Yemek borusu kanseri nedir? Belirtileri nelerdir?
Beslenme alışkanlıkları birçok hastalığın ortaya çıkmasında etkili rol oynuyor. Bazı noktalarda zararsız görülen alışkanlıklar kanser gibi hastalıkların ortaya çıkmasına dahi neden oluyor, tıpkı yemek borusu kanserinde olduğu gibi… İçtiğimiz sıcak çayların, alkol ve sigaranın yemek borusu kanserine davetiye çıkardığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Abdülkerim Özakay, yemek borusu kanseri hakkında bilgi verdi.
Yiyeceklerin mideye iletilmesini sağlayan yemek borusunda meydana gelen kanser türüne özofagus yani yemek borusu kanseri denmektedir. Yemek borusu kanseri; yutaktan mideye kadar uzanan bu yapıdaki hücrelerde meydana gelir. En tipik belirtisi yutkunma zorluğudur. İlk başlarda katı gıdalar tüketilirken zorlanma görülürken zamanla su içerken bile zorlanma görülebilir.
Bu belirtileri gösteriyor musunuz?
Yutkunurken zorlanma,
Kusma,
Yenilen besinlerin ağza geri gelmesi,
Öksürük,
Kanama,
Kilo kaybı,
Karın bölgesinde yanma,
Karın bölgesinde ağrı,
Ses kısıklığı.
Kansere bağlı ölümlerde 7’inci sırada yer alan yemek borusu kanseri genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak kendine bir risk grubu oluşturur. Risk oranı coğrafi bölgelere göre farklılık gösterir. Bu noktadan hareketle yemek borusu kanseri en çok;
Erkeklerde,
İleri yaşlarda,
Kilolularda,
Sigara içenlerde,
Çok fazla alkol tüketenlerde,
Barrettözofagus hastalığı olanlarda,
Sağlıksız beslenenlerde,
Reflü hastalarında,
Çok sıcak yiyecek ve içecek tüketenlerde görülür.
Söz konusu yemek borusu kanseri olduğunda beslenme alışkanlıkları önemli bir rol oynuyor. Sürekli hazır gıdalar tüketmek, lifli gıdaları tercih etmemek özellikle de çok sık alkol tüketmek yemek borusu kanseri riskini arttırıyor.
Yemek borusu kanserinin tanı yönteminde en etkili çözüm, ilaçlı film ve endoskopik incelemedir. Endoskopik inceleme tedavinin ne şekilde yapılacağını da gösterir. Ayrıca hastalığın yayılma derecesini ve hangi evrede olduğunu görebilmek içinse PETve BT kullanılabilir.
Yemek borusu kanseri tedavisinde tümörün hangi evrede olduğuna göre değişiklik gösterir. Ayrıca hastalığın yemek borusunda hangi seviyede olduğu da tedavinin seyri için belirleyici bir unsurdur. En çok tercih edilen yöntem cerrahidir. Yemek borusunun hayati organ ve damarlara çok yakın olması nedeniyle ameliyatı deneyimli ekip ve ekipman gerektirir. Ameliyatta esas amaç olan kanserli bölgeyi ve yayılma ihtimali olan dokuları temizleyerek mide ya da bağırsaklardan sağlıklı bir yemek borusu oluşturarak sindirim sisteminin devamlılığını sağlamaktır.
Diğer bir yöntem ise ışın tedavisidir. Radyoterapi olarak da adlandırılan bu yöntemde kanserli hücreler yüksek enerjili ışınlar ile öldürülerek temizlenir. Bunun yanı sıra kişiye kemoterapi uygulanabilir. Genel olarak kemoterapi ilaçları ile cerrahi işlem öncesi kanserli hücrelerin küçülmesi amaçlanır. Tüm bu tedavi yöntemleri işe yaramadığında tıkanık olan bölgeye stent takılarak veya bypass işlemleri uygulayarak sindirim sisteminin devamlılığı sağlanır ve hastaların beslenmesi devam ettirilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kulak çınlaması ve baş dönmesi anemi habercisi olabilir!
Araştırma: Alzheimer riski en düşük meslek belli oldu!
SÜREKLİ ÜŞÜME HİSSİ NEDEN OLUR? D vitamini eksikliğinden kansızlığa tek tek açıklandı! ÜŞÜMEYE İYİ GELEN BESİNLER
SOSYAL MEDYANIN GÖRÜNMEYEN YÜZÜ: Kusursuz hayatlar ‘yetersizlik hissine' neden oluyor
Boş oturmak beyni bitiriyor! Tembelliğin ağır bedeli bu hastalık