin sonuç alabilmek içinbir plana bağlı kalın. Haftaya görüşmek üzere...
Egzersiz sıklığı ne olmalı?
Yeni başlayanlar haftada en az 2 ya da 3 gün koşu ve yürüyüş yapabilir. Sürekli egzersiz yapanlar için ise haftada 4-6 gün idealdir. Aman dikkat! Koşu dikkatli bir şekilde yapılmazsa bir tansiyon hastası için yarardan çok zararlı sonuçlara yol açabilir. Yürüyüş de çok uzun süren saatler yapılırsa birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Eklemlerinizi yoğun baskı altında bırakabilir.
Örneğin çok kilolu bireyler uzun yürüyüşlerde omurga, diz, kalçada ortopedik hastalıklara yakalanabilir.