Yanlış ayakkabı seçimi ayakların şeklini bozuyor
Şıklığın tamamlayıcısı olarak düşünülen; dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabılar her kadının gardırobunun vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak, ayağa uygun olmayan bu tür ayakkabılar; sıklıkla başparmakta olmak üzere ayaklarda kalıcı kemik çıkıntılarına, ciddi nasırlar ve tırnak sorunlarına neden olmaktadır.
Ayaklarda görülen şekil bozukluklarının tek nedeni ayakkabılar değildir. Kişinin kemik ve kas yapısındaki sorunlar, genetik faktörler gibi sebepler de vardır. Ancak uzun süreli olarak giyilen dar, sivri burunlu ve topuklu ayakkabılar ayak şeklini bozar. Ayağın ön kısmına binen yükün artması sonucu, başparmakta kalıcı şekilsel sorunlara ve ayağın genişlemesine neden olabilir.
Genişleme ve kemiksel çıkıntı daha da ilerleyerek ağrılı yürüme ve günlük aktivitede zorlanma boyutuna da ulaşabilir. Özellikle kadınlarda ayak başparmağının dışa yani ikinci parmağa doğru yönlenmesi, ayağın iç kısmında ağrılı bir kemik çıkıntısının oluşması, ayağın genişleyip yayılması ve ayak tabanında ağrılı nasırlar gelişmesi şeklindeki bu hastalık, “halluks valgus” olarak adlandırılmaktadır. Hastalar için önemli olan sağlık değil estetik kaygı! Ayaklarını güzelliğinin bir parçası olarak kabul eden kişiler, ayaklarının zamanla estetiğini yitirdiğini söyleyerek doktora başvurmaktadır. Yani bunu, bir sağlık sorunu olarak değil, daha çok estetik bir problem olarak görmektedir. Oysaki ayakta oluşan kemik çıkıntısı, ayakkabının bu bölgeye baskısı sonucu kendini kızarıklık, ağrılı şişlik şeklinde gösterir.
Bu kişide zamanla ağrının artmasına, ayağın genişlemesine, tabanda nasırlar olmasına ve ayakkabı kullanmada zorlanmaya neden olmaktadır. Yine başparmaktaki eğrilik diğer parmakları da deformasyona uğratabilir. Parmaklar üst üste binip zamanla ağrılı nasırlar oluşabilir. Bu nedenle ayaklardaki bu sorunları yalnızca bir estetik problem olarak görmek doğru değildir. Az topuklu ve geniş yüzlü ayakkabılar tercih edilmeli! Ayakkabı seçimi yaparken kişinin öncelikle ayağını tanıması çok önemlidir. Hangi tür ayakkabı ayak sağlığı için uygunsa, o tercih edilmelidir. “Halluks valgus” sorunu olan kişiler, rahatsızlığın ilerlemesini önlemek için geniş yüzlü, parmaklara baskı yapmayan ve fazla topuklu olmayan ayakkabıları tercih etmelidir. Bu tür basit ancak etkili yöntemler eğriliğin artmasını geciktirir. Ayak sorunlarının sürmesi, artması ve yaşam kalitesinin düşmesi durumlarında mutlaka bir ortopedi uzmanına başvurmak gerekir.
Şekil bozukluğu küçük bir operasyon ile yok olmaktadır Ayakta ciddi ve kalıcı şekil bozukluğu oluşturan “Halluks valgus” problemi, ameliyatla ortadan kaldırılabilir. Kişinin yaşı, aktivitesi, sosyal durumu ve eğriliğin derecesi değerlendirilerek uygulanacak operasyon türüne karar verilir. Genelde “Halluks valgus” ameliyatlarının çok ağrılı olduğu ve sonrasında kemik çıkıntısının tekrar oluştuğu kanısı doğru değildir. Günümüzdeki teknolojiler sayesinde ameliyat sonrası ağrılar azalmakta, uygun teknik ve deneyimli ellerde yapılan işlemler sorunun tekrarlamasını önlemektedir. Yapılan ameliyatın türüne bağlı olarak hastalar 1-2 gün içerisinde ayaklarının üstüne basabilmekte; 3-4 hafta içerisinde ise normal yaşantılarına dönebilmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
10 yetişkinden biri KOAH hastası
Uzmanı korkunç gerçeği açıkladı: Antibiyotik direnci nedeniyle her 45 saniyede bir kişi ölüyor! Önlem alınmazsa tehlike büyük
Bel çevresi erkeklerde 94 CM, kadınlarda 80 CM'in üzerindeyse dikkat! Meğer bu hastalığın belirtisiymiş... '40 yaş uyarısı'
(1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı) “Öksürüktür, geçer” demeyin
Ağız sağlığına karşı uzmanı uyardı: "Kalp ve damar hastalıkları gibi sorunlara yol açabilir"