hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yıllardır sağlıklı sanıyorduk ama hiç bilinmeyen bir zararı ortaya çıktı

    Yıllardır sağlıklı sanıyorduk ama hiç bilinmeyen bir zararı ortaya çıktı
    expand

    ABD'de yapılan bir araştırmada 24 yıl boyunca 140 bine yakın kişinin verileri incelendi. Çalışmanın sonucunda bezelye, mısır gibi nişastalı sebzelerin orta yaşta kilo alımını hızlandırabileceği ortaya kondu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ses getiren araştırmada bezelye, mısır ve patates yiyen kişilerin; brokoli, havuç ve ıspanak gibi nişastalı olmayan sebzeleri yiyenlere göre kilo alma olasılıklarının daha yüksek olduğu belirlendi.

    Tam tahıllar, elma ve armut gibi yüksek lifli gıdaların ise orta yaştaki kilo alımını yavaşlatabileceği sonucuna varıldı. Harvardlı araştırmacılar, 1986-2014 yılları arasında 140 bin erkek ve kadının diyet listelerini analiz etti.

    Brokoli, havuç ve ıspanak gibi nişastalı olmayan sebzeleri yiyenler daha yavaş kilo alırken; patates, mısır ve bezelye yiyenlerin bel çevresinde kalınlaşma görüldü.  Özellikle kadın katılımcıların kilolarında belirgin bir artış gözlemlendi.
     

    Glisemik indeks ve glisemik yükteki artışların kilo alımıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu bulundu. Bezelye, içerisinde bulunan fitik asit ve lektinler gibi anti-besinler nedeniyle besin emilimini engelleyebilir.
     
     Mısır ise kan şekerini yüklettiği için diyabet hastalarının tüketmemesi gereken bir yiyecektir. Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe yol açar.

    Mısır, lif bakımından zengindir ancak aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar.  Bu durum da bazı sindirim sorunlarına yol açabilir. Lektinler ayrıca, bağışıklık sisteminin ve bağırsaktaki bakteri popülasyonunun hassas dengesini bozabilir.

    Başka bir nişastalı sebze olan patates de hazımsızlığa sebep olabilir. Ayrıca aşırı tüketimi damar sertliği ve bazı iltihaplı hastalıklara yakalanma olasılığını artırır. Dişleri yıpratarak zarar veren patates, yüksek kalorili olması sebebiyle diyet yapanlara da tavsiye edilmeyen bir besindir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow