Yemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir? Yemek Borusu Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Özofagus kanseri yemek borusu hücrelerinde başlar. Kanserli (kötü huylu) tümör, yakındaki dokuyu istila edip yok edebilen bir grup kanserli hücredir. Tümör ayrıca vücudun diğer bölgelerine de yayılabilir. Yemek borusu, sindirim sisteminin bir parçasıdır. Ağızdan başlayıp anüse kadar inen tüp olan sindirim sisteminin bir bileşenidir. Sindirim sistemi yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak ve diğer organları içerir.
Yemek Borusu Kanseri Nedir?
Yemek borusu kanseri, mide gırtlak (boğaz), bağlantı kas tüp etkiler. Yutulduktan sonra yemek yemek borusuna girer ve mideye doğru hareket eder, yerçekimi tarafından çekilir ve duvarındaki kasların kasılmasıyla itilir. Yemek borusunun girişi ve çıkışı, yiyeceklerin geçişini yönetmek için açılan ve kapanan kas halkaları ile kapatılır.
Mide girişindeki sfinkter iyi çalışmazsa gastroözofageal reflü hastalığı ortaya çıkabilir. Yemek borusundan yukarı çıkan sıvı asidik olduğundan astarını tahriş eder. Yemek borusunun bu kronik tahrişi başka risk faktörleri olmasına rağmen özofagus kanserinde iyi bilinen bir faktördür.
Yemek Borusu Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın başlangıcında özofagus kanseri nadiren spesifik ve belirgin semptomlara neden olur. Bu nedenle hastalığı erken aşamada teşhis etmek kolay değildir. Ancak yemek borusu kanseri aşağıdaki semptomları tetikleyebilir.
Ağrılı yutma, katı yiyecekleri yutma güçlüğü, yemek gibi hissetme göğüs kemiğine sıkışıyor,
Açıklanamayan kilo kaybı,
İştahsızlık,
Göğüste ağrı,
Tekrarlayan mide ekşimesi,
Kalıcı ses kısıklığı (2 haftadan fazla),
Kronik öksürük,
Mide bulantısı, kusma,
Kan kusma,
Bronkopulmoner enfeksiyon,
Nefes almada güçlük.
Bu semptomlar, mutlaka kanserli bir tümörün varlığına işaret etmez. Diğer daha yaygın sorunların işaretleri olabilirler. Bu tür belirtiler ortaya çıkarsa, uygun muayeneleri yapabilmesi ve nedenini belirleyebilmesi için bir doktora görünmesi önemlidir.
Yemek Borusu Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yemek borusu kanserinin tedavisi ameliyatla veya birkaç tedavinin birleştirilmesiyle tedavi edilir. Tedavi seçenekleri tümörün bulunduğu yere ve kanserin evresine göre değişir. Cerrah kısmi veya tam özofajektomi yapabilir. Tümör yüzeysel ise, hastalıklı dokuya erişmek ve yok etmek için ağızdan bir objektif (endoskop) ile bir tüp yerleştirerek etkilenen kısmı bazen (ancak nadiren) çıkarmak mümkündür.
Aksi takdirde cerrah, tümörün bulunduğu yere bağlı olarak yemek borusunun bir kısmını veya tamamını çıkaracaktır. Ayrıca yakındaki lenf düğümlerini de kaldırır. Bazen, tümör yemek borusunun en altında yer alıyorsa, midenin bir kısmının da çıkarılması gerekebilir.
Cerrah daha sonra mideyi korunmuş yemek borusu alanına bağlar. Bazen cerrah ameliyat edilen yemek borusunu bağırsağın bir kısmıyla değiştirir. Ameliyat olan kişi yoğun bakımda birkaç gün geçirebilir. Daha sonra tekrar yutmayı öğrenmeli ve tekrar yutması mümkün olana kadar intravenöz olarak veya bir tüple beslenmelidir.
Yemek Borusu Kanserinde Kemoterapi Süreci Nasıldır?
Bazı durumlarda, tümörün boyutunu küçültmek için ameliyattan önce radyasyon tedavisi ve kemoterapi verilir. Radyasyon tedavisi, ameliyattan sonra etkisini tamamlamak ve kalan kanser hücrelerini öldürmek için de kullanılabilir.
Radyasyon terapisi kanser hücrelerini yok etmek için belirli bir noktaya ışınları göndermek demektir. Yüksek enerjili ışınlar da sağlıklı hücrelere ulaştığından, bu terapinin çeşitli az veya çok rahatsız edici yan etkileri vardır. Yorgunluk, ciltte kızarıklık ve hassaslaşma iltihabı, göğüs ağrısı veya yutma güçlüğü bunlardandır.
Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini yok eder, ancak aynı zamanda belirli sağlıklı hücreleri de etkiler ve bazen ciddi yan etkilere neden olur. Tedavilerin kombinasyonu, tedaviyi daha etkili hale getirir, ancak aynı zamanda yan etkilerin yoğunluğunu da arttırır. Bunlar genellikle sağlıklı hücrelerin yenilenme zamanı olduğunda kaybolur.
Bazı tümörler yemek borusunu tıkayarak yiyeceklerin geçişini engelleyebilir. Bu durumda cerrah, yemek borusunu açık tutmak için yemek borusuna bir tüp (stent) yerleştirebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bahar geldi, alerjiler arttı: Uzmanından uyarılar
Grip deyip geçmeyin! Kalbinize ne yaptığına inanamayacaksınız!
Nisan ayı sessiz tehlike: Her 3 kişiden 1’i hastaneye yatıyor!
Anne adayları dikkat! Hem kendinizi hem de bebeğinizi hipertansiyondan koruyun...
Çörek otu yağını böyle tüketmek kanseri yok ediyor