Yeni sigara oturmak mı? Günde 6 saatten fazla oturuyorsanız dikkat...
Artık uzmanlar, hareketsiz yaşamın zararını anlatabilmek için oturmaya ‘yeni sigara’ demeye başladı. Uzmanlar, günde 6 saatten fazla oturanların, 3 saatten az oturanlara göre ölüm riskinin erkeklerde yüzde 37, kadınlarda ise yüzde 18 daha fazla olduğunu belirtti. Buse Özel'in haberi...



- Dr. Ayça Kaya “Günde ne kadar yürünmeli?” sorusuna da şu cevapları verdi:
- 2 bin 500 adımın altında adım atan birini hiç hareket etmiyor olarak kabul ediyoruz.
- Ortalama hareketli birisi 5-6 bin adım atmalı günde.
- Hareketten vücudumuzun şifalanması için 8-10 bin adımı bulması gerekiyor.

Uzmanlara ‘Oturmak gerçekten sigara kadar zararlı mı?’ diye sorduk.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: Oturmak insan vücudu için sigaradan bile daha zararlı diyebiliriz. İnsan vücudu hareket bazlı tasarlanmış bir vücut aslında ama günümüzde hayat çok değişti.
Beyinlerimiz çalışıyor, bedenlerimiz oturuyor.
Bu yüzden göbek bölgesinde yağlanma, kaslarda erime, Obezite gibi problemler de gittikçe artıyor.
Dünyada en önemli ölüm nedeni koroner arter hastalıklar. Her yıl 10 milyon insan kötü yaşam tarzı nedeniyle hayatını kaybediyor.
O nedenle günlük minimum yarım saat, 40 dakikalık bir egzersiz yapmamız gerekiyor.

- Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın: Yürüdüğümüzde kalp atış hızımız artar, metabolizmamız hızlanır, yürümek bir tür kardiyovasküler fiziksel aktivitedir, kan akış hızımız artar, endorfin salımı artar, hormonal dengenin korunmasına ya da düzelmesine fayda sağlar. Ülkemizde her 8 kişiden birinde kalp ve damar hastalığı riski var. Bu riski azaltmanın en güçlü silahlarından biri hareket. Yürüyerek varacağınız en güzel yer sağlık.
- İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fevzi Akdemir: Az yürürseniz az yaşarsınız. Bu kadar net. Hareketsizlik modern çağın hastalığı. Bu ailesel bir yaşam tarzı olduğu için de obez aileler görmeye ve çocuklarda dahi tip 2 diyabet görmeye başladık. Ne kadar çok yürürseniz yaşlılığınızda da hareket kabiliyetiniz o kadar yüksek olur ve hastalıklara da o kadar az yakalanırsınız.