hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yılda 3 defadan fazla sakın kullanmayın! Yumurtalıklara zarar veriyor

    Yılda 3 defadan fazla sakın kullanmayın Yumurtalıklara zarar veriyor
    expand

    Yaz aylarının gelmesiyle tatil sezonu da açıldı. Birçok kadın, denize rahat girebilmek ve regl sancısıyla boğuşmamak için adet geciktiricilere başvurmaya başladı. Ancak Doçent Doktor Gökçen Erdoğan, adet geciktirici kullanımı konusunda kadınları uyarıyor. Gökçen Erdoğan, yılda 3'ten fazla adet geciktirici kullanımının, çeşitli yan etkileri olduğunun altını çizdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bedenimizin bilinen ve bilinmesi gereken tüm yönlerini, cinsel sağlığın önemini, evlilik ve ilişkileri, kadına dair her şeyi, dünyadaki şaşırtıcı gelişmeleri ama en önemlisi sizin için hepimiz için arzu ettiğim tüm gelişmeleri bilimin ve -olmazsa olmazımdır- sevginin ışığında konuşmak için bir kez daha doğru yerdeyim. 

    Konuşmak diyorum evet çünkü ben yazacağım ama siz okuduğunuzda ve bir sonraki yazı için zihninizde sorular biriktirdiğinizde, onlar bana ulaştığında, aramızdaki sohbet büyüyecek. Faydaya dönüşecek o sohbet. Kadın olmanın olağan ama yine de büyülü dünyasında akıllı başlı bir kalabalıklaşma ve sarılma yaşayacağız yeniden. Kendimizi bulacağız. Posta, buna aracılık edecek. Kendinizi tanımaktan, bedeninizin ihtiyaçlarını anlamaktan, sorular sormaktan ve yanıtlar almaktan hiç vazgeçmeyecek ve hep daha sağlıklı, daha mutlu olacaksınız; yanılmıyorum değil mi? Öyleyse başlayalım.

    Yazın son ayındayız ancak cennet ülkemizde sonbaharın önemli bir kısmında da denize girilebildiğini düşünürsek, adet geciktiricilerden söz etmek için son derece doğru bir zaman.

    Canlarım; bildiğiniz üzere adet döngüsü sırasında vücuttaki progesteron düzeyi düşer ve rahim iç doku, kanama yoluyla vajinal yoldan dışarı atılır. Bazen ağrılı, sızılı, biraz can sıkıcı, hafif agresif geçse de bu süreç; sağlıklı ve olması gereken bir süreçtir.

    Adetimizin düzenli olması, kadın sağlığı açısından önemli. Ancak bazen özel durumlarda düzenini bozmamız gerekebiliyor ki önerim bunu da sık sık yapmamaktır elbette.
     
    DOĞAL AKIŞI BOZMAYIN 
    Tatil, düğün, özel gün ya da seyahat hallerinde adet geciktirmek istediğinizi biliyorum. Ama gelin bu listeyi biraz daraltalım ve tatille sınırlayalım. E tamam düğününüzü de anlayabiliyorum. 

    Ancak katılacağınız davetler için vs. de adet geciktirirseniz bedeninize fazladan müdahale etmiş oluyorsunuz ve bu zorunlu bir hal olarak görülemez. Bana kulak verin, doğal akışı bozmayın.
     
     DÜZENİM BOZULDU HAMİLE KALAMIYORUM 
    Sizlerden gelen bir kritik soruyla adet geciktiricilerin bütün hassas noktalarına dokunmuş olacağız şimdi.

    SORU: 
    Yeni işime adapte olabilmek için 3 ay boyunca adet geciktirici kullandım. Çünkü normalde evden çıkamayacak kadar ağrılı geçiriyorum regl dönemimi. Sonra bıraktım ama düzenim tamamen bozuldu. Ve 1.5 yıldır uğraşmama rağmen hamile kalamıyorum. Herkes adet geciktiriciden olduğunu söylüyor. Ne yapacağım şimdi?

    CEVAP: 
    Herkes kim? Adını sıklıkla duyuyorum ve merak içindeyim. Gebe kalamama nedenlerini hekimler dışında kimse bilemez. Onlar da tahmin yürütmez, ileri tetkikler yaparlar. Eğer bunlar henüz yapılmadıysa güvendiğin bir hekimle bu süreci başlatmalısın. 

    Çünkü 1 yıl sonunda gebe kalınmadıysa artık olasılıkları değerlendirmek ve uygun tedaviye geçmek gerekir. Ve tedavi deyince aklınıza hemen tüp bebek gelmesin; beslenme düzeninin değişimi de, ilaçla tedavi de, eşinin cinsel sağlık durumunun değerlendirilmesi de olasılıklar içinde.

    ADET GECİKTİRİCİ KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT! 
    Öncelikle adet geciktirici kullanmayı bir rutin haline getirmiyoruz, bu önemli. Yani yılda 2-3 defayı geçmemeye özen gösteriyoruz. Çünkü daha sık kullanımı, döngünüze olumsuz etki edebilir. Günde 2 defa, sabah ve akşam almanız ve süreyi 10 günle sınırlamanız, zorunlu hallerde 14 günü aşmamanız da bir diğer önerim. 

    Adet geciktirici, bedenin olağan düzenine bir müdahale. Dolayısıyla geçici de olsa bazı yan etkileri olabiliyor; şişkinlik, memelerde hassasiyet, varis, adet görülen ilk ayda kanamada artış ya da sık olmamakla birlikte kabızlık. 

    Canlarım; bolca yüzün, suyun şifasından faydalanın, doğru saatlerde güneşlenin, güneşle temas ettiğinizde cildinizi doğru ürünlerle koruduğunuzdan emin olun. 

    Bolca okuyun, gezin, sohbet edin ve gülün. Aramızda kalsın ama bir önerim daha var; tatil mutluluğunu yatak odanıza taşıyın. Çünkü bu, mutluluğun çok eğlenceli bir yolu.

    ADET GECİKTİRİCİ FAZLA KULLANILIRSA 

    Gelelim gereğinden fazla kullandığın adet geciktiricilere. Doğru bir şey yapmadığının farkındasın aslında. Dolayısıyla tekrarlamayacağından eminim.

    Ancak hem reglini eski döngüsüne kavuşturmak için, hem de adet dönemin çok sıkıntılı geçiyorsa ağrıların nedenini tam anlamak için hem de tıbbi bir sorun yoksa bile azaltmak için, hekimine mutlaka danışmalısın. Bunlar tamamen kişiye özel tetkik, teşhis ve tedaviler, öneriler olur. Bu nedenle buradan tahmin yürütmeyeceğim. Ama merak etme; artık neredeyse her sağlık sorununun çözümü var.

    Aklımda bir soru; yeni işin bunca strese değdi mi? Şaka bir yana, doğru bir yol haritasıyla hem anne olabilirsin hem de sağlıklı... Güzel düşünmeyi asla bırakma.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow