hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yanlış kontakt lens kullanımı göz kaybına sebep olabilir mi?

    Yanlış kontakt lens kullanımı göz kaybına sebep olabilir mi
    expand

    Kontakt lens kullanımının son yıllarda popülaritesi giderek arttı. Günümüzde ise en çok miyop, hipermetrop ve astigmatın düzeltilmesi ile göz renginin farklı gösterilmesi için estetik amaçlı kullanılıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Enes Kesim kontakt lens kullanımıyla ilgili önemli bilgiler verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kontakt lensler günümüze kadar pek çok evrim geçirmiş, oksijen ve sıvı geçirgenliği en üst düzeye çıkarılan yumuşak silikon hidrojel lensler kullanıcılara sunuldu. Günümüzde dünya genelinde 150 milyondan fazla insanın kontakt lens kullandığı düşünülmektedir. Bu sayı her geçen gün daha da artıyor.

    'Kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına sebep oluyor'

    Her ne kadar yeni nesil kontakt lenslerin göze uyumu eski jenerasyonlara göre daha iyi olsa da kullanım kurallarına dikkat edilmediğinde göz kaybına kadar gidebilecek ciddi yan etkilere yol açabiliyor. Kullanıcıların en sık yaptığı hata aylık ya da 15 günlük lenslerin uzun süre boyunca gözden çıkarılmayacağı düşünülerek lensleri ay boyunca gözlerinde tutmaları. Doktorunuz önermediği sürece asla gece kontakt lenslerle uyumamalısınız. Kontakt lens ile uyumanın göz enfeksiyonu riskini 8 kata kadar arttırdığı belirtiliyor.

    Aylık lenslerin bir aydan fazla kullanılması da bir başka sık gördüğümüz, masum gibi görünen ancak son derece zararlı bir uygulamadır. Kontakt lensler önerilen zamanlarından fazla süre kullanıldıklarında kenarlarında gözle görünemeyecek düzeyde yıpranmalar ve yırtıklar oluşuyor ve lensin her hareketinde göz yüzeyinde hasar oluşturarak batma/yanma gibi şikâyetlere neden olmakta ve enfeksiyona davetiye çıkartıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    'Kontakt lensler ile suya girilmemeli'

    Kontakt lenslerle birlikte suya girmek yine çok sık yapılan bir hatadır. Suyun içerisindeki mikroplar kontakt lens varlığında gözde ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu sebeple duşa dahi girmeden kontakt lensler mutlaka çıkarılmalı. Suyun kontakt lens ile teması istenmeyen bir durumdur, bu sebeple aylık lens kullanıcıları lenslerini muhafaza etmek ve temizlemek için mutlaka lens solüsyonu kullanmalı, su veya başka bir sıvı kullanmamalı. Lens kabındaki solüsyon sık sık değiştirilmeli, kap içerisinde kalan solüsyon tamamen boşaltılmalı, eski solüsyonun üzerine ilave yapılmamalı. Kontakt lens kabı da suyla değil lens solüsyonu ile ovarak temizlenmeli. Lens kapları her 3 ayda bir yenilenmeli.

    Kontakt lens kullanırken gözde kızarıklık, yanma, batma, ağrı, bulanık görme gibi şikâyetler meydana geldiğinde lens gözden derhal çıkarılmalı ve en kısa zamanda göz muayenesine gidilmeli. Alerji, göz enfeksiyonları gibi durumlarda kontakt lens kullanılamayacağından elinizde bir gözlük mutlaka bulunmalı. Kurallara uygun kullanıldığında hayat konforunu ciddi ölçüde artıran lenslerin uygunsuz kullanımlarının geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açabileceği asla unutulmamalı. Hiçbir şikâyet olmasa dahi lens kullanıcıları mutlaka 6 ayda bir göz doktoru tarafından muayene edilmeli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow