Yulaf ezmesi neden bu kadar faydalı?
Sağlıklı yaşam ve kilo vermek için bahsi geçen yiyecekler arasında yulaf oldukça popülerdir. Uzun süre tok tutan bol lifli bir gıda olan yulaf ezmesi faydaları ile dikkat çekiyor. Çok güçlü bir manganez kaynağı olan yulaf, fosfor, magnezyum, demir, çinko gibi değerli mineraller içeriyor. Pişirilerek, çorbalar ve salatalara eklenerek, sütle ya da yoğurtla karıştırarak tüketebileceğiniz yulaf ezmesinin faydaları sizi şaşırtabilir.
Yulaf, bilimsel olarak Avena sativa olarak bilinen tam tahıllı bir besindir. Yulafın en bozulmamış ve bütün hali olan kabuğu çıkarılmış yulafın pişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle çoğu insan haddelenmiş, ezilmiş veya çelik kesilmiş yulafları tercih eder.
Yulaf ezmesi; yulaf kepeği, yulaf unu gibi yulaftan yapılan ve ülkemizde belki de en çok tercih edilen yulaf ürünlerinden biri. Raf ömrünün uzun olması sebebiyle çokça tercih edilen yulaf ezmesi, kabuğu çıkarılmış yulafların buharda pişirilip ezilmesiyle hazırlanıyor. Ezilen yulaflar yassı hale getirilerek kurutuluyor ve bu sayede çok daha uzun süre tazeliğini koruyabiliyor. İşte yulaf ezmesi kavramı da böylece ortaya çıkmış oluyor.
YULAF EZMESİNİN BESİN DEĞERLERİ VE FAYDALARI
Yulaf önemli vitaminler, mineraller ve antioksidan bitki bileşikleri ile yüklenir. Yarım su bardağı (78 gram) kuru yulaf:
Manganez: günlük ihtiyacın %191'i
Fosfor: %41'i
Magnezyum: %34'ü
Bakır: %24'ü
Demir: %20'si
Çinko: %20'si
Folat: %11'i
B1 Vitamini (tiamin): %39'u
B5 Vitamini (pantotenik asit): %10'u
ve kalsiyum, potasyum, B6 vitamini ve B3 vitaminini karşılar.
Yarım su bardağı yulaf 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif ile geliyor ve sadece 303 kalori.
YULAF EZMESİNİN FAYDALARI
Yulaf ezmesinin içeriğinde potasyum, kalsiyum, demir gibi birçok yararlı mineral, E vitamini ve B grubu vitaminleri başta olmak üzere birçok yararlı madde ve besin lifi bulunuyor.
Bütün yulaf, antioksidanlar ve polifenoller adı verilen faydalı bitki bileşikleri bakımından yüksektir. En dikkat çekici olanı, neredeyse yalnızca yulafta bulunan avenantramidler adı verilen benzersiz bir antioksidan grubudur
Tüm bu yararlı maddeler sayesinde yulaf ezmesi, sağlıklı beslenmek isteyenler için en çok önerilen gıdalardan birine dönüşüyor.
Ferulik asit de yulafta büyük miktarlarda bulunur. Bu başka bir antioksidandır. Yulaf ezmesinin faydaları şöyle sıralanabilir;
Kan şekeri seviyelerini dengeler
Yüksek miktarda lif içerir,
Vücuda bol ve çeşitli antioksidan sağlar.
Tok hissettirir
Kilo vermeye destek olur
İçeriğindeki beta-glukan kolestrole iyi gelir
Günlük mineral ve vitamin ihtiyacını destekleyen güçlü bir besindir
Bağırsaklarınızdaki sağlıklı bakterileri besler
Uzun süre tok hissetmenizi sağlar, açlık krizlerini yatıştırır
Sindirim sorunlarına iyi gelir,
Ciltteki kaşıntı ve tahrişi giderir,
Kolon kanseri riskini azaltır.
YULAFIN BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE ETKİLERİ
Yulaf ezmesi, dünyadaki en sağlıklı tahıllar arasındadır ayrıca gluten içermeyen bir tahıldır.
Yine içinde bulunan beta glukan sayesinde yulaf ezmesi düzenli kullanımda bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek oluyor, vücudu çeşitli hastalıklardan koruyor.
Yulaf, bir tür çözünür lif olan büyük miktarda beta-glukan içerir.
Beta-glukan suda kısmen çözünür ve bağırsakta kalın, jel benzeri bir çözelti oluşturur. Bu sayede sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına destek oluyor.
Beta-glukan lifinin sağlığa faydaları şunlardır:
Azaltılmış LDL ve toplam kolesterol seviyeleri
Azaltılmış kan şekeri ve insülin yanıtı
Sindirim sisteminde iyi bakterilerin artması
İçeriğindeki yüksek besin değerleri günlük ihtiyacınız olan vitamin ve besin değerlerinin düzenli karşılanmasına destek olur. Antioksidan özellikler göstermesinin de etkisiyle yulaf ezmesi kan şekerinin dengelenmesine destek oluyor.
YULAF EZMESİ İLE KİLO VERME
Yulaf ezmesi sindirimi destekleyerek kilo vermeyi sağlar
Tokluk hissi vererek açlık krizlerini önler
Diyetlerde öğün yerine tüketildiğinde düşük kalorili yüksek besin değeri sağlar.
Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını artırır.
Yulaf ezmesi faydaları arasında kilo vermeyi destekleyen etkilerde yer alıyor.
Yulaf, enerji ihtiyacı için kalori ve enerji sağlayan harika bir karbonhidrat ve protein kaynağıdır. Yulaf 1 bardakta 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif içerir. Bu aynı porsiyon sadece 303 kaloriye sahiptir. Bu, yulaf ezmesinin yiyebileceğiniz en besleyici gıdalar arasında olduğu anlamına gelir.
Yulafın vücutta sindirilmesi zaman alır ve bu nedenle kalori yakımını artırır ve tok tutar. Yulafı gün boyunca iyi bir enerji kaynağı yapan ve kolesterolünüzü düşüren şey budur
Araştırmalar, düzenli olarak yulaf ezmesi yiyen çocuklarda obezite riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor.
Yulaf, karbonhidrat ve lif bakımından zengindir, aynı zamanda diğer tahılların çoğundan daha fazla protein ve yağ içerir bu da onu çok güçlü bir sporcu besini haline getirir.
SPOR ÖNCESİ BESLENME İÇİN YULAF
Bilimsel araştırmalarda, orta yoğunlukta egzersizden 45 dakika ila 1 saat önce tüketildiğinde metabolizmayı olumlu yönde değiştirdiği ve performansı artırdığı gösterilmiştir.
Peki, her gün yulaf yemek iyi midir?
YULAF EZMESİ NASIL TÜKETİLİR?
Her gün 1-2 fincan yulaf ezmesi tüketmek oldukça faydalı kabul edilir. Yulaf yemek için belirli bir zaman yoktur. Yulaf ezmesini öğle ve akşam yemeklerinde de tüketebilirsiniz ancak bu tahıl daha çok kahvaltıda tüketilir
Yulaf ezmesini öğünlerin yerine, ara öğün olarak, yoğurtla ya da sütle tüketebilirsiniz.
Yulaf ezmesi ıslatılarak lapa olarak da tüketilebilir. Gece boyunca ıslatıldığında, yulafta bulunan nişasta doğal olarak parçalanır ve ıslatma süresi boyunca yulaf tarafından daha fazla besin emilir, yulafta bulunan asit de gece boyunca parçalanır ve bu daha iyi sindirim ile sonuçlanır. Islak dokusu nedeniyle sabahları tüketmek çok daha kolaydır.
Akşam yemeği için yulaf da size dinlendirici bir uyku verir . Stresi azaltmaya yardımcı olan seratonin hormonunun salınmasına yardımcı olurlar. Bu nörotransmitter, akşamları ruh halini yükseltmeye yardımcı olur ve vücudu sakinleştirir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Grip misin yoksa nezle mi? Grip, nezle ve soğuk algınlığı arasındaki farklar ne? İşte ayırt etmenin yolu
Vücutta 300'den Fazla Reaksiyonda Görevi Var! Eksikliğinde En Sık Görülen Belirti Kas Krampları... Magnezyumun Önemi
Ağız Kanseri Riski: Erkeklerde 2 Kat Fazla Görülüyor! Belirtileri Göz Ardı etmeyin...
Gözden Kaçan En Önemli Salgın! Mide Ve Bağırsak Kanserlerini Tetikliyor! Bulaş Yaşı Çocukluk Çağına Kadar İndi
Uzman İsimden Korkutan Uyarı: 2050 Yılında, Dünya Nüfusunun Yarısı Miyopi Olacak Diye Tahmin Ediyoruz