Yılan sokması ve akrep ısırmalarına dikkat
Gazipaşa Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Fırat Köse, yılan sokması ve akrep ısırmasına karşı vatandaşları uyarırken, bebek ve çocukların otluk ya da sazlık arazide yalnız bırakılmaması gerektiğini söyledi.
Son dönemde aşırı sıcak nedeniyle yılan ve akrep gibi zehirli hayvan ısırma vakalarına karşı vatandaşı uyaran Gazipaşa Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Fırat Köse, zehirli yılan ısırması ve akrep sokmalarının özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahip olduğuna dikkati çekti. Köse, "Vatandaşlarımızın bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor. Yılan ısırması ve akrep sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır" dedi.
Dünyada ilk kez 8 yaşındaki çocuğa çift el nakli yapıldı
Ayakkabı giymeden içine bakılmalı
Otluk ya da sazlık arazide bebek ve çocukların kesinlikle yalnız bırakılmaması, arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemesi gerektiğine işaret eden Fırat Köse, "Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrep kesinlikle ele alınmamalı ve akrebin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır" diye konuştu.
En yakın sağlık kuruluşuna gidin
Akrep sokması ve yılan ısırmasında yapılması gereken ilk işlemin hasta ve ısırılan organın hareketsizliğinin sağlanması olduğunu vurgulayan Fırat Köse, şöyle dedi: "Vücudun hareketsizliği zehrin yayılımını yavaşlatır. Isırılan bölgenin sabun ve su ile bolca yıkanması gerekir. Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli, akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj uygulanmalıdır. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ağız gargaralarına dikkat! Sık kullanımı bu hastalığı tetikliyormuş
Yüksek tansiyon en önemli risk faktörlerinden biri! 5 adımda inme riskini yüzde 80 önleyin
Prof. Dr. Özlü’den astım ve KOAH ilaçlarının doğru kullanımı uyarısı
DİYABET HASTALARINA 5 HAYATİ ÖNERİ! Bu belirtiler varsa dikkat!
Kahvaltıda karbonhidrat mı yoksa yağ mı daha sağlıklı? Kilo vermek isteyenler dikkat!