Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer? 20'lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
Yirmilik diş ağrısı; bireyin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen ve olumsuz durumlara sebep olan bir ağrı türüdür. Birçok değişik sebepten ötürü kaynaklanan meydana gelen yirmilik diş ağrısı adına en kısa zamanda diş doktoruna görünmek gerekir. Tedavisi yapılamayan yirmilik diş ağrıları, daha büyük problemleri de beraberinde getirecektir. Oluşan yirmilik dişler, çene kemiğinde kendisine yer bulduğu takdirde diğer dişler gibi çıkabilir. Bu konuda genel ağız sağlığı konusunda problem yaratmıyorsa, yirmilik dişlerin alınması gerekli değildir.
Ağız içinde yerleşemeyecek durumda olan dişler gömülü ya da yarı gömülü bir durumda kalabilir. Eğer gömülü veya çıkan yirmilik diş; pozisyonundan ötürü yandaki dişlere, bulunduğu kemiğe hasar bırakıyorsa, çürük veya kırık sebebiyle zarar gören, temizlenemeyecek bir şekildeyse, kanal tedavisi, dolgu veya kuron gibi başka tedavi metotlarıyla tedavi edilemeyecekse, kesinlikle çekilmesi gerekmektedir. Çekimin vaktinde yapılamamasıyla dişlerin çarpıklaşması, iltihaplanması ve öndeki dişlere kalıcı hasar vermesi mümkündür.
Yirmilik Diş Ağrısı Nasıl Geçer?
Yirmilik diş çıkarken, yanındaki ve çevre dişlere baskı uygulayıp, diğer dişlerin iltihap kapmasına neden olabilir. Gömülü dişin çıkması esnasında, kulak kısımlarında, alt çenede, şakaklarda ağrı oluşabilmektedir. Bazı durumlarda, söz konusu olan yerlerde lenf bezlerinde hassasiyet veya şişlik oluşması oldukça mümkünüdür.
Lenf bezlerinde bir sorun olmasıyla beraber mutlaka olarak uzman bir doktora başvurmak önemlidir. Uzman doktor, durumun ciddiyetine bağlı şekilde ağrı kesici ve antibiyotik reçete edebilmektedir. Doktor açısından uygun görülen süre boyunca, ilaçların belirtildiği şekilde kullanılması ile ağrının kontrol altına alınması mümkündür. Ancak bazı vaziyetlerde yirmilik dişin çekilmesi, sağlık açısından oldukça önemlidir.
20'lik Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?
20'lik diş ağrısına iyi gelecek yöntemler aşağıdaki gibi sıralanacaktır;
- Karanfil Yağı: Belli bir miktar karanfil yağı, pamuğun üzerine damlatılarak, ağrıyan bölgenin üzerine koymak gerekir. Bununla beraber belli bir süre beklettikten sonra bölgenin uyuştuğunu görmek mümkündür.
- Buz Kompresi: Diş ağrısıyla beraber ilgili yerde dışarıdan fark edilecek şişlik varsa, buz kompresi yapılarak etkiler hafifletilebilir.
- Ilık Tuzlu Su Gargarası: Bir bardak ılık su içerisine bir yemek kaşığı tuz konularak, gargara yapılmalıdır.
- Nane: Taze nane yaprakları, minimum şekilde 20 dakika boyunca ağrıyan yerin üzerine konulmalıdır. Bir diğer metot ise; birkaç damla nane yağını pamuklu çubuk üzerine damlatarak dişin üzerine uygulayarak ağrı hafifletilebilir.
- Soğan: 20'lik diş ağrısı için evde çözüm yöntemleri içerisinde yer alır. Bir parça soğan, ağrıyan bölgenin üzerine çiğnenmelidir. Soğan suyu bu şekilde ağrının yer aldığı yere nüfuz ederek, ağrıyı hafifletir.
- Salatalık: Salatalık ince bir biçimde dilimlenerek buzdolabına konulmalıdır. Ağrı olduğunda soğuk salatalıklar, dişin üstüne konularak ağrı hafifletilebilir.
- Vanilya Özü: Birkaç damla vanilya özü, pamuk üzerine damlatılarak ağrıyan bölgeye uygulanmalıdır. Bu şekilde ağrının hafifletilmesi mümkündür.
- Sumak Suyu: Bir bardak ılık su içerisine bir çorba kaşığı sumağı koyup, karıştırmak gerekir. 5 dakika boyunca bekleyen karışım, birkaç dakika bekletilerek süzülmelidir. Daha sonra karışımla gargara yapılmalıdır.
- Kabartma Tozu: Ufak bir kap içerisine kabartma tozu ile diş macunu eklenmelidir. Elde edilen karışım, ağrıya dişin üzerine uygulanarak birkaç dakika bekledikten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır.
- Çay Poşeti Uygulaması: Bir tane poşet çayı, bir bardak sıcak suyun içerisine koymak gerekir. Daha sonra bardağın buzdolabına alınarak, soğuması beklenmelidir. Soğumuş olan poşet çayı, direkt şekilde ağrıyan dişin üzerine uygulamak, ağrının hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Bu yöntemlerle 20'lik diş ağrıları hafifletilebilir. Hafiflemeyen ağrılar için hekime görünmek yararlı olacaktır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Normal kahve mi yoksa kafeinsiz kahve mi? Kafeinsiz kahve nedir ve nasıl yapılır?
Ezber bozan araştırma: Yumurta beyin sağlığını koruyor ve kolesterolü düşürüyor
Kötü ağız kokusunun baş sebebi; Stres
Kış hastalıklarından korunmak için doğru beslenme ile bağışıklık sistemimizi güçlendirin
Akciğer kanseriyle mücadelede birincil koruma tütün ve tütün ürünlerini bırakmak