hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıpranmış kesme tahtaları tehlike saçıyor

    Yıpranmış kesme tahtaları tehlike saçıyor
    expand

    Hijyen Konseyi Sözcüsü Mehmet İmrek, genellikle kasap, lokanta ve börekçilerde kullanılan kesme tahtalarının yıpranan kısımlarına çiğ et parçaları, kan, börek yağı, sebze suyu dolduğunu belirterek, "Bu durum, ciddi hastalıklara neden olan mikroorganizmaların üremesine ve diğer ürünlere bulaşmasına sebebiyet vermektedir" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İmrek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan konseyin, hiçbir yere ve makama bağlı olmadan gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleriyle tüketicileri, kamuoyunu uyarmak, bazı noktalara dikkati çekmeyi amaçladığını söyledi.

    Bazı kasap, kebapçı ve lokantaların hijyenik olmayan ürünleri kullanmasının yanı sıra üretim alanlarının hijyen kurallarına uygunsuzluğu eklendiğinde tüketicileri, sağlık açısından çok ciddi tehlikeler beklediğini dile getiren İmrek, bu noktada kesme tahtalarının büyük önem taşıdığını anlattı.

    Birçok kesme tahtasının, kullanıma ve tahtanın özelliğine bağlı olarak zamanla yıprandığını vurgulayan İmrek, şöyle devam etti:

    "Tek blok şeklinde görülen bu tahtalar, aslında birkaç parçanın birleştirilmesiyle oluşturulduğundan çok çabuk yıpranmakta, birleşim yerleri birbirinden ayrılmaktadır. Genellikle kasap, lokanta ve börekçilerde kullanılan kesme tahtalarının yıpranan kısımlarına çiğ et parçaları, kan, börek yağı, sebze suyu dolmaktadır.

    Bu durum, ciddi hastalıklara neden olan mikroorganizmaların üremesine ve diğer ürünlere bulaşmasına sebebiyet vermektedir.

    Bir sonraki kullanım için hijyen kurallarına uygun şekilde temizlenmeden ve dezenfekte edilmeden bırakılan bu yıpranmış kesme tahtaları üzerinde bulunan mikroorganizmalar, ortam ısısı ve pisliğine de bağlı olarak hızla çoğalmakta ve hastalık yapıcı ciddi boyutlara ulaşmaktadır."

    Birçok börekçi ve lokantalarda kullanılan kesme tahtalarının, çatlamış, yıpranmış ve aralarına artıklar dolmuş olduğunu belirten İmrek, "Çatlaklar arasındaki çürümüş et veya diğer gıda kırıntıları, bazı zararlıların yiyecekleri olabilmektedir. Daha sonra başka bir gıda üretimi veya yiyeceğin servise sunumu esnasında kullanılan bu tahtanın üzerinde kalan kırıntılar veya bunları zararlılar, sağlık açısından risk oluşturmaktadır" dedi.

    Mutfaklarda kesinlikle halk sağlığını tehlikeye düşüren bu kalitesiz ve niteliksiz ürünlerin kullanılmasına yasak getirilmesi gerektiğini vurgulayan İmrek, şunları kaydetti:

    "Kalitesiz ve yıpranmış kesme tahtalarının yerine sağlıklı, lifli ve yüzeyi pütürsüz Sağlık Bakanlığından onaylı plastik kesme blokları kullanılmalıdır.

    5 Temmuz 2013'te Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliğine göre lokanta, kebapçı, büfe ve diğer yiyecek üretimi yapan iş yerleri ile çalışan personelin hijyen eğitimi alması zorunlu hale getirilmiştir.

    Bu eğitimde kesme tahtaları üzerinde özenle durulmalı hatta para cezası ile cezalandırmaya gidilerek caydırıcı ve uyarıcı bir etki oluşturulmalıdır."

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow