Vücuttaki toksinlere mıknatıs gibi yapışıp atıyor! Binlerce yıllık şifa sırrı
Bilimsel olarak Ziziphus jujuba olarak bilinen hünnap, binlerce yıldır yetiştirildiği Çin'e özgü küçük bir meyve veren ağaç veya çalıdır. Hünnap meyvesi genellikle kırmızı hurma, Çin hurması, Kore hurması ve Hint hurması gibi diğer isimlerle de bilinir. Meyve küçük, yuvarlak ve olgunlaştığında tipik olarak kırmızımsı kahverengidir, görünüm ve doku olarak bir hurmayı andırır. Diyetisyen Pınar Demirkaya, çeşitli kültürlerde hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için kullanılan hünnapın insan sağlığına faydalarını posta.com.tr okuyucularıyla paylaştı.
Hünnap, C vitamini, A vitamini, potasyum ve çeşitli B vitaminleri dahil olmak üzere temel vitamin ve minerallerin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca diyet lifi de içerir.
Hünnap, vücuttaki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan ve potansiyel olarak kronik hastalık riskini azaltan flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi antioksidanlar içerir.
Hünnap, sakinleştirici ve yatıştırıcı etkileri nedeniyle geleneksel olarak bitkisel tıpta kullanılmaktadır. Rahatlamayı teşvik etmeye ve uyku kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.
Hünnaptaki lif içeriği, düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek ve kabızlığı önleyerek sindirime yardımcı olabilir. Hünnaptaki C vitamini içeriği bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına katkı sağlar.
Hünnap bazen sinir sistemi üzerindeki sakinleştirici etkileri nedeniyle stres ve kaygıyı azaltmak için kullanılır. Bazı çalışmalar, hünnap özünün kan şekeri seviyelerini düzenlemeye ve insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olabileceğini ve potansiyel olarak diyabetli bireylere fayda sağlayabileceğini göstermektedir.
Hünnaptaki antioksidanlar, oksidatif hasardan koruyarak ve kolajen üretimini teşvik ederek daha sağlıklı bir cilde katkıda bulunabilir. Hünnap, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürerek kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir, ancak bu etkileri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Hünnap potansiyel sağlık faydaları sunarken, meyveye verilen bireysel tepkilerin değişebileceğini ve çeşitli sağlık koşulları üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtmek önemlidir. Hünnap genellikle taze, kurutulmuş veya çay, tentür veya takviye şeklinde tüketilir.
Hünnap kurusunun fazla tüketilmesi, gaz ve şişkinlik problemlerine sebep olabilir. Ayrıca Hünnap'ın bileşiminde bulunan karbonhidratlar kan şeker seviyesinde değişimlere yol açabilir. Aşırı tüketim; alerji, ishal ve kan akımınının hızlanması gibi sonuçlara da yol açabilir.
Hünnabın cam kavanozlarda nemsiz ve hava almayan ortamlarda saklanması önerilir. Hünnap buzdolabında 6 ay, dondurucuda 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Kısa sürede 63 kilo verdi! 57 yaşındaki yaşındaki kadının zayıflama sırrı: 'Trafik ışığı sistemi kullandım!'
BEBEK GİBİ BİR CİLT! 10-15 dakika bekletmek yetiyor! Koyu cilt lekelerini silgi gibi siliyor, daha canlı bir görünüm sağlıyor
DOĞAL ANTİBİYOTİK! İbrahim Saraçoğlu uyardı: Grip ya da nezle olanlar dikkat! 1 kaşık tüketmek yetiyor! Öksürük ve balgamı söküp atıyor
Beyin Hastalıkları İle İlgili Yeni Araştırma: Depresyon, Bağımlılık Ve Epilepsi Tedavisinde Devrim Yaratacak!
Kışın cilt sağlığınız için ılık suyla yıkanın