10) BİLGİSAYAR KULLANIMINI AZALTIN
Evet, bilgisayarlar da ciddi derecede sıcaklık yayan cihazlar arasında. "Fanı nedeniyle ortama ısı yayan bilgisayarları kullanmadığınızda kapalı tutun" diyen Karadağ, "Özellikle dizüstü bilgisayarları dizimizde, yatarak karnımızda tutmamaya özen göstermeliyiz" diye konuştu. Uzmanlar sıcaklıkların 40 dereceleri gördüğü günlerde dışarı çıkmak zorunda olanlar için de tavsiyelerde bulunuyor. Açık renkli bol ve hafif giysiler giymek, özellikle siyahtan kaçınmak, güneş yanığına karşı şapka, güneş gözlüğü ve SPF'si en az 15 olan geniş spektrumlu bir güneş kremi kullanmak kritik. Egzersiz yapmak için ise sabahın erken saatleri ile akşamları öneriliyor.
11) SICAKLIĞIN DÜŞÜRÜLEMEDİĞİ NOKTADA EVDEN AYRILIN
ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Southwestern Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Dr. Craig Crandall, tüm önlemlerin alınması durumunda dahi sıcaklığın düşmediği ve 40 derecenin üzerinde bir sıcaklıkla karşı karşıya kalındığı durumda serin bir yere geçmek için önceden plân yapılması gerektiğini ifade ediyor. Anormal sıcakların bir doğal afet olduğunu unutmamak gerektiğini söyleyen Crandall, klima dışındaki seçeneklerle sıcaklık düşürülemiyorsa acilen serin bir yere taşınmak gerektiğini söyledi. Bu yerler arasında serin bodrum katları, güneş görmeyen ve klima kullanan bir komşu veya klimalarla serinletilen kamu alanlarında vakit geçirmek gibi seçenekler göz önünde bulundurulmalı. Özellikle yaşlı ve bebekli ailelerin bu konuyu ciddiye alması gerektiğini belirten Crandall, "Evinizi soğutamadığınız durumda evde beklemek ‘uçurumun kenarında’ olmakla eşdeğer. Özellikle savunmasız kesimlerin sıcaklardan daha fazla etkileneceğini unutmamak gerekiyor” dedi.
12- PENCERE ÖNÜNE KAKTÜS GİBİ BİTKİLER KOYUN
Sıcaktan korunmak için klima dışında da yapılacakların olduğunu belirten Kardiyolog Gülsüm Bingöl özellikle pencere kenarlarında kaktüs gibi güneş ışınlarını alacak bitkiler yetiştirilmesinin, tavana asılan elektrikli vantilatörlerin kullanılmasının sıcağı bir nebze olsun azalttığını belirtti. Hava sıcaklıklarının bu kadar yüksek olduğu günlerde park halindeki otomobillerin içleri de tehlike yaratıyor. Uzmanlar araçların mümkünse kapalı otoparklara bırakılmasını, park halindeki araçta uzun süre kalınmasının doğru olmadığını, özellikle çocukların asla araçlarda yalnız bırakılmaması gerektiğini vurguluyor. Bunun yanı sıra araç içinde bırakılan çakmak, deodorant, gazlı içecek kutusu, taşınabilir şarj cihazı gibi eşyalar da patlama riski taşıyor.