"Yılda 20 bin bebek, kalça çıkığı ile doğuyor"
Via Hospital Group Uzman Doktoru Nazan Cihan, kalça çıkığı ve kalça gelişim problemlerinin her bin doğumdan 15'inde ortaya çıkan birsorun olduğu dikkate alındığında, yılda yaklaşık 18-20 bin bebeğin kalça çıkığı ile doğduğunu veya bu yeni doğan bebeklerde kalça gelişim problemlerinin ortaya çıktığını bildirdi.
Cihan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de bir yıl içerisinde yaklaşık 1 milyon 200 bin doğum gerçekleştiğini ve doğuştan kalça çıkığının çocuklarda sık görülen, erken anlaşılıp tedavi edilmediğinde kalıcı sakatlıklara yol açabilen bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.
"Kalça çıkığı ve kalça gelişim problemlerinin her bin doğumdan 15'inde ortaya çıkan bir sorun olduğu dikkate alınırsa, yılda yaklaşık 18-20 bin bebek kalça çıkığı ile doğuyor veya bu yeni doğan bebeklerde kalça gelişim problemleri ortaya çıkıyor" ifadelerini kullanan Cihan, doğuştan kalça çıkığının, kız çocuklarda, birinci doğumlarda, ailede kalça çıkığı olanlarda, akraba evliliklerinde, ters geliş (makat gelişi) doğan bebeklerde, boyunda eğrilik, başında yassılık ve ayakta eğrilik gibi görünen problemler ile birlikte doğan bebeklerde daha sık görüldüğünü vurguladı.
Nazan Cihan, bu özelliklerden herhangi birini taşıyan bebeklerin riskli grup olarak adlandırıldıklarını ve bu özelliklere sahip olmayan bebeklere göre 2 ila 8 kat daha sıklıkla kalça çıkığı veya gelişim problemleri ile karşılaşma riskilerinin bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Çoğu zaman bebek anne karnındayken kalça çıkıktır ya da kalçanın gelişimi yetersiz kalmıştır. Doğumdan sonra yapılacaklar, bu problemin iyi veya kötü yönde gelişmesine sebep olabilir. Bu anlamda kalça çıkığı önlenebilir bir sakatlıktır.
Farklı bir deyişle ailenin bebeğe yapacağı yanlış uygulamalar bebeğin sakat kalmasına yol açabileceği gibi, doğru eylemler iyileşmesini sağlayabilir. Erken tanı için uygulanan radyolojik inceleme Kalça USG bebek 1-1,5 aylıkken yaptırılmalıdır ve 3 ayı geçirmemek gerekir. USG ses dalgalarıyla çalışan bir yöntemdir ve zararsızdır. Oldukça ekonomik olan bu yöntem ortalama 5-15 dakika kadar sürer. Bebek sırt üstü, altı çıplak şekilde sedyeye yatırılır.
Kalça eklemi üzerine jel sürülüp USG probu eklem üzerinde gezdirilerek değerlendirme yapılır. Ekleme belli pozisyonlar verilir ve bazı açı ölçümleri yapılır. Daha sonra bunlar bir rapor halinde getirilip ebeveynlere sunulur ve durum çocuk hekiminin muayenesine yönlendirilir. Her bin doğumdan 15'inde ortaya çıkan bu hastalık için ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye'de her 7 kişiden 1'inde bu hastalık var! Çoğu kişi farkında bile değil... "Organ kayıplarına ve hayati risklere yol açabilir"
Hava sıcaklıkları 10 derece birden düşecek! Ani sıcaklık değişimine dikkat! Damar tıkanıklığı ve kalp krizini tetikliyor
Uzmanı uyardı! "Pirinç eriştesi veya mantardan ölebilirsiniz" Uzakdoğu'ya seyahat edenler dikkat
Vitamin mineral eksikliği tetikliyor! Büyüme ağrısını iyi tanıyın
Uzmanından sağlıklı dişler için altın tavsiyeler